

CASCARA KOSTARIKA
Hovorí sa jej Záhrada Strednej Ameriky. Kávu tam pestujú od 18. storočia a vďačia jej za mnohé. Vďaka príjmom z kávy sa podarilo vybudovať prvú železnicu na pobreží Atlantiku alebo národné divadlo. Kostarika svoju kávu skrátka miluje. Nemenej pyšní môžu byť tamojší roľníci aj na ďalší vývozný artikel – cascaru. Sušené kávové šupky sa dostávajú do centra pozornosti vyznavačov zdravého životného štýlu aj milovníkov nevšedných chutí. Pridajte sa k nim. Cascara z Kostariky osvieži, povzbudí a zachutí.
Zloženie
100%Crema a chuť kávy
Cascara Kostarika zaujme úžasnou, intenzivne ovocnou vôňou aj skvelou chuťou. Kto bude pozorný, môže v nej nájsť sladké marhule, slivky aj citrusové plody a cukrovú trstinu. Celková kompozícia vyznieva veľmi príjemne, čisto, ľúbezne kyselkavo.
Neobmedzujte sa na popíjenie Cascary len v podobe horúceho nápoja. Ľadová chutí taktiež výborne. A nebojte sa experimentovať. Cascaru možno dochutiť ovocím, okoreniť aj dosladiť.
Pôvod
Cestovatelia vyprávajú, že keď sa lietadlom blížia na pristátie v San Jose, vždy sa im tají dych nad zelenými údoliami a krásnymi horami, ktoré vidia z okienka. Kostarika je zemou sopiek, zálivov, piesočnatých pláží, ostrovčekov a kopcov. Hoci ide o štát pomerne malý (s rozlohou 51 100 km2), žije v ňom najväčší počet živočíšnych a rastlinných druhov na 10 tisíc km2 na svete. Kostarika je domovom približne 5 percent svetovej biodiverzity! Biológovia aj turisti obdivujú stovky plazov, vtákov, cicavcov a obojživelníkov aj desiatku tisíc druhov rastlín. Nie nadarmo je táto stredoamerická zem považovaná za raj fotografov. Kostaričania si sú svojho bohatstva dobre vedomí. Behom posledných rokov sa predovšetkým vďaka dobrovoľným ochrancom prírody a za podpory vlády podarilo takmer zastaviť výrub dažďových pralesov.
Pokiaľ ide o kávu, tej si miestní obyvatelia tiež patrične vážia. Vďačia jej za prosperitu a stabilitu zeme. Kríky kávovníkov (Coffea arabica) sa na Kostariku dostali okolo roku 1700. Prvé plantáže boli založené v centrálnom údolí a Kostarika sa stala prvou stredoamerickou zemou vyvážajúcu kávu (rovnako tak banány). Pestovanie kávy rýchlo prekonalo svojim významom produkciu kakaa, tabaku a cukru. V roku 1829 sa stalo hlavným zdrojom zahraničných príjmov. Kávový boom naštartovala vláda, keď darovala pôdu roľníkom, ktorí sa zaviazali pestovať kávu na export. Žiadny rast samozrejme netrvá večne, a tak aj kostarický kávový priemysel zasiahla v 80. rokoch 20. storočia ekonomická kríza. Ničmenej stále platí, že káva z Kostariky patrí k najlepším na svete.
Traduje sa, že za oživením popularity Cascary stojí Aida Batlle z blízkeho Salvádoru. Pestovateľka kávy oslovila trh sušenými kávovými šupkami zo svojich plantáží a vtlačila im kredit výborného zdroja kofeinu a antioxidantov, ktorý naviac ešte vynikajúco chutí. Kostarická Cascara tak nadväzuje na tradíciu etiópskeho nápoja známeho ako hashara.
Existujú dva spôsoby, ako Cascaru získať – mokrý a suchý. Každý poskytuje trochu iný výsledok, čo sa odráža v chuti Cascary. Kostarickí farmári volia suché spracovanie, ktorému sa tiež hovorí „natural“. Kávové bobule pri ňom neprechádzajú drvením dužiny vo vodnom kupeli, ale sú ponechané v tenkých vrstvách na slnku tak dlho, až sa začne vysušená dužina olupovať. Takto vyrobená Cascara máva silnejšiu ovocnú chuť.
Tipy na prípravu
Tento kávo-čaj si môžete pripraviť zaliatím horúcou vodou (odporučená dávka 15-20 gramov na 500 ml vody). Cascaru lúhujte 5-10 minút.
Sušené kávové šupky možno tiež variť, a to v pomere 7-10 gramov na 250 ml vody. Po 7-12 minútach varu Cascaru zlejte.
Chutí vynikajúco sama o sebe, ale nápoj môžete vyladiť zázvorom, klinčekom, medom, citrónom alebo vymačkanými pomarančami či kokosovým mliekom. Osvedčuje sa tiež príprava cold-brew, teda namočenie šupiek do studenej vody a dlhšie lúhovanie v chladničke.
Trendom sa stáva napríklad výroba limonád s Cascarou, műsli tyčiniek alebo dokonca múky.
Ukážka balenia kávy
Naša káva je balená v kvalitnom alumíniovom obale, ktorý zároveň postráda výraznejšie grafické prvky, pretože našej spoločnosti ide hlavne o chuť a kvalitu. Skutočnú čerstvosť našej kávy si môžete overiť aj vďaka ventilu, ktorý uvoľňuje plyny vzniknuté skoro po pražení. Kvalitné balenie, ktoré zachováva charakter kávy. Káva je vždy v balení hermeticky uzavretá, aby odolávala vlhkosti, svetlu a cudzím pachom.
Návod na prípravu
Tento kávo-čaj si môžete pripraviť zaliatím horúcou vodou (odporučená dávka 15-20 gramov na 500 ml vody). Cascaru lúhujte 5-10 minút.

























Najpredávanejšie príslušenstvo k tomuto tovaru
Hľadáte inšpiráciu? Ostatní kúpili napríklad aj toto:

KUBA SERRANO SUPERIOR zrnková káva

Zelená káva SUPER ŠTÍHLA LÍNIA KARAMEL- iba mletá
