ČOKOLÁDOVÉ ŠOŠOVKY ARRIBA EKVÁDOR MLIEČNA 39%
Odkiaľ nesiete tie bôby? De rio arriba! - Rozhovor medzi švajčiarskym výrobcom čokolády prechádzajúcim sa na hornom toku rieky Guayas a ekvádorským pestovateľmi kakaovníkov celkom iste prebehol. Aspoň podľa legendy. Miestne stromy plodiace semená mimoriadnych vlastností potom dostali priezvisko Arriba. Od tej doby je čokoláda z ekvádorskej odrody kakaovníkov Forastero Arriba považovaná za najkvalitnejšiu na svete.
Zloženie
Kakaová hmota Ekvádor 39%, Kakaové maslo, Cukor, Sušené plnotučné mléko, Sójový lecitín, Sušené odstredené mlieko, Přírodní vanilkový prášekCHUŤ
Vynikajúci chuťový zážitok čaká na každého, kto sa rozhodne pre mliečnu čokoládu Arriba Ekvádor. Lahodná mliečnosť sa fantasticky dopĺňa s poctivým kakaom. Skvele chutí rozpustená v horúcom mlieku alebo ako súčasť dezertov.
PÔVOD
Aby sme odhalili tajomstvo z úvodného textu, musíme prezradiť, že ono "De rio arriba", ktoré predniesli niekedy v 19. storočí smerom k výrobcovi čokolád z Európy ekvádorskí roľníci, znamená "Proti prúdu rieky". Presne niekde tam, na hornom toku Guayas rástli a dodnes rastú kakaovníky, ktorých plody sa radia k najkvalitnejším.
Kakaovníky pravé (Theobroma cacao) sú ale známe oveľa dlhšie, než z čias, kedy sa táto historka údajne odohrala. Bôby alebo taky fazuľa používali k príprave nápojov a kaší ľudia už pred 5 tisíc rokmi. Ešte oveľa skôr, než sa na pobreží Ameriky vylodil Krištof Kolumbus, patrilo kakao k významným komoditám Juho a Stredoameričanov. Používalo sa ako na konzumáciu, tak čoby platidlo. Do Európy ho priviezli v 16. storočí Španieli. A kakao sa stalo neuveriteľne vyhľadávanú pochutinou. Zaujímavé však je, že prvá tabuľka čokolády uzrela svetlo sveta v Anglicku až v roku 1847.
Na výrobu 1 kilogramu kvalitnej čokolády je potrebných 300-600 kakaových bôbov. V každom struku, ktoré na kakaovnících dozrievajú prakticky celoročne, je možné nájsť 20-40 bôbov. Ľahko si teda predstavíme, ako obrovské množstvo plodov je potreba zožať, aby sa dopyt nasýtila. Veď len v Českej republike zjeme ročne 6 kilo čokolády na osobu. A to je vraj na tom Švajčiarsko dvakrát lepšie.
Pestovanie kakaovníkov a spracovanie ich bôbov zamestnáva milióny farmárov. V Ekvádore je zaštíťujú družstvá, ktorá od drobných poľnohospodárov vykupujú kakaové bôby a za primerané ceny a pod jednotnou značkou je predávajú na burze. Vďaka tomu môžu chudobným ekvádorským rodinám pomáhať zabezpečiť dostupnosť sociálnych služieb, zdravotníctva a vzdelávania.
Než sa tak stane, musia byť kakaovníky zozbierané. Ide o prácu fyzicky značne náročnú. Plody kakaovníkov - veľké žlté až červené struky, je potreba zobrať opatrne, aby sa nenarušilo miesto, z ktorého vyrašia nový kvet. Po rozseknutí struku mačetou sa z bielej sladkej dužiny vyberú kakaové bôby. Nechávajú sa 2-8 dní fermentovať a potom sušiť na slnku. Nie je nezvyčajné, že k záverečnému dočistenie používajú robotníci vlastné nohy - chôdzou po suchých boboch rozložených na červeno sfarbené pôde je zbavujú zvyškov oschnuté dužiny a údajne im dodávajú lesk a ochranu pred plesňou.
V továrňach sú bôby alkalizovanom, upražená drvenie, mletie ... až z nich vznikne kakaová hmota. Z tej sa oddeľuje kakaové maslo a kakaový prášok. Ich opätovným zmiešaním za pridanie napríklad sušeného mlieka a ďalších ingrediencií je vyrábaná čokoláda.
Čokoláda je nielen bezkonkurenčnou lahôdkou, obsahuje aj celý rad cenných látok. Na prvom mieste je potrebné spomenúť antioxidanty (je preukázané, že je na ne zo všetkých potravín najbohatšia), minerály a vitamíny. Všeobecne sa vie, že konzumácia čokolády pomôže zlepšiť náladu, podporí schopnosť zvládať stres a posilní telo.
Čokoládové šošovky Brazilie Arriba Ekvádor mliečne sú vhodné pre vegetariánov i vegánov.
Pokiaľ ide o alergény, mali by byť opatrní ľudia s alergiou na mlieko, kakao a vanilín. Výrobok môže obsahovať stopy orechových škrupín.
Skladujte pri teplote 12-20 ⁰C.
Upozornenie
Pokiaľ si čokoládu objednáte počas skutočne horúcich letných dní, môže sa stať, že pri preprave dôjde k ich deformácii alebo čiastočnému roztaveniu. Na kvalitu čokolády nemá táto zmena vplyv. |
Ukážka balenia čokolády a kakaa
Naše čokolády a kakaá sú balené v kvalitnom alumíniovom obale, ktorý zároveň postráda výraznejšie grafické prvky, pretože našej spoločnosti ide hlavne o chuť a kvalitu. Kvalitné balenie zachováva charakter kakaa aj čokolády. Kakao a čokoláda sú vždy v balení hermeticky uzavreté, aby odolávali vlhkosti, svetlu a cudzím pachom.
Návod na prípravu
Čokoládové šošovky môžete konzumovať "len tak", výborne chutia rozpustené v horúcom mlieku alebo v najrôznejších dezertoch.
Energetická hodnota: | 2 399 kJ / 573 kcal |
Tuky: | 39,1 g |
z toho nasytených : | 23,5 g |
Sacharidy: | 44,4 g |
z toho cukry: | 43,3 g |
Bielkoviny: | 9,1 g |
Soľ: | 0,24 g |