Čokoládové šošovky El Salvador Origin 65%
Určite vás prekvapia. Čokoládové šošovky zo stredoamerického Salvadoru totiž vôbec nie sú horké. Hoci obsahujú najmenej 65 percent kakaovej sušiny a radia sa tak k exkluzívnym produktom svojho druhu, ich chuť je jemná, harmonická a ovocno-kvetinová. Stačí ich rozpustiť v horúcom mlieku, a máte nápoj plný cenných látok a vynikajúcej chuti.
Zloženie
Kakaová hmota El Salvador 65%, Cukor, Kakaové maslo, Slnečnicový lecitínChuť
Čokoládové šošovky El Salvador Origin 65% chutia neobvykle vyvážene a jemne. Chýba im horkosť, zato tónov ovocia, kvetov a v závere aj orechov poskytujú dostatok.
Hodia sa na prípravu nápojov, ale aj dezertov, poliev, zmrzliny a podobne.
Pôvod
El Salvador, oficiálne Salvadorská republika, leží v Strednej Amerike, na pobreží Tichého oceánu. S kakaovníkmi je spojený už od čias Mayov, Cuzcatlecov a Olmékov. Keď v 16. storočí prevzali nad zemou vládu Španieli, stali sa kakaové bôby jednou z jej najzásadnejších plodín. V 19. storočí pribudli ku kakaovníkom kávovníky. Obe komodity dnes tvoria podstatný zdroj príjmov tamojších farmárov.
Ostatne, klíma je im viac než naklonená. Výrazne vlhké obdobia striedajú týždne sucha. Teploty s pribúdajúcou nadmorskou výškou samozrejme klesajú. Nížiny sú horúce a vlhké, klíma v centrálnej náhornej plošine je miernejšia. V máji nastáva obdobie dažďov (invierno) a trvá až do októbra. Obvyklé sú búrky, príležitostne aj hurikány. Teploty sa v nížinách pohybujú medzi 25 a 29 ⁰C, na náhorných plošinách okolo 23 ⁰C. V horských oblastiach môžu dosahovať aj bod mrazu, priemerne však býva merané 12-23 ⁰C.
Podľa miestnych úradov je v Salvádore registrovaných 42 fariem, z toho 35 dodáva na trh kakao špičkovej kvality. Národná produkcia dosahuje 500 ton ročne. Pre predstavu – v roku 2019 sa pestovaniu kávovníkov venovalo okolo 8,5 tisíc salvadorských poľnohospodárov.
Patria k nim aj majitelia farmy Hacienda San José Real de La Carrera, ktorú pred 125 rokmi založili ich predkovia. Kakaovníky, o ktoré sa starajú, pochádzajú zrejme z Guatemaly, Mexika a tiež Salvadoru. Na farme s rozlohou 350 hektárov sa venujú okrem kakaovníkov aj kávovníkom, časť pozemku slúži na obnovu pôvodného lesa.
Ako sa vlastne čokoláda vyrába? Z plodov kakaovníkov je najprv potrebné vybrať kakaové bôby, nechať ich fermentovať, potom usušiť, upražiť a olúpať. Vo výrobných závodoch prichádzajú k slovu stroje, ktoré bôby nadrvia a pomelú, čím vznikne kakaová hmota, z ktorej sa oddeľujú kakaový prášok a kakaové maslo. Tie je nutné v žiaducom pomere opäť zmiešať a potom zložitou technológiou spracovať do podoby čokolády. V postupe nechýba napríklad miesenie, šľahanie, temperovanie, konšovanie a podobne.
Čokoládové šošovky El Salvador origin sú vhodné pre vegetariánov aj vegánov.
Pokiaľ ide o alergény, mali by byť opatrní ľudia s alergiou na mlieko, kakao a vanilín. Výrobok môže obsahovať stopy orechových škrupín.
Skladujte pri teplote 12-20 ⁰C.
Upozornenie
Pokiaľ si čokoládu objednáte počas skutočne horúcich letných dní, môže sa stať, že pri preprave dôjde k ich deformácii alebo čiastočnému roztaveniu. Na kvalitu čokolády nemá táto zmena vplyv. |
Ukážka balenia čokolády a kakaa
Naše čokolády a kakaá sú balené v kvalitnom alumíniovom obale, ktorý zároveň postráda výraznejšie grafické prvky, pretože našej spoločnosti ide hlavne o chuť a kvalitu. Kvalitné balenie zachováva charakter kakaa aj čokolády. Kakao a čokoláda sú vždy v balení hermeticky uzavreté, aby odolávali vlhkosti, svetlu a cudzím pachom.
Návod na prípravu
Čokoládové šošovky môžete konzumovať „len tak“, výborne chutia rozpustené v horúcom mlieku alebo v najrôznejších dezertoch. Je možné taktiež čokoládu použiť na fondue.
Energetická hodnota: | 2317 kJ / 558 kcal |
Tuky: | 40.5 |
z toho nasytených : | 24.3 |
Sacharidy: | 35.5 |
z toho cukry: | 32.7 |
Bielkoviny: | 7.4 |
Vláknina: | 9.6 |
Soľ: | 0.07 |