

ČOKOLÁDOVÉ ŠOŠOVKY MADAGASKAR ORIGIN 69,4%
Čokoláda je z kakaa a kakao je z kakaovníkov. Tie rastú na mnohých miestach, avšak špeciálne Madagaskar veľmi radi podporíme. Najsladšia úroda na svete totiž môže krajine pomôcť v boji s chudobou. Pre drobných roľníkov sú kakaové bôby jednou z mála možností obživy. A pre nás je čokoláda z najväčšieho afrického ostrova príležitosťou spojiť veľmi príjemné s mimoriadne užitočným.
Zloženie
Kakaová hmota Madagaskar 69%, Kakaové maslo, Sójový lecitín, Cukor, Přírodní vanilkový prášekCHUŤ
Čokoládové šošovky Madagaskar chutia horko, ale zároveň plne a veľmi podmanivo. Obsahujú necelých 70% kakaa a vynikajú preto skvelými kulinárskymi i chuťovými vlastnosťami.
PÔVOD
Madagaskarskú republiku, ostrov obývaný pred 2 tisíc rokmi, nájdeme pri juhovýchodnom pobreží Afriky. Je obklopený radom menších ostrovčekov a vďaka dlhodobej izolácii od pevniny (90 miliónov rokov) na ňom žije a rastie až 90 percent pôvodných druhov organizmov.
Krajina asi 7,5x väčšia ako Česká republika je pretkaná hustou sieťou riek. Jej podnebie ovplyvňujú východnej pasáty, priemerná ročná teplota sa pohybuje okolo 24 ⁰C. Turisti na Madagaskar vyrážajú kvôli úchvatným plážam, majestátnym baobabom, čiperným lemurom alebo vôni kvetov ylang-ylang.
Naraziť na obrábanú pôdu nie je práve jednoduché. Hoci je na poľnohospodárstvo závislá väčšina obyvateľov, využiť na pestovanie plodín alebo chovu zvierat možno len 5 percent rozlohy Madagaskaru. Okrem ryže, bavlny, ovocia a korenia sa roľníci venujú tiež káve a kakau.
Pestujú všetky 3 odrody kakaovníkov pravých (Theobroma cacao) - Trinotario (35% stromov), Forastero (60%) aj Criollo (5%). Takmer všetky kakaové bôby pochádzajú z okresu Ambajna v regióne Diana. Až donedávna bola celá úroda vyvážená a spracovávaná mimo Madagaskar. V posledných rokoch však boli založené priamo na ostrove spoločnosti, ktoré z bôbov vyrábajú veľmi kvalitné čokolády. Ročná produkcia madagaskarskej čokolády sa pohybuje okolo 4 500 ton.
Informácie z roku 2012 hovoria, že o zdroj luxusnej čokolády prejavujú na Madagaskare nebývalý záujem banditi a priekupníci. Pestovateľov kakaa dokonca ohrozujú na živobytí, keď prepadávajú sklady a vzácnu úrodu odvážajú na čierny trh. Väčšie kakaové farmy sa proti nim bránia najímaním ochranky, malí poľnohospodári však nemajú moc možností, ako kakao uchrániť.
Bôby, teda semená kakaovníkov, je pred spracovaním nutné niekoľko dní fermentovať a sušiť. Následne sú předpražené, podrvené a dopražené. Z tejto suroviny vznikne mletím kakaová hmota, z ktorej sa vyrába kakaové maslo aj samotné kakao. Miešaním s najrôznejšími ingredienciami, temperovaním, šľahaním, emulgáciou, hnetením a chladením je vyrábaná pevná čokoláda.
Ako je na tom čokoláda a zdravie? Podľa nás i mnohých vedeckých poznatkov výborne! Kto zvolí kvalitnú čokoládu sa skutočne vysokým podielom kakaa, môže si byť istý, že okrem parádneho chuťového zážitku získa aj veľa antioxidantov (snáď najviac, koľko možno vôbec z potravín mať), vitamíny D, B, A i E a minerály (horčík, sodík , draslík, zinok ...). To všetko upevní zdravie čokoholikov, podporí jeho dobrú náladu a pomôže v boji s niektorými neduhmi. Nie nadarmo sa o kakau hovorí ako o superpotravine 21. storočia!
Pokiaľ ide o alergény, mali by byť opatrní ľudia s alergiou na mlieko, kakao a vanilín. Výrobok môže obsahovať stopy orechových škrupín.
Čokoládové čočky Madagaskar origin sú vhodné pre vegetariánov i vegánov. Obsahujú 69,4% kakaovej sušiny.
Skladujte pri teplote 12-20 ⁰C.
Upozornenie
Pokiaľ si čokoládu objednáte počas skutočne horúcich letných dní, môže sa stať, že pri preprave dôjde k ich deformácii alebo čiastočnému roztaveniu. Na kvalitu čokolády nemá táto zmena vplyv. |
Ukážka balenia čokolády a kakaa
Naše čokolády a kakaá sú balené v kvalitnom alumíniovom obale, ktorý zároveň postráda výraznejšie grafické prvky, pretože našej spoločnosti ide hlavne o chuť a kvalitu. Kvalitné balenie zachováva charakter kakaa aj čokolády. Kakao a čokoláda sú vždy v balení hermeticky uzavreté, aby odolávali vlhkosti, svetlu a cudzím pachom.
Návod na prípravu
Čokoládové šošovky môžete konzumovať "len tak", výborne chutia rozpustené v horúcom mlieku alebo v najrôznejších dezertoch.










Energetická hodnota: | 2 296 kJ / 549 kcal |
Tuky: | 39,5 g |
z toho nasytených : | 23,7 g |
Sacharidy: | 33,4 g |
z toho cukry: | 29,5 g |
Bielkoviny: | 7,9 g |
Soľ: | 0,02 g |
Najpredávanejšie príslušenstvo k tomuto tovaru
Hľadáte inšpiráciu? Ostatní kúpili napríklad aj toto:

ČERVENÉ ČOKOLÁDOVÉ ŠOŠOVKY 47,3% - červená čokoláda

ČOKOLÁDOVÉ ŠOŠOVKY SLANÝ KARAMEL
