

ČOKOLÁDOVÉ ŠOŠOVKY PERU ORIGIN HORKÁ 61%
Zloženie
Kakaová hmota Peru 61%, CukorChuť
Pôvod
Keby sme chceli poctivo popísať históriu konzumácie čokolády, museli by sme začať u kakaových bôbov. A to v období niekedy pred 3 tisíc rokmi. Už vtedy ich kúzlo objavili príslušníci domorodých kmeňov obývajúcich amazonske pralesy. Inkovia žijúci v Peru kakaovníky pravé (Theobroma cacao) dokonca zámerne pestovali a z ich plodov pripravovali liečivý, posilňujúci nápoj, často používaný k rituálnym účelom.
Kakaovníky dorastajú do výšky až 8 metrov, sú vždyzelené, ich listy majú tmavú farbu a dĺžku okolo 30 centimetrov. Po odkvitnutí sa na vetvách objavujú plody - oválne bobule so zvrásneným povrchom. Najčastejšie mávajú žltú farbu, výnimkou ale nie sú ani plody červené alebo hnedé. Vo vnútri plodov uložené v mäkkej dužine, sa nachádzajú dvojcentimetrové semená. Práve tie je potreba z plodov vyňať (čo mimochodom nie je úplne jednoduché) a spracovať. To znamená nechať fermentovať čiže kvasiť.
Celý postup vyzerá približne takto: Semená robotníci zosypú na hromady alebo do drevených debien a ponechajú ich tak niekoľko dní. Počas nich sa uskutočnia žiaduce kvasné procesy, ktorých výsledkom je zvýraznenie chuti a arómy bôbov. Potom môžu zber rozložiť na betónové terasy a za občasného obracania nechať na slnku usušiť. Keď je všetko v poriadku a bôby majú ideálne parametre, zabalia ich do vriec a odošlú na spracovanie. Až v továrňach je z bôbov vyrobená kakaová hmota, kakaový prášok a kakaové maslo. Ich miešaním a zložitým technologickým postupom vzniká základ čokolády.
Ako vo všetkých iných prípadoch, aj tu platí - dobrého pomenej. Čokoláda je mimoriadne bohatá na rad zdraviu prospešných látok, napriek tomu by sme sa ňou nemali kŕmiť od rána do večera. Jej kalorické hodnoty sú totiž vyššie, než bežne potrebujeme. Zároveň však čokoláda obsahuje značné množstvo antioxidantov, železa, horčíka, medi a mangánu, nachádza sa v nej zinok, fosfor, selén, aj draslík. Nezabudnime ani na teobromín s povzbudzujúcimi účinkami.
Odporúčame vyberať čokoládu kvalitnú, sa zrejmým pôvodom a ideálne v čo najčistejšej podobe. Voľte pre seba a svojich blízkych to najlepšie, aby ste využili všetkých benefitov, ktoré vám môže akostná čokoláda poskytnúť.
Upozornenie
Pokiaľ si čokoládu objednáte počas skutočne horúcich letných dní, môže sa stať, že pri preprave dôjde k ich deformácii alebo čiastočnému roztaveniu. Na kvalitu čokolády nemá táto zmena vplyv. |
Ukážka balenia čokolády a kakaa
Naše čokolády a kakaá sú balené v kvalitnom alumíniovom obale, ktorý zároveň postráda výraznejšie grafické prvky, pretože našej spoločnosti ide hlavne o chuť a kvalitu. Kvalitné balenie zachováva charakter kakaa aj čokolády. Kakao a čokoláda sú vždy v balení hermeticky uzavreté, aby odolávali vlhkosti, svetlu a cudzím pachom.
Návod na prípravu










Energetická hodnota: | 2226 kJ / 534 kcal |
Tuky: | 33 g |
z toho nasytených : | 19,8 g |
Sacharidy: | 46,2 g |
z toho cukry: | 38,2 g |
Vláknina: | 8,9 g |
Bielkoviny: | 8,7 g |
Najpredávanejšie príslušenstvo k tomuto tovaru
Hľadáte inšpiráciu? Ostatní kúpili napríklad aj toto:

BRAZÍLIA SANTOS NY2 SSFC 17/18 zrnková káva

ČOKOLÁDOVÉ ŠOŠOVKY SUMATRA ORIGIN 72%
