ČOKOLÁDOVÉ ŠOŠOVKY SUMATRA ORIGIN 72%
Indonézsky ostrov Sumatra posiela do sveta nielen skvelú kávu, ale taktiež báječné kakao. Práve z neho sú vyrobené čokoládové šošovky so 72 percentami kakaovej hmoty. Kto si potrpí na skutočne plnú, čokoládovú, príjemne horkú chuť, ten by mal sumatranský poklad pridať na zoznam svojich Must have.
Zloženie
Kakaová hmota Sumatra 72%, Cukor, Kakaové maslo, Sójový lecitín, Prírodný vanilkový extraktChuť
Čokoládové šošovky Sumatra origin 72% si stoja za svojím názvom. Ich chuť je silná, hutná a čokoládová. Pripravte z nich intenzívny nápoj rozpustením v kravskom, sójovom alebo napríklad makovom mlieku. Šošovky sa tiež dobre hodia pri pečení dezertov.
Pôvod
Väčšina svetovej produkcie kakaa pochádza z afrického kontinentu. To ale neznamená, že bôby z iných miest nie sú dobré. Trebárs taká Sumatra dodáva na globálny trh kakao absolútne špičkovej kvality. Pre celú Indonéziu sú kakaové bôby jednou z najdôležitejších exportných komodít. V súčasnej dobe obhospodarujú jej poľnohospodári približne 1,5 milióna hektárov kakaových plantáží. A špeciálne Sumatra je považovaná za 3. najväčšieho exportéra kakaa na svete.
Kakaovníky pravé (Theobroma cacao) pochádzajú z Južnej Ameriky a história používania ich bôbov siaha až k dávnym Mayom. Je dobre známe, že už 1 000 rokov p. n. l. pojedali semená príslušníci kultúry Olmékov, okrem iného výborní matematici, ktorí položili základy komplexnému kalendáru. Spomínaní Mayovia potom považovali bôby za tak vzácne, že nimi platili a každoročne poriadali na počesť kakaovníkov slávnosti. Nápoj z kakaa hral hlavnú úlohu napríklad pri svadobných obradoch. Čokoláda v podobe, ako ju poznáme dnes, pochádza ale až z polovice 19. storočia.
Samotné kakaovníky sú vždyzelené stromy dosahujúce 15 metrov (na plantážach ich pestovatelia udržujú nižšie). Listy kakaovníka pripomínajú listy jablone, kvety sú malé, päťpočetné, bielej, žltej alebo červenej farby. Ich opelenie je však pomerne náročné (stará sa o ne hmyz aj vietor), takže len okolo 5 percent kvetov sa nakoniec vyvinie v plod. Veľké žlté alebo červené bobule obsahujú niekoľko desiatok semien obalených žltou dužinou.
Zber kakaových plodov je náročný na fyzickú silu. Musia sa od vetví odsekávať, potom je potrebné z bobúľ vyňať semená a zbaviť ich dužiny. Samotná výroba kakaa zahŕňa fermentáciu bôbov, ich sušenie a praženie. V spracovateľských závodoch sú bôby pomleté a zložitým postupom z nich vzniká kakaové maslo a čisté kakao. K obom medziproduktom sa potom pridávajú ďalšie suroviny, zmes sa dlho mieša, zahrieva, chladí... Na konci celého procesu môže byť tabuľka čokolády alebo čokoládové šošovky. Čím viac kakaovej hmoty obsahujú, tým viac percent majú v názve, a tým sú teda kvalitnejšie.
Prečo na kvalite u čokolády tak záleží? Pretože len kvalitný produkt obsahuje antioxidanty, minerálne látky a vitamíny, nie zahusťovadlá, umelé arómy a podobné látky. Pozitívny vplyv konzumácie čokolády na zdravie je preukázateľný, ostatne dokladá ho jej mimoriadna obľuba naprieč storočiami.
Pokiaľ ide o alergény, mali by byť opatrní ľudia s alergiou na mlieko, kakao a vanilín. Výrobok môže obsahovať stopy orechových škrupín.
Skladujte pri teplote 12-20 ⁰C.
Upozornenie
Pokiaľ si čokoládu objednáte počas skutočne horúcich letných dní, môže sa stať, že pri preprave dôjde k ich deformácii alebo čiastočnému roztaveniu. Na kvalitu čokolády nemá táto zmena vplyv. |
Účinky kávy
Ukážka balenia čokolády a kakaa
Naše čokolády a kakaá sú balené v kvalitnom alumíniovom obale, ktorý zároveň postráda výraznejšie grafické prvky, pretože našej spoločnosti ide hlavne o chuť a kvalitu. Kvalitné balenie zachováva charakter kakaa aj čokolády. Kakao a čokoláda sú vždy v balení hermeticky uzavreté, aby odolávali vlhkosti, svetlu a cudzím pachom.
Návod na prípravu
Čokoládové šošovky môžete konzumovať "len tak", výborne chutia rozpustené v horúcom mlieku alebo v najrôznejších dezertoch. Taktiež je možné použiť čokoládu na fondue.
Energetická hodnota: | 2250 kj / 540 kcal |
Tuky: | 41,5 g |
z toho nasytených : | 26,6 g |
Sacharidy: | 32,1 g |
z toho cukry: | 27,7 g |
Bielkoviny: | 9,6 g |
Soľ: | 0,1 g |