

COOKIES - zrnková káva bezkofeinová
Bez kofeínu, zato s keksíkmi. Sušienková arabika bude chutiť každému, kto si rád dopraje kombináciu kávy, mlieka, čokolády a vanilky. Brazílske dekofeinované zrná vynikajú plným telom, vyváženou a hladkou chuťou aj miernou stopou orechov a čokolády. Pražiar ich pred pražením postriekal nosným olejom s prírodnou arómou, takže im navyše vtlačil tóny chrumkavých čokoládových sušienok. Ochutnajte!
Zloženie
Arabica 100%, Aróma prírodnáCrema a chuť kávy
Zrnková bezkofeínová káva Cookies je postavená na arabike Brazília Minas Swiss Water Decaf, spoznáte v nej teda čokoládu a orechy, vychutnáte si jej vyváženosť a hladkosť, poteší vás dlhý aftertaste. Vďaka prírodnej aróme získala ešte niečo navyše – chuť chrumkavých čokoládových sušienok.
Pôvod kávy
Brazílska káva patrí ku klasikám, ktoré sa nikdy neomrzia. Cookies je jednou z jej variantov, dodajme, že veľmi podarenou. Ešte než prejdeme k tomu, ako sa vlastne bezkofeínová a aromatizovaná káva vyrába, zastavme sa v regióne Sul de Minas. Kopcovitú oblasť preslávenú plantážami kávovníkov nájdete na juhu Brazílie – pokrývajú celých 70 percent rozlohy Sul de Minas.
V naprostej väčšine ide o kávovníky (Coffea arabica) odrody bourbon. Charakterizuje ju síce nízka výnosnosť, zato v chuti je úplne vynikajúca. Brazílčania bourbon pestujú od konca 19. storočia, najlepšie sa mu darí v nadmorskej výške nad 1 100 metrov. Tiež preto nesie značná časť produkcie bourbonu označenie SHG (Strictly High Grown). Na chuti (každé kávové odrody) sa podieľa ako zloženie pôdy, tak obsah živín v nej, poloha plantáže, zrážkový úhrn aj dĺžka a sila slnečného svitu. Región Sul de Minas má z tohto pohľadu na pestovanie odrody bourbon vynikajúce podmienky.
Kávové čerešne sa v Sul de Minas zbierajú od júna do septembra. Robotníci ich spracovávajú premývaním, to znamená za použitia vody. Plody nasypú do nádrží, v ktorých ich mechanicky zbavia vrchnej šupky, potom ich premyjú a nechajú fermentovať. Počas prirodzeného kvasného procesu dôjde k uvoľneniu kávových zrniek zo slizových obalov. Zelené zrná je následne potrebné dobre usušiť.
Ak majú byť zbavené kofeínu, musia prejsť ďalšou úpravou. V tomto prípade bol použitý certifikovaný proces Swiss Water. Káva je pri ňom na 10 hodín nasypaná do cirkulujúcej horúcej vody, ktorá pomáha postupne kofeín vyplavovať. Zachytávajú ho filtre s aktívnym uhlím. Výsledkom je káva obsahujúca menej ako 0,1 percenta kofeínu. Výhodou tejto pomerne náročnej a nákladnej technológie je, že nevyužíva žiadne chemické činidlá a je veľmi šetrná k jedinečnej aróme kávy.
Takto spracovaná káva je znovu usušená, nejaký čas potom „odpočíva“ vo vreciach. Akonáhle odborníci poznajú, že ju možno pražiť, prichádza na rad ďalšia alchýmia. Ak má byť káva skvele upražená a navyše aromatizovaná, je potrebné pracovať s nosným olejom s aromatickými látkami. Náš pražiar dáva prednosť prírodnej aróme. Na kávu ju rozprašuje ešte pred pražením. Vďaka tomu sa vôňa a chuť do zrniek dobre zapracujú a po upražení v nich tiež dlho zostávajú.
Príprava aromatizovanej kávy v automatickom kávovare
Pokiaľ hodláte použiť aromatizovanú kávu na prípravu nápoja v automatickom kávovare so zásobníkom, odporúčame sa v návode na použitie kávovaru uistiť, že je to možné. V prípade, že výrobca prístroja o aromatizovanej káve žiadne informácie neuvádza, držte sa prosím nasledujúcich odporúčaní. Prírodná aróma, ktorou je táto káva ochutená, môže pri dlhšom kontakte reagovať s plastmi v násypníku a spôsobiť ich zbelanie.
Rovnaké pravidlo je vhodné dodržať aj pre mletie aromatizovanej kávy v mlynčekoch (ručných aj elektrických). |
Ukážka balenia kávy
Naša káva je balená v kvalitnom alumíniovom obale, ktorý zároveň postráda výraznejšie grafické prvky, pretože našej spoločnosti ide hlavne o chuť a kvalitu. Skutočnú čerstvosť našej kávy si môžete overiť aj vďaka ventilu, ktorý uvoľňuje plyny vzniknuté skoro po pražení. Kvalitné balenie, ktoré zachováva charakter kávy. Káva je vždy v balení hermeticky uzavretá, aby odolávala vlhkosti, svetlu a cudzím pachom.
Návod na prípravu
- Kávu nameľte na hrubosť vyhovujúcu vybranej príprave kávy.
- Na 1 kávu použite aspoň 1,5 - 2 kávové lyžičky (približne 7g) mletej kávy.
- Kávu zalejte vodou s teplotou cca 95°C.

























Najpredávanejšie príslušenstvo k tomuto tovaru
Hľadáte inšpiráciu? Ostatní kúpili napríklad aj toto:

BRAZÍLIA MINAS SWISS WATER DECAF - zrnková káva

COLUMBIA EXCELSO SWISS WATER DECAFE – zrnková káva bezkofeinová
