

DOMINICANA BARAHONA AA - zrnková káva
S trochou zveličenia môžeme povedať, že keby Piráti z Karibiku pili kávu, musela by to byť táto. Pravdou ale je, že Dominikánska republika kávovníky pestuje až od roku 1720, kedy zlatá éra udatných morských vlkov pomaly končila. Škoda, pretože arabika z regiónu Barahona je kompozícia dokonalej, lahodnej chute a ohromujúcej vône. Káva skutočných trópov v sebe nezaprie ovocie, čokoládu ani orechy. Pirátom by chutila. Vám bude určite taktiež.
Zloženie
Arabica 100%Crema a chuť kávy
Káva Dominicana Barahona AA vyniká nielen veľkými a rovnomernými zrnkami, ale najmä bohatým chuťovým profilom, v ktorom rozpoznáte pomaranče, čokoládu, mandle, orechy aj med. Aróme udávajú charakter kvety a korenia. Mierne kyslá arabika chutí výborne ako prekvapkávaná alebo pripravená v aeropresse. Má jemnú, súdržnú cremu.
Pôvod kávy
Barahona je región známy tiež ako Santa Cruz de Barahona, leží na juhu Dominikánskej republiky. Ide o jednu z najvýznamnejších oblastí krajiny, cieľ turistov a miesto, kde pestujú preslávenú kávu. Dá sa povedať, že teploty sa držia celoročne na rovnakej úrovni. V januári tam namerajú priemerne 24,8 °C, v júli 28 °C. Od mája do júna a od septembra do októbra prichádzajú výdatnejšie zrážky. Vysoká poloha kávových plantáží spolu so skvelými klimatickými podmienkami dávajú tamojším roľníkom možnosť pestovať kávu skutočne výnimočnej chuti. Nie nadarmo je Barahona považovaná za jednu zo špičkových gurmánskych káv.
Dominikánska republika vyváža ročne iba 20 percent svojej celkovej produkcie (ktorá činí približne 25 tisíc ton), a to predovšetkým kvôli vysokej domácej spotrebe. Najpestovanejšou odrodou je Typica, zber kávovníkov sa zvyčajne uskutočňuje medzi októbrom a júnom a väčšina fariem obhospodaruje kávovníky na plantážach do 8 akrov. Okrem Barahony sú kávovníky pestované tiež v oblastiach Bani, Cibao, Ocoa, Neyba a Valdesia. Dominikánci sa produkcii kávy venujú od roku 1720, v súčasnosti väčšinou ekologicky a v tieni borovíc, makadámov a guavy.
Plody kávovníkov sa na farmách spracovávajú takzvaným mokrým spôsobom. To znamená, že zrelé kávové čerešne vysypú robotníci do nádrží s vodou, pretlačia ich drviacimi plechmi a zbavia tak šupiek. Potom ich v kvasných nádobách nechávajú fermentovať a nakoniec sušia buď v sušiarňach, alebo na slnku.
Ukážka balenia kávy
Naša káva je balená v kvalitnom alumíniovom obale, ktorý zároveň postráda výraznejšie grafické prvky, pretože našej spoločnosti ide hlavne o chuť a kvalitu. Skutočnú čerstvosť našej kávy si môžete overiť aj vďaka ventilu, ktorý uvoľňuje plyny vzniknuté skoro po pražení. Kvalitné balenie, ktoré zachováva charakter kávy. Káva je vždy v balení hermeticky uzavretá, aby odolávala vlhkosti, svetlu a cudzím pachom.
Návod na prípravu
- Kávu nameľte na hrubosť vyhovujúcu vybranej príprave kávy.
- Na 1 kávu použite aspoň 1,5 - 2 kávové lyžičky (približne 7g) mletej kávy.
- Kávu zalejte vodou s teplotou cca 95°C.

























Najpredávanejšie príslušenstvo k tomuto tovaru
Hľadáte inšpiráciu? Ostatní kúpili napríklad aj toto:

BRAZÍLIA SANTOS NY2 SSFC 17/18 zrnková káva

KUBA SERRANO SUPERIOR zrnková káva
