

EKVÁDOR ALTURA BIO - zrnková káva
V Ekvádore sa môžete kochať koloniálnou architektúrou, divokou džungľou alebo dlhými plážami. Káva tejto rovníkovej krajiny je podobne interesantná. Nájdete v nej sviežosť ovocia aj sladkosť karamelu, pripravíte z nej dokonalé espresso aj fantastické cold brew. Mokré spracovanie kávových zŕn je prísľubom ľahkého tela s príjemnými kyselinkami.
Zloženie
Arabica 100%Crema a chuť kávy
Káva Ekvádor Altura BIO patrí ku stredne kyslým, preto sa pripravte na jemné kyselinky, ktoré nádherne umocňujú broskyňovo-karamelový základ jej chuti. Káva je sladká, vyvážená a ľahko korenená. Crema je svetlá, jemná, ale kompaktná.
Pôvod kávy
Predovšetkým je potrebné zdôrazniť, že táto káva vyrástla na pôdach hnojených výhradne prírodne a pred prípadnými škodcami ju farmári chránili iba biologickými spôsobmi. Certifikovaná farma v provincii Zamora-Chinchipe, ktorá sa nachádza v regióne Loja, tak môže vďaka ohľaduplnému vzťahu k životnému prostrediu označovať svoju kávu značkou BIO.
Ekvádor sa pestovaniu kávovníkov venuje od roku 1860 a dnes je jednou z 15 krajín, ktoré exportujú ako arabiku, tak robustu. Od roku 2012 vyváža kávu do 29 krajín sveta, 80 percent putuje do Ruska, Poľska, Nemecka, Kolumbie, Talianska a Holandska. Pestovaním, zberom a spracovaním kávy sa v Ekvádore živí asi pol milióna ľudí, čo je zhruba 1 z 8 ekvádorských farmárov. Kávovníky sú pestované v niekoľkých oblastiach (Intag, Pacto, Zaruma, Orellana...), avšak aj sami Ekvádorčania tvrdia, že najlepšia káva v krajine rastie v regióne Loja, neďaleko národného parku Yacuri. Lokalita s vysokou nadmorskou výškou, vysokou vlhkosťou a kvalitnou sopečnou pôdou produkuje kávové zrná najvyššej kvality.
Farmári v Zamora-Chinchipe zberajú kávu zásadne ručne, a to od apríla do augusta. Zbierajú iba najčervenšie plody. Na plantáže vyrážajú ráno, po natrhaní čerešne nechávajú odpočinúť a až po niekoľkých hodinách spracovávajú takzvaným premývaním. Čerešne nasypú do vody, pretlačia drviacimi plechmi a zbavia tak šupiek aj častí dužiny. Potom sú kávové zrnká namočené na približne 10 hodín v kvasných nádržiach. Nakoniec je potrebné kávu asi 8 dní sušiť na takzvaných afrických lôžkach. Akonáhle dosiahne vlhkosť zrniek 14 percent, presýpajú sa na betónové terasy, kde sú dosušené. Premývanie čiže mokré spracovanie (washed, wet-processed) je veľmi šetrný spôsob výroby kávy najvyššej akosti. Podporuje jej svieže, ovocné tóny.
Ukážka balenia kávy
Naša káva je balená v kvalitnom alumíniovom obale, ktorý zároveň postráda výraznejšie grafické prvky, pretože našej spoločnosti ide hlavne o chuť a kvalitu. Skutočnú čerstvosť našej kávy si môžete overiť aj vďaka ventilu, ktorý uvoľňuje plyny vzniknuté skoro po pražení. Kvalitné balenie, ktoré zachováva charakter kávy. Káva je vždy v balení hermeticky uzavretá, aby odolávala vlhkosti, svetlu a cudzím pachom.
Návod na prípravu
- Kávu nameľte na hrubosť vyhovujúcu vybranej príprave kávy.
- Na 1 kávu použite aspoň 1,5 - 2 kávové lyžičky (približne 7g) mletej kávy.
- Kávu zalejte vodou s teplotou cca 95°C.

























Najpredávanejšie príslušenstvo k tomuto tovaru
Hľadáte inšpiráciu? Ostatní kúpili napríklad aj toto:

BRAZÍLIA YELLOW B. FAZENDA DA LAGOA

KOLUMBIA EXCELSO MEDELIN - BIO, zrnková káva
