

EKVÁDOR - lyofilizovaná rozpustná káva
Netrepať, pomiešať. Rozpustnú kávu pripravíte žmurknutím oka. Ekvádorská špecialitka z andskej vysočiny obsahuje ako aj nežnú Arabiku, tak aj silnú Robustu. Presne pol na pol. Vďaka tomu je jej výsledná chuť vyvážená, príjemne vínovo citrusová. Možno v nej odhalíte aj niečo z divokosti a pestrosti tamojšej prírody. Ekvádor je totiž zemou s najväčšou biodiverzitou na meter štvorcového na svete.
Zloženie
Arabica 70%, Robusta 30%CREMA A CHUŤ KÁVY
Po zaliatí horúcou vodou získate nápoj výraznej chuti so strednou kyslosťou. Lyofilizovaná káva Ekvádor nesie stopy sladkastého vína a sviežich citrusových plodov. Crema je ľahká, jemná.
PÔVOD KÁVY
Ekvádor nepatrí k najväčším svetovým producentom kávy. Napriek tomu môžeme povedať, že každoročný zber zo svahov And považujú kávomilci za vysoko kvalitný.
Prvá oblasť, kde boli kávovníky vysadené je Jipijapa v provincii Manabí. Stalo sa tak už v roku 1860. O 40 rokov neskôr zaznamenali svetový trh poklesu vývozu ekvádorskej kávy, ale v 80. rokoch 20. storočia produkcia opäť vyrástla. Podľa oficiálnych vládnych údajov bolo v roku 2012 na území tejto rovníkovej krajiny vyčlenené pre pestovanie kávovníkov okolo 150 tisíc hektárov pôdy. Pomer Arabiky a Robusty je pri tom vyvážený. Najčastejšie putuje káva z Ekvádoru do Ruska, Poľska, Nemecka, Kolumbie, Talianska a Holandska.
Rozpustná varianta ekvádorskej kávy nestráca nič z vynikajúcich účinkov ani typickej chuti a vône. Bola totiž vyrobená takzvanou lyofilizáciou, teda vymrazovaním. Postup zahrňuje klasickú úpravu kávových zŕn (lúpanie, sušenie, praženie). V pomere plantážnej Arabiky 70% a Robusty 30% je káva uvarená, veľký podiel sa nechá odpariť. Kávový koncentrát treba následne zmraziť na -40°C. Vzniknutá hmota putuje na zomletie. V špeciálnych prístrojoch so zníženým tlakom vzduchu je kávová masa sublimáciuo zbavená ľadu. Výsledné kávové kryštáliky môžu byť hneď balené.
Pokiaľ príde lyofilizovaná káva do kontaktu s vodou, veľmi ľahko sa v nej rozpustí. Preto sú rozpustné kávy mimoriadne obľúbené. Na trhu sa objavujú od roku 1937, keď ich uviedla firma Nestlé. Behom 2. svetovej vojny a tesne po nej nastal úplný boom rozpustnej kávy. Podľa Intenational Coffee Organization Slováci vypijú ročne 2,93 kg instantnej kávy na osobu za rok.
Ukážka balenia kávy
Naša káva je balená v kvalitnom alumíniovom obale, ktorý zároveň postráda výraznejšie grafické prvky, pretože našej spoločnosti ide hlavne o chuť a kvalitu. Skutočnú čerstvosť našej kávy si môžete overiť aj vďaka ventilu, ktorý uvoľňuje plyny vzniknuté skoro po pražení. Kvalitné balenie, ktoré zachováva charakter kávy. Káva je vždy v balení hermeticky uzavretá, aby odolávala vlhkosti, svetlu a cudzím pachom.
Návod na prípravu
- Pre optimálnu prípravu vyberte malý hrnček s obsahom 90 ml.
- Použite 1 alebo 2 lyžičky kávy a zalejte prevarenou vodou teploty 90 °C. Vriaca voda pripraví kávu o jej výraznú chuť.
- K príprave kávy vždy použite čerstvú vodu.

























Najpredávanejšie príslušenstvo k tomuto tovaru
Hľadáte inšpiráciu? Ostatní kúpili napríklad aj toto:

MEXICO rozpustná káva - mix 100% arabicy a robusty

EKVÁDOR rozpustná káva 100% robusta
