India - rozpustná káva 100% robusta
Káva k Indii patrí viac ako dvesto rokov. Za ten čas si získala mimoriadne dobré meno a tiež milióny priaznivcov po celom svete. Miestni farmári experimentujú s pestovateľskými postupmi, inovujú procesy spracovania a každoročne posúvajú úroveň svojich zberov k ešte lepším gurmánskym zážitkom. Rozpustná káva vyrobená z indickej robusty je toho dôkazom.
Zloženie
Robusta 100%Crema a chuť kávy
India - rozpustná káva 100% robusta patrí k výraznejším, zároveň vyváženým a jemným. V jej chuti spoznáte predovšetkým nugát.
Aby ste dosiahli čo najlepšiu chuť a arómu, zalejte instantnú kávu horúcou, nie vriacou vodou.
Pôvod kávy
Robustu pestujú indickí farmári oveľa viac ako arabiku. Je teda zrejmé, že dosahujú majstrovské výsledky a robusta z Indie patrí k veľmi vyhľadávaným. Podľa legendy priviezol kávu do zeme svätec Baba Budan, a to z Jemenu. Stalo sa tak okolo roku 1670. Sedem vzácnych kávových zrniek ukryl do svojho bohatého fúzu.
Je zaujímavé, že až do druhej polovice 18. storočia pestovali Indovia kávovníky viac ako okrasné, než hospodárske rastliny. Až s príchodom Britov boli vysadené prvé komerčné plantáže. Od červených kávových čerešní k sáčku rozpustnej kávy ale vedie skutočne dlhá cesta. Indickí farmári kávu spracovávajú najčastejšie takzvanou mokrou metódou, to znamená, že šupky a dužiny zbavujú plody kávovníkov vo vode – pretláčaním cez drviace plechy. Uvoľnené zelené zrná potom nasypú do fermentačných nádrží, v ktorých ich nechávajú niekoľko hodín kvasiť. Počas tohto prirodzeného procesu dôjde k rozpusteniu zvyškov slizu obaľujúceho kávu. Potom prichádza na rad sušenie buď na priamom slnku, alebo v sušičkách.
Keď zelenú indickú robustu zakúpi výrobca rozpustnej kávy, musí ju najskôr správne upražiť. Ďalším krokom je mletie a príprava veľmi koncentrovaného výluhu. Po filtrácii sa takzvaným sprejovaním v prostredí s vysokou teplotou rozstrekuje do vzduchu. Drobné kvapôčky okamžite usychajú a padajú dole ako jemné granulky.
O tom, kto rozpustnú kávu „vynašiel“ sa vedú dlhodobo spory. Prvýkrát snáď bola vyrobená v Japonsku začiatkom 20. storočia, do povedomia zákazníkov sa ale dostala až v čase druhej svetovej vojny, kedy bola dodávaná americkým vojakom.
Účinky kávy
Ukážka balenia kávy
Naša káva je balená v kvalitnom alumíniovom obale, ktorý zároveň postráda výraznejšie grafické prvky, pretože našej spoločnosti ide hlavne o chuť a kvalitu. Skutočnú čerstvosť našej kávy si môžete overiť aj vďaka ventilu, ktorý uvoľňuje plyny vzniknuté skoro po pražení. Kvalitné balenie, ktoré zachováva charakter kávy. Káva je vždy v balení hermeticky uzavretá, aby odolávala vlhkosti, svetlu a cudzím pachom.
Návod na prípravu
- Na optimálnu prípravu vyberte malý hrnček s obsahom 90 ml.
- Použite 1 alebo 2 lyžičky kávy a zalejte prevarenou vodou s teplotou 90 °C. Vriaca voda pripraví kávu o jej výraznú chuť.
- Na prípravu kávy vždy použite čerstvú vodu.
24. 2.
10. 12.