Káva El Salvador BIO SHG EP Finca Las Nubes v sebe ukrýva doslova gejzír mnohých veľmi atraktívnych chutí. Veľmi ľahko spoznáte, že patrí ku sladším, po chvíli si uvedomíte, že cítite med a oriešky a nakoniec zistíte, že vám na poschodí zostáva dochuť čerešní, broskýň alebo melónu. Pokojne všetkého dohromady. V tejto káve objavíte, čo máte sami najradšej.
El Salvador je najmenšia a najhustejšie osídlená stredoamerická krajina. Jej hospodárstvo v podstate stojí a padá na poľnohospodárstve, a káva je jednou z najvýznamnejších plodín, ktoré obyvatelia Salvádoru pestujú.
Majú k tomu skvelé podmienky. Rastu kávovníkov tropické podnebie prospieva. V oblasti sa navyše strieda obdobie dažďov a sucha, s pribúdajúcou nadmorskou výškou sa prírodné podmienky príhodne menia a priemerná ročná teplota klesá. Vulkanické podložia dodávajú rastlinám vyvážený pomer minerálnych látok. Práve sopky však región Santa Ana, v ktorom táto káva vyrástla, neovplyvňujú vždy len pozitívne. Niektoré sú stále činné a spôsobujú časté zemetrasenia, zosuvy pôdy aj mohutné emisie sopečného popola.
Jedna z takýchto prírodných katastrof zasiahla plantáže kávy v roku 2005. Farma Las Nubes (v preklade "v oblakoch") patrila k najviac postihnutým na východnom svahu sopky Ilamatepec. Po erupcii nechali farmári plantáže niekoľko rokov odpočívať, až do doby, než sa pôdne pomery vrátili k normálu. To sa stalo v roku 2014, kedy vysadili kríky odrody Bourbon. Kávovníky rodu arabika a odrody Bourbon mávajú vyššiu produkciu než napríklad odrody Typica a ich plody vynikajú plným telom.
V Las Nubes rastie káva na zhruba 1500 akroch. Stará sa o ňu Ernesto Lima. So svojimi ľuďmi pestuje a ručne zberá kávu v režime organického poľnohospodárstva. Jej spracovaniu venuje maximálnu pozornosť. Káva je takzvane premývaná, to znamená, že ju robotníci zbavujú šupiek aj dužiny vo vode. Najprv červené plody pretláčajú pod vodou drviacimi plechmi a potom nechávajú uvoľnené zrnká fermentovať v kvasných nádržiach. Zelenú kávu nakoniec sušia buď na slnku alebo v bubnových sušičkách. Vzťah majiteľa farmy k udržateľnému spôsobu života dokresľujú napríklad aj solárne panely, ktoré zaisťujú dostatok elektrickej energie pre celú farmu.
Pokiaľ ide o skratky v názve kávy, potom SHG (Strictly High Grown) opisuje kávu pestovanú v nadmorskej výške nad 1300 metrov. Písmená EP (Eurape Preparation) upozorňujú na ručné triedenie zelených zŕn kávy, pri ktorom je možné precíznejšie vyradiť defektné kusy.