

Kongo Ngula BIO - zrnková káva
Pre milovníkov vysokohorskej kávy, pre priaznivcov organicky pestovaných plodín, pre vyznávačov nápojov atraktívnych chutí a nezvyčajnej arómy – pre vás aj vašich priateľov pražíme špičkové zrno z kongského regiónu Kivu. Prinesie vám zážitok ako med sladký, ako grapefruit horký a ako slivky šťavnatý. Ochutnajte kávu zo zeme minerálov, baobabov a horských goríl.
Zloženie
Arabica BIO 100%Crema a chuť kávy
Kongo Organic Ngula patrí ku kávam výnimočných parametrov. Jej medová aróma akoby predurčuje sladkú, veľmi nevšednú chuť, v ktorej sa snúbi horkosť a kyslosť grapefruitov so sladkosťou a šťavnatosťou zrelých sliviek. Telo je plné a ľahké, káva pôsobí komplexne.
Táto káva sa skvele hodí na filter, chybu ale neurobíte ani použitím mokka kanvičky alebo vákuum potu.
Pôvod kávy
Ako región Kivu sa pomenováva veľká oblasť okolo celého jazera Kivu, ktorá zahŕňa nielen územie Demokratickej republiky Kongo, ale aj Rwandy. Charakterizuje ho bujná vegetácia, vysoké kopce a vulkanické podložie. Pestrá príroda nie je v Kongu výsadou iba okolia jazera, dažďové pralesy sú známe vďaka vysokej biologickej rozmanitosti, žije v nich rad endemických druhov rastlín aj živočíchov. Koniec koncov, Kongská demokratická republika je biologicky najrozmanitejšou krajinou Afriky.
Keďže sa rozkladá na rovníku, tvorí sa v Kongu najviac búrok na svete. Klíma je tropická, s vysokými teplotami a vlhkosťou. Na severe trvá obdobie sucha od novembra do marca a obdobie dažďov prichádza od apríla do októbra. Na juhu je to naopak. Teploty bývajú relatívne stabilné, s malými rozdielmi medzi jednotlivými ročnými obdobiami. K najväčším teplotným zmenám dochádza medzi dňom a nocou, kedy sa môže ochladiť až o 27 ⁰C. Pokiaľ ide o kávovníky, tie sú v Kongu pestované vo vyšších nadmorských výškach. Vďaka tomu môžu červené kávové čerešne dozrievať pomalšie a postupne. Zároveň sa v nich dlhšiu dobu kumulujú látky zásadné pre chuť a arómu výslednej kávy.
Káva Kongo Organic Ngula pochádza z ostrova Idwji na jazere Kivu, jej profil je teda ovplyvnený aj dostatkom vlahy a vysokou vlhkosťou. Nie je bez zaujímavosti, že miestni považujú ostrov za lokalitu s tragickou históriou a úžasnou budúcnosťou. Pôvodné útočisko rebelov, pašerákov a kriminálnych živlov sa premieňa na poľnohospodársku oblasť, v ktorej si farmári pomáhajú a vďaka spojeniu v družstve CPNCK sa im od roku 2012 darí eliminovať nezákonné obchody a budovať mierumilovnú komunitu (nielen) poľnohospodárov.
Malé, veľmi skromné farmy pestujú prevažne arabiku odrôd Typica a Bourbon, a to v nadmorskej výške 1 600 – 1 800 metrov, bez použitia priemyselne vyrábaných hnojív a postrekov. Kávovníky skvele prosperujú vďaka úrodnej vulkanickej pôde, ale aj udržateľnému prístupu poľnohospodárov k ich pestovaniu – ako hnojivo používajú sušené kávové šupky nazývané cascara. Kávovníky zberajú od marca do júna, spracovávajú ich premývaním a zelené kávové zrná sušia na špeciálnych stoloch pod priamym slnkom. Do sveta tak z ostrova Idwji putuje káva špičkovej kvality, ktorá získava množstvo ocenení v medzinárodných súťažiach.
Ukážka balenia kávy
Naša káva je balená v kvalitnom alumíniovom obale, ktorý zároveň postráda výraznejšie grafické prvky, pretože našej spoločnosti ide hlavne o chuť a kvalitu. Skutočnú čerstvosť našej kávy si môžete overiť aj vďaka ventilu, ktorý uvoľňuje plyny vzniknuté skoro po pražení. Kvalitné balenie, ktoré zachováva charakter kávy. Káva je vždy v balení hermeticky uzavretá, aby odolávala vlhkosti, svetlu a cudzím pachom.
Návod na prípravu
- Kávu nameľte na hrubosť vyhovujúcu vybranej príprave kávy.
- Na 1 kávu použite aspoň 1,5 - 2 kávové lyžičky (približne 7g) mletej kávy.
- Kávu zalejte vodou s teplotou cca 95 °C.

























Najpredávanejšie príslušenstvo k tomuto tovaru
Hľadáte inšpiráciu? Ostatní kúpili napríklad aj toto:

BRAZÍLIA SANTOS NY2 SSFC 17/18 zrnková káva

PERU ANDES GOLD zrnková káva
