

GUATEMALA SHB BIO - zrnková káva
Zloženie
Arabica 100%Crema a chuť kávy
Káva Guatemala SHB BIO poteší skúsených kávomilcov aj tých, ktorí svojho favorita ešte len hľadajú. Jej chuť je harmonická, ľúbezne sladká. Možno v nej rozpoznať mliečnu čokoládu, karamel a zelené jablko. Niekto môže zaznamenať arašidy. Táto káva je výborná pre použitie v aeropresse alebo Frenchpresse, plne sa rozvinie aj pripravená v pákovom kávovare.
Pôvod kávy
Hoci kávu v Guatemale pestujú až od polovice 20. storočia, patrí k tomu najlepšiemu, čo si môžeme dopriať. Pre rast kávovníkov má táto stredoamerická krajina skvelé podmienky. Teplota sa pohybuje medzi 16 a 32 °C, kávové plantáže sa rozkladajú v nadmorskej výške 500 až 5000 metrov. Od polôh okolo 1500 metrov musia poľnohospodári vsádzať kríky kávovníkov tak, aby ich chránili pred studenými severnými vetrami. Dlhé a pomalé dozrievanie kávových bobúľ spolu s unikátnym zložením pôd ale nesie vynikajúce výsledky.
Káva pestovaná vysoko v horách je chuťovo mimoriadne zaujímavá. Guatemalský región Mataquescuintla sa na pestovanie kávy začal orientovať v osemdesiatych rokoch minulého storočia. Pestovanie kávovníkov sa venujú takmer výhradne drobní roľníci a prakticky každá farma v horách produkuje vo väčšej alebo menšej miere tiež kávu.
Oblasť je daždivá a pôda sopečná. Vyvážený pomer minerálov sa premieta aj do vysokej kvality kávové produkcie. Kávu žnú v regióne Mataquescuintla ručne, a to od októbra do marca. Plody, červené bobule pripomínajúce čerešne, je potom nutné prebrať a spracovať. K tomu farmári používajú takzvaný mokrý proces. Bobule nasypú do vody, kde ich pretlačia cez drviace plechy. Tak zbavia plody šupiek a časti dužiny. Následne ich vysypú do takzvaných fermentačných nádrží. V nich sa počas niekoľkých dní rozpustia aj zvyšky obalov a dužiny. Zelené kávové zrnká je nakoniec potreba usušiť. Ak tomu počasie praje, potom na priamom slnku.
Farmy pracujú v režime BIO, to znamená, že pestujú, žnú, spracúvajú a balia kávu s ohľadom k životnému prostrediu. Nepoužívajú priemyselne vyrábané hnojivá ani postreky.
Ukážka balenia kávy
Naša káva je balená v kvalitnom alumíniovom obale, ktorý zároveň postráda výraznejšie grafické prvky, pretože našej spoločnosti ide hlavne o chuť a kvalitu. Skutočnú čerstvosť našej kávy si môžete overiť aj vďaka ventilu, ktorý uvoľňuje plyny vzniknuté skoro po pražení. Kvalitné balenie, ktoré zachováva charakter kávy. Káva je vždy v balení hermeticky uzavretá, aby odolávala vlhkosti, svetlu a cudzím pachom.
Návod na prípravu
1. Kávu nameľte na hrubosť vyhovujúcu vybranej príprave kávy.
2. Na 1 kávu použite aspoň 1,5 - 2 kávové lyžičky (približne 7g) mletej kávy.
3. Kávu zalejte vodou s teplotou cca 95 °C.

























Najpredávanejšie príslušenstvo k tomuto tovaru
Hľadáte inšpiráciu? Ostatní kúpili napríklad aj toto:

PERU SHB PICHANAKI GRADE 1 BIO - zrnková káva

Kongo Ngula BIO - zrnková káva
