

EL SALVADOR SHG EP Santa Ana Miravalle H1 zrnková káva
Fakt, že je Salvádor najmenší štát v Strednej Amerike, nemení nič na jeho nezastupiteľnom mieste na mape. A to najmä na mape kvalitných plantážových káv. V pohorí Balsamo sa zberá káva jednoducho výborná. Živiny vstrebáva z čistých riečok stekajúcich do údolia, vôňu jej dáva vietor od Tichého oceánu. Krásne tóny karamelu sa v káve snúbia s delikátnou kyslosťou.
Zloženie
Arabica 100%Crema a chuť kávy
Zrnková káva El Salvador má bohatý profil s guľatou a lahodnou chuťou. Oceníte najmä karamelové tóny, ktoré ju posúvajú medzi mimoriadne populárne sorty. Acidita je v prípade odrody Pacas veľmi nízka. Káva tak vyznieva sladkasto, ľahko a vyvážene. Ak si túto stopercentnú arabiku pripravíte ako klasické espresso, dočkáte sa konzistentnej, hustej cremy.
Pôvod kávy
O káve El Salvador sa hovorí, že je nápojom starých Mayov a Aztékov. Pôvodný obyvatelia prímorského štátu v Strednej Amerike dali meno jej najznámejšej miestnej značke - pipile je v preklade "káva". Prvé kávovníky totiž vysadili práve indiáni, stalo sa tak v roku 1830 v Ahuachapán. História kávy v Salvádore kopírovala búrlivé dejiny krajiny. Nikde inde na svete by sme azda nenašli štát, ktorý by bol na jej produkcii tak závislý. Po mnoho rokov bola pre Salvádor najdôležitejšou exportnou plodinou. Začiatkom 20. storočia predstavovali príjmy z kávy dokonca 90 percent celého vývozu. Globálna hospodárska kríza ale ukázala, že spoliehať sa len na túto komoditu nebolo práve chytré. Ceny kávy klesli na tretinu, jej výrobcovia krachovali, prepúšťali zamestnancov a káva plesnivela v skladoch. Všetko vygradovalo v roku 1932 povstaním desiatok tisíc roľníkov. Ich akcia skončila brutálnym masakrom, pri ktorom zahynulo tridsať tisíc ľudí. Až v roku 1970 sa politická situácia stabilizovala a poľnohospodárom sa začalo zase dariť. Kávový priemysel prežil, ale krajina dodnes rieši vysokú nezamestnanosť, zdrvujúcu chudobu a zahraničné dlhy.
Salvádor sa opäť pomaly stáva kráľovstvom vysoko akostnej plantážovej kávy. Nahrávajú mu klimatické podmienky regiónu, sopečné podložie aj veľmi starostlivý prístup k pestovaniu kávovníkov a ich zberu. Kávovníky sa vysádzajú pod ochranou stromov, ktoré slúžia ako vetrolamy. V pohorí Balsamo sa pestuje asi 65% odrody Bourbon, 10% Pacamara a 25% Pacas. Kávovníkové kríky sa očesávajú ručne, dvakrát až trikrát za sebou. Rýchlo po zbere červených bobúľ nasleduje mokré spracovanie, ktoré zahŕňa pretlačenie plodov cez špeciálny plechy (dôjde k odstráneniu dužiny a šupiek), fermentáciu, sušenie a triedenie.
Zrnková káva zo Salvádoru patrí medzi najlepšie na svete. Hoci dnes tvorí len zlomok svetovej produkcie, je medzi znalcami mimoriadne populárna a vyhľadávaná.
Ukážka balenia kávy
Naša káva je balená v kvalitnom alumíniovom obale, ktorý zároveň postráda výraznejšie grafické prvky, pretože našej spoločnosti ide hlavne o chuť a kvalitu. Skutočnú čerstvosť našej kávy si môžete overiť aj vďaka ventilu, ktorý uvoľňuje plyny vzniknuté skoro po pražení. Kvalitné balenie, ktoré zachováva charakter kávy. Káva je vždy v balení hermeticky uzavretá, aby odolávala vlhkosti, svetlu a cudzím pachom.
Návod na prípravu
- Kávu nameľte na hrubosť vyhovujúcu vybranej príprave kávy.
- Na 1 kávu použite aspoň 1,5 - 2 kávové lyžičky (približne 7g) mletej kávy.
- Kávu zalejte vodou s teplotou cca 95 °C.

























Najpredávanejšie príslušenstvo k tomuto tovaru
Hľadáte inšpiráciu? Ostatní kúpili napríklad aj toto:

KOLUMBIA SUPREMO MEDELIN ANDEANO zrnková káva

KOSTARIKA SAN RAFAEL TARRAZU SHB RZ zrnková káva
