

EL SALVADOR SHG FINCA LOS NARANJOS - Micro Lot
Salvador je krajina veľká asi ako Morava a dalo by sa povedať, že aj podobne úrodná. Stredoamerický štát na pacifickom pobreží má síce úplne odlišné klimatické a pôdne pomery, avšak ojedinelým plodinám venuje rovnako špeciálnu starostlivosť. Zrejmým príkladom je tento mikrolot z plantáže ležiacej na úbočí sopky. Jedna z najpozoruhodnejších vysokohorských káv na svete chutí po mliečnej čokoláde ...
Zloženie
Arabica 100%CREMA A CHUŤ KÁVY
Mikrolot El Salvador SHG Finca Los Naranjos charakterizuje skvelá chuť mliečnej čokolády a vzácna osobitá aróma. Šálka poskytuje bohatý zážitok s dotykom lieskových orieškov, acidita je nízka. Káva pôsobí veľmi hladko a výborne sa hodí na prípravu espressa.
PÔVOD A SPRACOVANIE KÁVY
Jedinečnosť tejto neopakovateľnej šarže dokladá aj skratka SHG v jej názve. Znamená Strictly High Growing, teda káva pestovaná výhradne vo vysokohorských podmienkach. Tým sa rozumie 1000-2000 m n. m. Takáto káva dozrieva pomalšie, jej chuť je teda kompaktnejšia a vyváženejšia.
Rodinná farma je utopená v zeleni, ktorá sa rozprestiera na rovnomernej sopke. Nájdeme ju medzi mestečkami Los Naranjos a Juayúa, približne hodinu jazdy z druhého najväčšieho mesta v Salvádore Santa Ana. Kávovníky rastú v tieni cyprusov, pomerne vysoko nad morom. To dáva ich plodom výlučne vlastnosti a priezvisko - jedna z najpozoruhodnejších káv na svete.
Káva sa na farme zberá iba ručne. Tým je zaistený zber len zrelých plodov, zároveň nedochádza k poškodeniu kávovníkov. Počas 24 hodín je nutné červené kávové čerešne spracovať. Aj napriek tomu, že farma disponuje prepracovaným systémom vodných ciest a nádrží, je takzvané premývanie kávy (fully-washed, wet-processed) procesom háklivým a náročným. Možno pri ňom celú úrodu pokaziť. Ale keď je premývanie vykonávané skúseným a zodpovedným farmárom, stojí na jeho konci káva bohatá na ovocné podtóny, čistá a úžasne intenzívna.
Plody kávovníkov sú najprv nasypané do veľkých nádrží s vodou. Prechádzajú špeciálnym zariadením, ktoré ich zbaví dužiny a šupiek. Vylúpnuté zrnka putujú do kvasných kadí, kde bývajú až 36 hodín. Vo vode sa uvoľnia enzýmy, ktoré rozložia lepkavú vrstvu a zároveň zbavia zrna pergamenových obalov. Fermentácia je starostlivo sledovaná - manažér plantáže dohliada na teplotu v nádobách aj dĺžku trvania. Posledným krokom je sušenie. Mikrolot El Salvador SHG Finca Los Naranjos bol sušený na slnečných terasách. Kávové zrná rozhrnú robotníci na betónové plochy a pravidelne ich prehrabujú a otáčajú. Na noc a pri daždi musia byť terasy zakryté plachtami, aby káva nezvlhla.
Záujemca o ochutnanie mikrolotu by mal vedieť, že El Salvador SHG Finca Los Naranjos je kávovou odrodou arabiky typu Bourbon. Farmár si sám pestuje mladé sadeničky, takže nejde o žiadny import. Bourbon má relatívne malé plody, ktoré ľahko opadávajú. Na druhú stranu vynikajú vyváženou chuťou a excelentnou kvalitou.
Návod na prípravu
- Kávu nameľte na hrubosť vyhovujúcu vybranej príprave kávy.
- Na 1 kávu použite aspoň 1,5 - 2 kávové lyžičky (približne 7g) mletej kávy.
- Kávu zalejte vodou s teplotou cca 95 °C.

























Najpredávanejšie príslušenstvo k tomuto tovaru
Hľadáte inšpiráciu? Ostatní kúpili napríklad aj toto:

BRAZÍLIA YELLOW B. FAZENDA DA LAGOA

TANZANIA AA North Fine Quality zrnková káva
