Espresso sirup Čokoláda - 500 ml
Zloženie
Cukor, Voda, Prírodný kakaový extrakt 3%, Melasa, Vitamín CChuť
Sirup môžete pridať do espressa, cappuccina, latte alebo do studenej kávy.
Pôvod
Čo všetko vieme o čokoláde? Ide o jednu z najobľúbenejších a najžiadanejších sladkých pochúťok na svete. Jej výroba však patrí k zložitým procesom, ktorý začína zberom plodov z kakaovníkov (Theobroma cacao) rastúcich v tropických oblastiach.
Po zbere sú veľké, obvykle žlté, plody otvorené, bôby sú vybraté a fermentované. Táto fáza je pre vytvorenie charakteristickej chuti čokolády kľúčová, pretože fermentácia premieňa horké zlúčeniny v kakaových bôboch na aromatické a chuťovo príjemné látky. Po fermentácii prichádza na rad sušenie a potom aj praženie. Tým dochádza k zvýrazneniu bohatej a hlbokej chuti, pričom dĺžka praženia ovplyvňuje jej intenzitu. Nakoniec je potrebné pražené zrná rozomlieť. Vznikajú tak jemný prášok známy ako kakao a kakaové maslo.
Kombináciou kakaového prášku, kakaového masla a ďalších prísad (ako je cukor a mlieko), sa vyrába čokoládová hmota. Tú je potrebné následne spracovať, aby vznikli rôzne druhy čokolády, ako je tmavá čokoláda, mliečna čokoláda alebo biela čokoláda. Pridaním ovocia, orechov alebo korenia sa čokoládový sortiment ešte zväčšuje.
Vďaka rozmanitosti a univerzálnosti sa čokoláda objavuje v mnohých receptoch a sladkých pokrmoch. Od čokoládových dezertov a zákuskov po horúcu čokoládu a čokoládové nápoje – možnosti sú takmer nekonečné.
Ku káve sa čokoláda hodí náramne. Otestujte sami, či vás viac nadchne v latte, cappuccine alebo espresse. Rozhodne ju ale odporúčame na dochutenie ice coffee.
Návod na prípravu
Čokoládový sirup môžete použiť ako polevu na zmrzlinu, palacinky, omelety a ovocné šaláty.
Čokoládový sirup je taktiež vhodný na prípravu alkoholických aj nealkoholických drinkov.
Energetická hodnota: | 1448 kJ / 341 kcal |
Tuky: | 0,10 g |
z toho nasytených : | 0,10 g |
Sacharidy: | 85,19 g |
z toho cukry: | 85,1 g |
Bielkoviny: | 0,20 g |
Soľ: | 0,01 g |