

Ethiopia Aricha Natural Grade 1 BIO - zrnková káva
Káva z Yirgacheffe máva citrusový chuťový profil a okrúhle telo. Zrno jedného z najprestížnejších kávových regiónov milujú znalci na celom svete. Etiopia Aricha Natural Grade 1 BIO nesklame hľadačov dokonalosti ani priaznivcov stabilnej kvality. Okrem ľahkých citrusových tónov ich poteší chuťou čučoriedok a karamelu.
Zloženie
Arabica BIO 100%Crema a chuť kávy
Etiopia Aricha Natural Grade 1 BIO je prvotriedna arabika s krásnou, stredne citrónovou kyslosťou a oblým, zamatovým telom. Vyniká atraktívnou chuťou kombinujúcou čučoriedky, bergamot a karamel. V druhom pláne ponúka tóny zrelého ovocia podkreslené karamelovou dochuťou.
Táto káva je skvelá vo všetkých typoch príprav. Rozhodne sa hodí pre filter alebo moka kanvičku, v pákovom kávovare zo seba vydá nádhernú arómu. Baristi tiež odporúčajú prípravu ako cold brew, teda za studena.
Pôvod kávy
Kto sa o kávu len trochu zaujíma, určite na región Yirgacheffe narazil. V južnej Etiópii, na úpätí pohoria Gorazdže, sa nachádza jedna z najvýznamnejších pestovateľských oblastí. Kávovníky tam rastú vysoko v kopcoch, ich červené plody tak môžu dozrievať pomaly a kumulovať v sebe najlepšie chute, aké káva má.
Niektoré zdroje odhadujú, že káva bola v Etiópii objavená okolo roku 850 nášho letopočtu, takže sa v nej takpovediac narodila. Mimochodom, miestni obyvatelia považujú prípravu kávy za rituál, ktorý môže trvať aj dve hodiny a je určený len pre veľmi blízkych priateľov hostiteľa.
Je dobré tiež spomenúť, že Etiópia má skutočne turbulentnú históriu a jej politická aj ekonomická klíma mala samozrejme vplyv na pestovanie kávovníkov. Jeden z veľkých prepadov zaznamenala krajina v roku 2003, keď výkupné ceny kávy nepokrývali ani náklady na jej pestovanie a spracovanie. Mnoho farmárov vtedy muselo svoje plantáže opustiť a hľadať si obživu vo veľkých mestách. Napriek tomu boli etiópske farmy zachované a tamojšia káva zostala najdôležitejším vývozným artiklom štátu.
Arabika Etiopia Aricha Natural Grade 1 BIO dostala meno podľa spracovateľskej stanice Aricha, ktorú založili miestni farmári. Druhá generácia pestovateľov kávy sa rozhodla vybudovať závod, ktorého služby dnes využíva okolo 1 500 farmárov. Zamestnanci stanice sa tiež venujú supervízii nad zberom a starostlivo kontrolujú kvalitu dodaných bobúľ.
Kávové čerešne spracovávajú metódou natural, to znamená, že ich rozložia na takzvané africké lôžka (Aricha ich má rovných 220) a pomaly (až 3 týždne) sušia na priamom slnku. Ide o dlhý a náročný proces, pretože bobule nesmú zmoknúť ani navlhnúť, je nutné ich často obracať, a nakoniec zrná zbaviť uschnutých šupiek a zvyškov dužiny. Káva vyrobená týmto spôsobom má prirodzene ovocné tóny a komplexnú sladkosť.
Ukážka balenia kávy
Naša káva je balená v kvalitnom alumíniovom obale, ktorý zároveň postráda výraznejšie grafické prvky, pretože našej spoločnosti ide hlavne o chuť a kvalitu. Skutočnú čerstvosť našej kávy si môžete overiť aj vďaka ventilu, ktorý uvoľňuje plyny vzniknuté skoro po pražení. Kvalitné balenie, ktoré zachováva charakter kávy. Káva je vždy v balení hermeticky uzavretá, aby odolávala vlhkosti, svetlu a cudzím pachom.
Návod na prípravu
- Kávu nameľte na hrubosť vyhovujúcu vybranej príprave kávy.
- Na 1 kávu použite aspoň 1,5 - 2 kávové lyžičky (približne 7g) mletej kávy.
- Kávu zalejte vodou s teplotou cca 95 °C.

























Najpredávanejšie príslušenstvo k tomuto tovaru
Hľadáte inšpiráciu? Ostatní kúpili napríklad aj toto:

ETHIOPIA DJIMMAH zrnková káva BIO & Fair Trade

YEMEN ASRAR HARAZ BIO - Micro Lot
