

ETHIOPIA SIDAMO DURATO BOMBE - Micro Lot
Zloženie
Arabica 100%Crema a chuť kávy
Zrnková káva Ethiopia Sidamo Duratech Bombe patrí k sortám výraznejším, so živou kyselinkou. Tú vyvažuje chuť sladkého a šťavnatého ovocia, konkrétne sa môžete tešiť na čučoriedky, ananás a slivky. Crema tohto mikrolotu je jemná, ale súdržná. Všetky chuťové nuansy sa plne prejavia pri príprave v prekvapkávači alebo vákuum pote, pekných výsledky dosiahnete aj v moka kanvičke.
Pôvod kávy
Etiópsku federatívnu demokratickú republiku nájdeme na východe Afriky, v susedstve Eritrei, Džibutska, Somálska, Kene, Sudánu a Južného Sudánu. Ide o jednu z najchudobnejších krajín planéty, jej poľnohospodárstvo je veľmi zaostalé, však poskytuje tamojším ľuďom istý zdroj obživy. V Etiópii je využívaných zatiaľ len 17 percent pôdy, pritom potenciál má v tomto smere oveľa väčší. Cez ťažkosti, ktoré miestnych roľníkov sprevádzajú, si drží svetový prím v produkcii kávy. Veď práve v Etiópii kávovníky údajne objavil pastier kôz, ktorému sa po žuvaní červených plodov rastúcich na kríkoch vliala energia do žíl. Stalo sa tak už v 9. storočí, avšak prvá písomná zmienka o tejto udalosti je datovaná do roku 1671.
Dnes je Etiópia najvýznamnejším africkým producentom kávy a približne siedmym najväčším producentom na svete. Zároveň patrí tiež ku krajinám s veľkou spotrebou, asi polovica úrody zostáva na domácom trhu. Ročne Etiópčania vyrobia okolo 380 tisíc ton kávy. A pretože k nej majú vrelý vzťah, nezaobíde sa bez nej žiadna ich dôležitá udalosť. Kávový obrad, do ktorého sa zapájajú aj deti, trvá pokojne štyri hodiny. V jeho závere popíjajú všetci účastníci kávu silne sladenú cukrom, avšak bez mlieka.
Región Sidamo, z ktorého mikrolot Ethiopia Sidamo Duratech Bombe pochádza, patrí k tradičným kávovým oblastiam. Kríky sú vysadené na vysočine, v nadmorskej výške okolo 2 000 metrov, ich plody teda zrejú pomalšie, preto môžu dlhšie absorbovať živiny a zakladať na robustnejšie chute. Je veľmi pravdepodobné, že Sidamo bolo tou oblasťou, v ktorej sa kávovníky prvýkrát "objavili". Z názvu tejto kávy je tiež zrejmé, že vyrástla v blízkosti dediny Bombe Kebele pod horou Bombe. Práve tam hospodária bratia Asef a Mulugeta Dukamovci, ktorí v roku 2006 založili spoločnosť Daye BenSat Coffee. Prevádzkuje 16 premývacích staníc a 4 suché mlyny.
Pretože Ethiopia Sidamo Duratech Bombe patrí ku kávam mimoriadne starostlivo pestovaným a spracovaným, vieme, kde vyrástla, kto sa o ňu staral aj ako bola spracovaná. Ručne zozbierané červené bobule putovali do závodu v mestečku Qunqna. Tam boli pretriedené a umiestnené na slnko, aby preschli. Až potom ich robotníci zbavili šupky a dužiny obaľujúcej zrnká. Vďaka tomu sa v káve veľmi výrazne prekresľujú ovocné tóny a sviežosť.
Ukážka balenia kávy
Naša káva je balená v kvalitnom alumíniovom obale, ktorý zároveň postráda výraznejšie grafické prvky, pretože našej spoločnosti ide hlavne o chuť a kvalitu. Skutočnú čerstvosť našej kávy si môžete overiť aj vďaka ventilu, ktorý uvoľňuje plyny vzniknuté skoro po pražení. Kvalitné balenie, ktoré zachováva charakter kávy. Káva je vždy v balení hermeticky uzavretá, aby odolávala vlhkosti, svetlu a cudzím pachom.
Návod na prípravu
- Kávu nameľte na hrubosť vyhovujúcu vybranej príprave kávy.
- Na 1 kávu použite aspoň 1,5 - 2 kávové lyžičky (približne 7g) mletej kávy.
- Kávu zalejte vodou s teplotou cca 95 °C.

























Najpredávanejšie príslušenstvo k tomuto tovaru
Hľadáte inšpiráciu? Ostatní kúpili napríklad aj toto:

ETHIOPIA SIDAMO GRADE1 zrnková káva

ETHIOPIA YIRGA CHEFFE zrnková káva
