

SALVADOR SHG RED BOURBON FINCA SANTA ADELAIDA - zrnková káva
Sladká káva z družstva Santa Adelaida poteší každého, kto vyhľadáva výnimočné laskominy pre výnimočné okamihy. Upražili sme ju tak, aby sme nechali vyniknúť atraktívne tóny hroznového vína, kakaa a marcipánu. Ešte kým túto premývanú salvádorskú dobrotu použijete pre prípravu espressa alebo cold brew, všimnite si nádherných, pravideľných zrn. Ich tajomstvo odhalíte okamžite po namletí. Káva bude rozvoniavať celou miestnosťou.
Crema a chuť kávy
Salvador SHG Washed Red Bourbon Finca Santa Adelaida je stopercentná arabika spracovávaná premývaním. Taktiež vďaka nemu (a ideálnym podmienkam, v ktorých vyrástla) disponuje úžasným chuťovým profilom, v ktorom okrem nasládlosti nájdete aj tony hrozien, kakaa a marcipánu. Pri pozornejšom ochutnávaní môžete zaznamenať tiež ľahký dotyk sladkej papriky. Táto káva poskytuje jemnú, ale súdržnú cremu.
Pôvod kávy
Prímorský štát ležiaci v Strednej Amerike, ktorého meno v preklade znamená Spasiteľ? No predsa Salvádor! Práve odtiaľ je do celého sveta vyvážaná káva jedinečných vlastností, a to už viac ako sto rokov. Vtedy bola pre krajinu zdrojom polovice všetkých príjmov z exportu. Vrcholu dosiahol vývoz salvádorskej kávy v roku 1980, kedy priniesol 615 miliónov dolárov. Behom občianskej vojny, ktorá krajinu hneď potom zasiahla, produkcia kávy klesla. Dnes tvoria príjmy z kávy len 3,5 percenta HDP, čo ovplyvnila nie len neblahá vnútropolitická situácia, ale tiež rastúca celosvetová konkurencia na kávovom trhu.
Kávovníky sú v Salvádore pestované na zatienených plantážach. Tie zaberajú okolo 80 percent všetkých lesov v krajine. Tamojší roľníci sa zameriavajú výhradne na pestovanie arabiky. Družstvo Santa Adelaida, ktorého plantáže sa nachádzajú na kopcoch Balsamo, produkuje odrodu Red Bourbon. Kávovníky rastú na úpätí sopky San Salvádor, takže z pôdy čerpajú dostatok minerálnych látok a z okolia lesov vôňu vanilky a takzvaných balzamových stromov (vonodrev balzamový). Zaujímavosťou je, že rastliny sú po celú dobu zatienené okolitými stromami. Takto pestovaná káva vykazuje vyššiu sladkosť a jemnú kyselinku.
Zber kávy v oblasti prebieha od decembra do februára a robotníci ju spracovávajú premývaním. Červené kávové bobule najprv vo veľkých kadiach s vodou zbavia dužiny, potom ich nechávajú vo vode fermentovať a nakoniec uvoľnené zrnká sušia. Buď v špeciálnych sušičkách, alebo rozložené na betónových terasách.
Družstvo Santa Adelaida, ktoré sa pestovaniu, spracovávaniu a predajú kávy venuje, bolo založené v roku 1980. Dnes má takmer 200 členov a o kávovníky sa stará podľa princípov ekologického poľnohospodárstva.
Ukážka balenia kávy
Naša káva je balená v kvalitnom alumíniovom obale, ktorý zároveň postráda výraznejšie grafické prvky, pretože našej spoločnosti ide hlavne o chuť a kvalitu. Skutočnú čerstvosť našej kávy si môžete overiť aj vďaka ventilu, ktorý uvoľňuje plyny vzniknuté skoro po pražení. Kvalitné balenie, ktoré zachováva charakter kávy. Káva je vždy v balení hermeticky uzavretá, aby odolávala vlhkosti, svetlu a cudzím pachom.
Návod na prípravu
1. Kávu namelte na hrubosť vyhovujúcu vybranej príprave kávy.
2. Na 1 kávu použite aspoň 1,5 - 2 kávovej lyžičky (približne 7g) mletej kávy.
3. Kávu zalejte vodou o teplote 95°C.

























Najpredávanejšie príslušenstvo k tomuto tovaru
Hľadáte inšpiráciu? Ostatní kúpili napríklad aj toto:

KOSTARIKA SAN RAFAEL TARRAZU SHB RZ zrnková káva

KUBA SERRANO SUPERIOR zrnková káva
