FRAPPÉ ČOKOLÁDA - rozpustná káva
Čokoláááda... Ako ju máte najradšej? My v káve. Za otestovanie rozhodne stojí rozpustná, lyofilizáciou vyrobená Frappé Čokoláda. Nájdete v nej chuť poctivej mexickej kávy korunovanú delikátnou čokoládou. Pripravte si mlieko, kocky ľadu a šejker. Lepšie letné osvieženie ťažko nájdete. Alebo kávu podávajte ako horúce cappuccino. Trebárs so škoricou alebo klinčekmi.
Zloženie
Arabica 80%, Robusta 20%, Sušené mlieko, ArómaCrema a chuť
Rozpustná káva Frappé Čokoláda patrí k tým, po ktorých sa vždy len zapráši. Kombinácie chuti kvalitnej kávy a dobrej čokolády obľubuje väčšina kávomilcov. Pretože je táto lyofilizovaná dobrota postavená na arabike a robuste z Mexika, očakávať môžete jemnú nasládlosť a príjemné tóny citrusov.
Pôvod kávy
Mexická káva je preslávená sladkastou chuťou, v ktorej sú zvýraznené stopy citrusov, vanilky a jazmínu. Preto patrí k mimoriadne obľúbeným a vo svete značne žiadaným. Niet teda divu, že v Mexiku rastú kávovníky na viac ako 700 tisícoch hektároch, z ktorých väčšina sa nachádza na úpätí hôr alebo rovno v horách. Mexiko je deviatym najväčším svetovým producentom kávy.
Prečo venujeme práve Mexiku toľko priestoru? Pretože bez jeho kávového zrna by neexistovala ani lyofilizovaná káva Frappé Čokoláda. Úroda práve z tamojších plantáží je využívaná na výrobu kvalitnej rozpustnej kávy. Jej "vynález" sa pripisuje mnohým mužom. Už v roku 1881 si kávu rozpustnú vo vode nechal patentovať Francúz A. Allais. Po ňom tak urobili Novozélanďan aj Japonec pracujúci v Chicagu. Najviac sa ale o propagáciu a šírenie instantnej kávy zaslúžila firma Nescafé. Technológiu výroby doladila a kávu na trh uviedla v roku 1938.
Rozpustná káva sa v zásade vyrába dvoma spôsobmi - sprejovaním v horúcom vzduchu a lyofilizáciou v mraze. Nám je bližšia lyofilizácia, pretože v káve uchováva všetky jemné aromatické nuansy, pre ktoré si tmavý a voňavý nápoj tak radi doprajeme.
Ešte kým k lyofilizácii dôjde, je potrebné zelenú kávu správne upražiť a pomlieť. Potom z nej prichystať silný a hustý kávový extrakt. Až ten putuje do lyofilizátora (sušičky), kde pri extrémne nízkom tlaku a teplote okolo -40 ˚C zotrvá niekoľko hodín. Počas čisto fyzikálneho procesu sa koncentrát zbaví vody, a to sublimáciou (prechod pevného skupenstva v plynnej). Takto vyrobená rozpustná káva má vzhľad drobných kryštálikov s hladkými, lesklými plôškami.
Lyofilizácia sa používa okrem konzervácie potravín aj v kozmetickom priemysle alebo archeológii.
Kávu stačí zaliať horúcou vodou, alebo z nej môžete pripraviť ľadové frappé.
Túto rozpustnú kávu by nemali konzumovať ľudia s alergiou na mlieko. Výrobok zároveň môže obsahovať stopy lepku, sezamu, sóje, arašidov a ďalších orechov.
Účinky kávy
Ukážka balenia kávy
Naša káva je balená v kvalitnom alumíniovom obale, ktorý zároveň postráda výraznejšie grafické prvky, pretože našej spoločnosti ide hlavne o chuť a kvalitu. Skutočnú čerstvosť našej kávy si môžete overiť aj vďaka ventilu, ktorý uvoľňuje plyny vzniknuté skoro po pražení. Kvalitné balenie, ktoré zachováva charakter kávy. Káva je vždy v balení hermeticky uzavretá, aby odolávala vlhkosti, svetlu a cudzím pachom.
Návod na prípravu
- Nasypte do šejkra 2 čajové lyžičky rozpustnej kávy Frappé Čokoláda,
- prilejte 200 ml studeného mlieka,
- pridajte pár kociek ľadu,
- dobre pretrepte a hneď podávajte.
Energetická hodnota: | 108 kcal |
Tuky: | 5,4 g |
z toho nasytených : | 3,4 g |
Sacharidy: | 7,9 g |
z toho cukry: | 7,6 g |
Bielkoviny: | 5,3 g |
Soľ: | 2,08 g |