

GUATEMALA SANTA ROSA LA CABANA – zrnková káva
Dokonale vyvážená chuť, vynikajúce spracovanie. Do vašich šálok mieri skvost, ktorý bude baviť skúsených pôžitkárov aj občasných vychutnávačov. Guatemalská úrodu z farmy La Cabana vyniká sviežosťou, v ktorej je jasne zreteľná čokoládová sladkosť. Preto je o ňu medzi baristami taký záujem a preto sa nikdy neomrzí. Špeciálna káva vyrástla obklopená banánovníkmi, bola zozbieraná v čase najvyššej zrelosti a spracovaná starostlivým premývaním. Zbiehajú sa vám slinky?
Zloženie
Arabica 100%Crema a chuť kávy
Zrnková káva Guatemala Santa Rosa La Cabana patrí ku kávam, ktoré si obľúbite veľmi rýchlo. Je totiž príjemne sladká a predsa osviežujúca, nájdete v nej čokoládu a zároveň dotyk ovocia. Pretože ide o arabiku, môžete očakávať jemnú, svetlú cremu.
Pôvod kávy
Traduje sa, že bez kávy by Guatemala nebola tam, kde je dnes. Viac ako sto rokov prinášajú kávové zrná do kasy stredoamerického štátu značné prostriedky, sú jedným z hlavných exportných artiklov a podieľa sa na 40 percentách príjmov z poľnohospodárstva. Niet teda divu, že sa o kávu Guatemalci starajú, jej pestovaniu, zberu aj spracovaniu venujú maximálnu pozornosť. A ak sa vyberiete napríklad na farmu La Cabana, budú vás čakať zážitky popravde očarujúce.
Plantáž nájdete na juhovýchode Guatemaly, v blízkosti mesta Nueva Santa Rosa. Celý región Santa Rosa sa rozkladá na vulkanickej vysočine, vypínajúcej sa až do výšky 1 845 metrov nad morom. Svahy sú napriek tomu mierne, nedosahujú väčšieho sklonu než 20 percent. Oblasť charakterizujú zrážky 1 100 - 1 350 mm za rok a priemerná teplota sa pohybuje okolo 23 ⁰C. Je teda zreteľné, že kávovníkom sa na farme La Cabana (aj v jej okolí) darí priam skvele. Medzi najčastejšie pestované arabiky patria odrody Catuai, Caturra a Bourbon. Robustu v Guatemale nájdete len s ťažkosťami. Rovnako jednoznačné sú spôsoby spracovania kávových zrniek - pre Guatemalu je typická káva plne premývaná (fully washed).
Guatemala Farm La Cabana žne plody kávovníkov v najvyššej zrelosti. Teda presne vo chvíli, keď sa na ich žltej šupke začnú objavovať tmavé fliačky. Takéto obdobie nastáva medzi decembrom a marcom. Bobule sú šklbané výhradne ručne. Ešte v ten deň, keď ich robotníci prinesú z plantáží, ich mechanicky zbavia šupky a nechajú 36-48 hodín fermentovať v kvasných nádržiach. Počas tej doby sa rozpustí dužina obaľujúca zrná a prebehnú žiaduce procesy prirodzenej oxidácie enzýmov. Zelená káva je sušená pomaly na betónových terasách. V závislosti na slnečnom svite a teplote vzduchu 4-7 dní. Vďaka tomu sa v nej môžu rozvinúť čokoládové tóny a chuť získa vyváženosť a hladkosť.
Majitelia farmy sa okrem pestovania kávovníkov venujú tiež chovu 160 000 včiel. Tie jednak kvety kávovníkov opeľujú a zároveň produkujú skutočne špeciálny "kávový" med. V okolí plantáží rastú banánovníky, makadamové orechy a ďalšie tropické ovocie. Zachovanie biodiverzity a využitie prirodzeného kolobehu prírody je pre podnik La Cabana úplne zásadné. Používa len organické hnojivá a pôdu chráni diverzifikáciou vysádzaných rastlín.
Ukážka balenia kávy
Naša káva je balená v kvalitnom alumíniovom obale, ktorý zároveň postráda výraznejšie grafické prvky, pretože našej spoločnosti ide hlavne o chuť a kvalitu. Skutočnú čerstvosť našej kávy si môžete overiť aj vďaka ventilu, ktorý uvoľňuje plyny vzniknuté skoro po pražení. Kvalitné balenie, ktoré zachováva charakter kávy. Káva je vždy v balení hermeticky uzavretá, aby odolávala vlhkosti, svetlu a cudzím pachom.
Návod na prípravu
- Kávu nameľte na hrubosť vyhovujúcu vybranej príprave kávy.
- Na 1 kávu použite aspoň 1,5 - 2 kávové lyžičky (približne 7g) mletej kávy.
- Kávu zalejte vodou s teplotou cca 95 °C.

























Najpredávanejšie príslušenstvo k tomuto tovaru
Hľadáte inšpiráciu? Ostatní kúpili napríklad aj toto:

KUBA SERRANO SUPERIOR zrnková káva

ETHIOPIA SIDAMOO MOCHA - zrnková káva
