

PÚPAVOVÁ KÁVA Z PRAŽENÉHO KOREŇA
Viete, čo je najlepšie? Že teraz môžete mať kávu, bez toho aby ste vzali do ruky jedinej zrnko a bez toho aby ste do seba vstrekli molekulu kofeínu. Pripravíte ju totiž z púpavy. Pražený koreň známej liečivky je ľúbezne nahorklý, ľahko sladký a orieškový, navyše prospieva radu telesných pochodov. A čo je úplná bomba - nápoj z neho urobíte pokojne v kávovare alebo na filtri. Kto má radšej klasiku, zaleje lyžičku púpavovej kávy horúcou vodou. Toto je skrátka hit!
Zloženie
Púpava 100%Nálev a chuť
Púpavová káva z praženého koreňa samozrejme nie je skutočnou kávou zo semien kávovníkových plodov. Napriek tomu má výbornú chuť, ktorú možno opísať ako ľahko horkastú, jemne sladkú a milo orieškovú.
Rovnako ako u klasickej kávy môžete experimentovať s rôznymi spôsobmi príprav. Niekto ju zaleje horúcou vodou, ďalší dá prednosť príprave v pákovom kávovare, french prese alebo chemexe. Vyskúšajte sami.
Pôvod
Púpavu čiže smotánku musel niekedy vidieť každý. Žlto kvitnúca bylina je rozšírená v celom miernom pásme severnej pologule, niektoré druhy sa dokonca objavujú aj v trópoch. Záhradníkmi nie príliš obľúbená trvalka, ktorá dokáže trávnik zaplevelit veľmi rýchlo, dorastá do výšky 5-40 centimetrov, má listy uložené pri zemi a kvitne na dlhých, dutých stvoloch. Po odkvitnutí sa "žlté slniečka" premenia v biele, nadýchané gule. Plody púpavy sú totiž nažky na jemných padáčikoch z páperia. Kto do nich fúkne, roznesie semienka po širokom okolí.
Prvýkrát púpavu opísal Carl Linné, neskôr bol zložitý rod preklasifikovaný. Správne pomenovanie je púpava smotánka, slovenská nomenklatúra používa pre jeden z druhov označenie púpava lekárska, prípadne púpava smotánka alebo smotánka lekárska.
Akokoľvek nejasné je botanické zaradenie tejto rastliny, o jej schopnostiach nikto nepochybuje už stovky rokov. Bylinkári nedajú dopustiť na jej vňať, listy a tiež samozrejme koreň. Práve on obsahuje horčiny taraxacin a taraxaterin, fytonciny aj napríklad inulín nahrádzajúci škrob. Jeho kalorická hodnota je veľmi nízka, napriek tomu je sladký, takže ho možno použiť ako náhradu za cukor alebo tuk. O inulíne je známe, že prospieva črevnej mikroflóre.
Okrem toho má konzumácia púpavového koreňa schopnosť napomáhať k celkovej kondícii vrátane imunity a metabolizmu. Niektoré zdroje uvádzajú použitie počas detoxikácie a k vyladeniu pečeňových pochodov.
Teraz už zostáva len vysvetliť, ako sa púpavová káva vyrába. Húževnatý koreň špeciálne pestovaných rastlín je potrebné vyryť zo zeme, dokonale očistiť a usušiť. Potom prichádza na rad jeho nasekanie a upraženie, nakoniec ho výrobca pomelie. Káva z koreňa púpavy neobsahuje žiadne pridané látky a je zároveň bez kofeínu.
Účinky kávy
Ukážka balenia bylín
Pevný alumíniový obal so zipsom, ktorý umožní po otvorení opakovateľné uzatváranie. Kvalitné balenie, ktoré zachováva charakter bylín. Byliny sú vždy v balení hermeticky uzavreté, aby odolávali vlhkosti, svetlu a cudzím pachom. Na tieto tri veci sú byliny mimoriadne náchylné a majú veľký vplyv na výslednú kvalitu byliny a jej nálevu.
Návod na prípravu
- Púpavovú kávu zalejte vodou s teplotou 90-95 °C v pomere 1 čajová lyžička na 100 ml vody.
- Lúhujte 3-5 minút v prikrytej šálke, potom preceďte.
- Púpavovú kávu môžete taktiež pripraviť v pákovom kávovare, french prese alebo chemexe.















Najpredávanejšie príslušenstvo k tomuto tovaru
Hľadáte inšpiráciu? Ostatní kúpili napríklad aj toto:

Púpavová káva z praženého koreňa s vanilkou

Čakanková káva s reishi a shatavari
