KOLUMBIA EXCELSO MEDELIN - BIO, zrnková káva
Až vezmete do ruky šálku s voňajúcou kávou, spomeňte si na všetkých, ktorých zásluhou ju môžete ochutnať. Farmárov a ich rodiny, česačov, robotníkov, vodičov, obchodníkov, pražiarov... Z ďalekej Južnej Ameriky putovali kávové zrnká niekoľko týždňov. Vyrástli na úbočí Ánd, v regióne Pedregal preslávenom úrodnou pôdou. Jej telo je plné, chuť vyvážená a vôňa delikátna.
Zloženie
Arabica BIO 100%CREMA A CHUŤ KÁVY
Táto káva z organického poľnohospodárstva vyniká intenzívnou arómou a sladkasťou, po ovocí sviežou chuťou. Columbia Excelsa Medelin BIO je bohatá a osobitá, napriek tomu vyvážená, so zamatovou dochuťou.
Extrahujte ju správne a odmení sa kompaktnou cremou a skvelou chuťou.
PÔVOD KÁVY
Ako už názov napovedá, táto káva bola pestovaná bez hnojenia priemyselnými prostriedkami a ošetrovania zdraviu škodlivými chemikáliami. Kolumbijský región Pedregal sa rozkladá v nadmorskej výške 1600-2000 metrov a na jeho plantážach rastie z väčšej časti arabika odrody Caturra. Bourbon, z ktorého bola Caturra vyšľachtená, je oproti nej menej odolný dažďu alebo vetru (plody častejšie opadávajú), zato kvalita kávy je excelentná.
Kolumbia patrí do prvej trojice svetových producentov kávy. Aj napriek krátkodobým problémom s hubovými chorobami, ktoré kávovníky napadli pred niekoľkými rokmi, exportuje krajina z roka na rok väčšie objemy. V roku 2013 išlo na vývoz skoro 10 miliónov vriec kávy, teda skoro celá produkcia. Najväčším dôvodom je asi fakt, že Kolumbijčania pitiu kávy príliš neholdujú. Ročne si dajú maximálne 2 litre na osobu.
Kávové bobule, ktoré vyzerajú ako naše čerešne, žnú Kolumbijčania v priebehu takmer celého roka. Spracovanie sa uskutočňuje takzvanou mokrou metódou čiže premývaním. Bobule sú nasypané do nádrží s vodou, pretláčané drviacim plechmi a zbavované dužiny a šupiek. Uvoľnené zrná putujú do kvasných nádob, kde sa vďaka enzýmom uvoľnia aj ich posledné vrstvy. Fermentácia môže trvať až 36 hodín. Potom sa káva suší, lúpe z pergamenových obalov, leští a triedi. Mesiac až dva "čaká" a odpočíva, aby si takzvane sadla. Až potom putuje v šesdesiatkilových vreciach na burzu alebo k priamym obchodníkom.
Účinky kávy
Ukážka balenia kávy
Naša káva je balená v kvalitnom alumíniovom obale, ktorý zároveň postráda výraznejšie grafické prvky, pretože našej spoločnosti ide hlavne o chuť a kvalitu. Skutočnú čerstvosť našej kávy si môžete overiť aj vďaka ventilu, ktorý uvoľňuje plyny vzniknuté skoro po pražení. Kvalitné balenie, ktoré zachováva charakter kávy. Káva je vždy v balení hermeticky uzavretá, aby odolávala vlhkosti, svetlu a cudzím pachom.
Návod na prípravu
- Kávu nameľte na hrubosť vyhovujúcu vybranej príprave.
- Na 1 šálku použite aspoň 1,5-2 kávové lyžičky (približne 7g) mletej kávy.
- Kávu zalejte vodou s teplotou cca 95 °C.