

GUATEMALA SHB EP ACATENANGO - zrnková káva
Vybuchla naposledy v roku 1972. Jej svahy pokrýva prales, hore suť. A dala meno výnikajúcej káve, ktorú pod ňou guatemalský farmári niekoľkokrát do roka zbierajú. Acatenango je pre mnohých turistov neodolateľným dobrodružstvom. Rovnako tak pre milovníkov káv s vyváženým telom, strednou kyslosťou a čistým chuťovým profilom. Zrnká z kopcov týčiacich sa nad Tichým oceánom chutia po marhuliach, pomarančoch a čokoláde.
Zloženie
Arabica 100%Crema a chuť kávy
Guatemala SHB EP Acatenango patrí medzi kávy so strednou kyslosťou, vďaka čomu je veľmi obľúbená. Vykazuje intenzívnu vôňu, má vyvážené telo a čistý chuťový profil. V dochuti zaznamenáte citrusové ovocie a sladké marhule aj ľahký bozk čokolády. Pretože ide o stopercentnú arabiku, má cremu jemnú, ale súdržnú.
Pôvod
Stredoamerický štát omývaný Tichým oceánom a Karibským morom nie je potrebné dlho predstavovať. Tropické podnebie s priemernými ročnými teplotami okolo 25 ⁰C poskytuje skvelé podmienky pralesom, ktoré pokrývajú celý sever zeme. Niektoré ich stromy dorastajú až do výšky 70 metrov. Guatemala ale ponúka aj savany a zmiešané lesy, jazerá, pláže a pozostatky z dôb dávnych Mayov.
Stredom Guatemaly prechádza pohorie Sierra Madre de Chiapas s radom sopiek. Kužele tých najvyšších bývajú trvalo pokryté snehom. Acatenango, ktorá dala meno tamojšej vynikajúcej káve, je považovaná stále za činnú. Jej erupcie boli zaznamenené v rokoch 1924, 1927 a 1972. Najvyšší bod sopky leží vo výške 3 976 metrov nad morom a možno sa k nemu priblížiť počas niekoľkodenného treku so sprievodcom.
Pod touto sopkou, v pôde bohatej na minerálne látky, pestujú farmári kávovníky odrody arabica. Ich červené bobule zbierajú v období najvyššej zrelosti, a to niekoľkokrát do roka. Vďaka tomu získavajú kávu plnú aromatických látok a mimoriadnej kvality. Spracovanie vykonávajú takzvanou mokrou metódou – plody nasypú do nádrží s vodou, pretlačia ich drviacimi plechmi a zbavené vrchnej šupky ich nechávajú niekoľko dní fermentovať vo vode. V nej sa rozloží aj svetlá dužina obklopujúca kávové zrnká. Tie sú nakoniec sušené buď na priamom slnku alebo v sušiarňach.
Kávu v tejto oblasti pestovali farmári už od roku 1880. Zvýšený dopyt po guatemalskej lahôdke zpod sopky Acatenango ale zaznamenal svetový trh až v posledných rokoch. Káva je zásadným pilierom guatemalskej ekonomiky. Všetkých výrobcov kávy združuje Anacafé (Asociación Nacional del Café), a to od roku 1960.
Ukážka balenia kávy
Naša káva je balená v kvalitnom alumíniovom obale, ktorý zároveň postráda výraznejšie grafické prvky, pretože našej spoločnosti ide hlavne o chuť a kvalitu. Skutočnú čerstvosť našej kávy si môžete overiť aj vďaka ventilu, ktorý uvoľňuje plyny vzniknuté skoro po pražení. Kvalitné balenie, ktoré zachováva charakter kávy. Káva je vždy v balení hermeticky uzavretá, aby odolávala vlhkosti, svetlu a cudzím pachom.
Návod na prípravu
- Kávu nameľte na hrubosť vyhovujúcu vybrannej príprave kávy.
- Na 1 kávu použite aspoň 1,5 - 2 kávovej lyžičky (približne 7g) mletej kávy.
- Kávu zalejte vodou o teplote cca 95 °C.

























Najpredávanejšie príslušenstvo k tomuto tovaru
Hľadáte inšpiráciu? Ostatní kúpili napríklad aj toto:

ETHIOPIA SIDAMO GRADE1 zrnková káva

GUATEMALA SANTA ROSA LA CABANA – zrnková káva
