

GUATEMALA SHB EP SANTA CLARA – zrnková káva
Čokoľvek robíte srdcom, robíte dobre. Možno presne toto si hovorí rodina Zelaya, ktorá sa káve venuje s vášňou a pokorou zároveň. Na úrodných južných svahoch Volcán de Agua pestuje kávovníky už štvrtá generácia farmárov. V tieni, na zdravej pôde a v blízkosti pôvodných stromov aj kríkov. Špeciálna káva zo Santa Clary patrí k mimoriadne obľúbeným. Nájdete v nej sladkosť, kyselkavosť, plnosť a čokoládovú hladkosť. Je presne taká, s akou chcete prežiť deň.
Zloženie
Arabica 100%Crema a chuť kávy
Zrnková káva Guatemala Santa Clara je mimoriadne príjemná. Vaše chuťové poháriky pohladí nasládlosťou a osvieži citrusovou ovocnosťou. Je veľmi vyvážená, plná. V závere sa objaví lahodná čokoláda, ktorá zostáva na poschodí skutočne dlho. Ako každá arabika, aj táto vytvorí na povrchu nápoja ľahkú, nízku cremu.
Pôvod kávy
Štyri generácie farmárov sa v údolí ohraničenom sopkami venujú guatemalskej káve. Podľa odborníkov je farma Santa Clara jedna z mála pravých, pôvodných plantáží produkujúcich skutočnú "craft" kávu. Ricardo Zelaya spravuje farmu, ktorú kúpil v roku 1974 jeho dedko. Od tej doby sa plocha, na ktorej rastú kávovníky, zväčšila zo 17 na 95 hektárov, bol vybudovaný mlyn na premývanie kávových čerešní, terasy na sušenie kávových zŕn a skleník na pestovanie nových sadeníc. Okrem toho otvorila rodina farmára štipendijný program pre svojich zamestnancov. Vďaka nemu môžu robotníci poslať svoje deti za vzdelaním a zlepšiť vlastnú sociálno-ekonomickú situáciu.
Ale späť ku káve. Každá čerešňa je z kávových kríkov zbieraná ručne a ešte predtým, než sa dostane do spracovateľskej časti farmy, prejde kontrolou. Je iste pozoruhodné, že farma si najíma "špeciálnych zberačov", veľmi skúsených a schopných zožať a vytriediť len naozaj špičkové plody. Majiteľ plantáže im samozrejme zaplatí viac než bežným robotníkom, na druhú stranu získa sortu neuveriteľne chuťovo čistú.
Kávové čerešne sú aj tu, rovnako ako inde v Guatemale, spracované premývaním. Najprv sa nasypú do takzvaných mlynov, ktoré ich vo vode mechanicky zbavia šupky a časti dužiny. Potom putujú do fermentačných nádrží, kde ležia 14-22 hodín. Počas nich dôjde k rozpusteniu zvyšku dužiny obaľujúcej kávové zrná.
Farma Santa Clara je pri nakladaní s vodou veľmi opatrná, jej zdroje totiž nie sú neobmedzené. Preto ju recykluje a zbavenú pevných častí vracia späť do prírodného kolobehu. Sediment obsahujúci šupky, zvyšky dužiny a drobné nečistoty kompostuje a používa na hnojenie kávovníkov.
Ukážka balenia kávy
Naša káva je balená v kvalitnom alumíniovom obale, ktorý zároveň postráda výraznejšie grafické prvky, pretože našej spoločnosti ide hlavne o chuť a kvalitu. Skutočnú čerstvosť našej kávy si môžete overiť aj vďaka ventilu, ktorý uvoľňuje plyny vzniknuté skoro po pražení. Kvalitné balenie, ktoré zachováva charakter kávy. Káva je vždy v balení hermeticky uzavretá, aby odolávala vlhkosti, svetlu a cudzím pachom.
Návod na prípravu
- Kávu nameľte na hrubosť vyhovujúcu vybranej príprave kávy.
- Na 1 kávu použite aspoň 1,5 - 2 kávové lyžičky (približne 7g) mletej kávy.
- Kávu zalejte vodou s teplotou cca 95°C.

























Najpredávanejšie príslušenstvo k tomuto tovaru
Hľadáte inšpiráciu? Ostatní kúpili napríklad aj toto:

BRAZÍLIA SOUTH OF MINAS zrnková káva

KOLUMBIA SUPREMO MEDELIN ANDEANO zrnková káva
