

HONDURAS FINCA LA HACIENDA - Micro Lot
Čo je na honduraskej káve zvláštne? Napríklad fakt, že sa po dlhšej dobe vracia na svetový trh. Že každý mikrolot chutí inak, že je pestovaná, zozbieraná a spracovávaná s veľkou láskou. Konkrétne táto špecialitka si vás podmaní hladkým profilom, nádherne ovocnou chuťou a nežnou čokoládovou stopou. Priviezli sme ju z regiónu, ktorého káva zvíťazila v súťaži Cup of Excellence.
Zloženie
Arabica 100%Crema a chuť kávy
Káva Honduras Finca la Hacienda vyniká sviežou, ovocnou vôňou a chuťou, do ktorej sa šťavnaté plody tiež prepisujú. Možno spoznáte broskyne či zelené jablká, niekto identifikuje hrozno a ovocie trópov. Kvetinová kyselinka podčiarknutá čokoládovou sladkosťou robí z tejto kávy skutočný skvost.
Pôvod kávy
Región El Paraiso nájdete na juhu Hondurasu, pri hraniciach s Nikaraguou. Rozkladá sa prevažne v nadmorskej výške od 1000 do 1400 metrov, tamojšie priemerné ročné teploty sú relatívne vysoké, teda 16-22 °C.
Miestnu kávu najviac preslávil Oscar Daniel Ramirez Valerio, ktorého produkcia vykazuje mimoriadne kvality a žne úspechy na medzinárodných súťažiach. Honduras sa na svetovom trhu s kávou podieľa necelými 4 percentami.
Kry kávovníkov sú zvyčajne vysadené na horských úbočiach - "FINCAS". Farmári sa venujú najmä arabike, a to v odrodách Bourbon, Caturra, Typica, Pacas a Catuai. Plody žnú medzi novembrom a aprílom a spracovávajú premývaním. Predtým sa káva pestovaná v Hondurase objavovala hlavne v zmesiach. Avšak v posledných rokoch ju možno zakúpiť ako čistú plantážnu - a patrí k veľmi vyhľadávaným.
Farma v El Paraiso sa venuje jednodruhovej arabike odrody Catuai. Vyniká vyváženou, sladkou a citrusovou chuťou s mäkkým telom a príjemnou kyslosťou. Samotná odroda je typická pre Strednú Ameriku. Bola uvedená v Brazílii, v roku 1972. Je odvodená od kávovníka pochádzajúceho z oblasti Guarani a vznikla krížením Yellow Caturry a Mundo Novo. V Hondurase je takmer polovica všetkých arabík práve odrody Catuai. Samotný ker je nižšieho vzrastu, plody sú žlté alebo červené a na vetvách dobre držia. Čo je výhoda v oblastiach so silnými vetrami alebo dažďom.
Účinky kávy
Ukážka balenia kávy
Naša káva je balená v kvalitnom alumíniovom obale, ktorý zároveň postráda výraznejšie grafické prvky, pretože našej spoločnosti ide hlavne o chuť a kvalitu. Skutočnú čerstvosť našej kávy si môžete overiť aj vďaka ventilu, ktorý uvoľňuje plyny vzniknuté skoro po pražení. Kvalitné balenie, ktoré zachováva charakter kávy. Káva je vždy v balení hermeticky uzavretá, aby odolávala vlhkosti, svetlu a cudzím pachom.
Návod na prípravu
- Kávu nameľte na hrubosť vyhovujúcu vybranej príprave kávy.
- Na 1 kávu použite aspoň 1,5 - 2 kávové lyžičky (približne 7g) mletej kávy.
- Kávu zalejte vodou s teplotou cca 95 °C.

























Najpredávanejšie príslušenstvo k tomuto tovaru
Hľadáte inšpiráciu? Ostatní kúpili napríklad aj toto:

BRAZÍLIA SOUTH OF MINAS zrnková káva

BRAZÍLIA MINAS SWISS WATER DECAF - zrnková káva
