

Honduras Gerardo Mejía - El Tontolo - Anaerobic Natural
Špeciálne fermentovaná káva špeciálnej odrody, to je Honduras Gerardo Mejía - El Tontolo. Táto arabika patrí k tým, ktoré vynikajú ovocnou chuťou s jemnými tónmi čokolády a karamelu. Do povedomia baristov a znalcov dobrej kávy vstúpila v roku 2015, kedy získala titul Cup of Excellence. Sme si istí, že si ju zamilujete tiež.
Zloženie
Arabica 100%Chuť kávy
Honduras Gerardo Mejía - El Tontolo ponúka celú plejádu úžasných chutí. Najskôr zachytíte hrozno, čokoládu a exotické ovocie, potom sa rozvinú tóny jogurtu, nakoniec nastúpi ľahké ovanutie čokoládou a karamelom. Pokiaľ ide o kyslosť, obsadila by táto káva krásne druhé miesto – nie je ani silne kyslá, ani veľmi sladká. Je skrátka presne akurát.
Pôvod kávy
Keď v úvodnom popise hovoríme o špeciálnom spôsobe fermentovania a špeciálnej odrode, musíme to vysvetliť.
Arabika Honduras Gerardo Mejía – El Tontolo je spracovaná takzvanou anaeróbnou fermentáciou, ktorá v zrne rozvíja atraktívne tóny (chuť kávových bobúľ sa koncentruje v zrnách) a výrobcovia zároveň umožňuje celý proces dokonale kontrolovať. Ide o postup, pri ktorom farmári zbavia plody kávovníkov šupky a vložia ich do nerezových nádrží. Tie hermeticky uzavrú. Slizovitá dužina, ktorá obaľuje kávové zrnká, začne fermentovať, tým sa v nádobách znižuje obsah kyslíka a rastie obsah oxidu uhličitého. Tlak v nádobách rastie, až do chvíle, keď sa všetka dužina kvasným procesom rozpustí. Ale nie tak dlho, aby z nej vznikol alkohol. Práve preto je veľmi dôležité sledovať hladinu cukru, teplotu, pH, tlak a čas.
Po 18-23 hodinách býva proces na konci. Fermentovaná káva potom putuje na priame slnko, ktoré kvasenie zastaví, stabilizuje chuť zrna a dokonale ho usuší.
Farmári z Finca El Tontolo takto spracovali kávové čerešne pomerne mladé, hybridnej odrody Parainema. Bola vyvinutá v IHCAFE (honduraskom výskumnom ústave pre kávu) v roku 2002 ako „kríženec“ odrôd Caturra a Maragogype. Takto vyšľachtené kávovníky vykazujú vysoký výnos a odolnosť voči chorobám, škodcom, ale aj suchu. Dobre sa im vedie v rôznych nadmorských výškach, vrátane tých nížinných.
Chuťovo je Parainema charakteristická tónmi ovocia s jemnými kyslými valérmi a plným telom. Je často používaná ako základ pre zmesi a blendy, pretože svojím charakterom dokáže dobre podporiť a doplniť chuťové vlastnosti iných odrôd kávy.
Na koniec sa zmienme o farme Finca El Tontolo. Vlastní ju Gerardo Mejia, obhospodaruje 21 hektárov kávovníkových plantáží, z ktorých 60 percent je zatienených banánovníkmi a pomarančovníkmi. Farma má certifikáciu BIO a Fair Trade, získala aj oprávnenie používať značku Rainforest Alliance.
Ukážka balenia kávy
Naša káva je balená v kvalitnom alumíniovom obale, ktorý zároveň postráda výraznejšie grafické prvky, pretože našej spoločnosti ide hlavne o chuť a kvalitu. Skutočnú čerstvosť našej kávy si môžete overiť aj vďaka ventilu, ktorý uvoľňuje plyny vzniknuté skoro po pražení. Kvalitné balenie, ktoré zachováva charakter kávy. Káva je vždy v balení hermeticky uzavretá, aby odolávala vlhkosti, svetlu a cudzím pachom.
Návod na prípravu
- Kávu nameľte na hrubosť vyhovujúcu vybranej príprave kávy.
- Na 1 kávu použite aspoň 1,5 - 2 kávové lyžičky (približne 7g) mletej kávy.
- Kávu zalejte vodou s teplotou cca 95 °C.

























Najpredávanejšie príslušenstvo k tomuto tovaru
Hľadáte inšpiráciu? Ostatní kúpili napríklad aj toto:

BRAZÍLIA YELLOW B. FAZENDA DA LAGOA

NIKARAGUA SHG JINOTEGA EP GRADE zrnková káva
