HONDURAS SHG BIO SWISS WATER DECAF - zrnková káva
Plantážna káva bez kofeínu uspokojí nároky každého, kto na nejakú tú šálku nehľadí. Bez populárneho stimulantu si ich môžete dopriať, koľko chcete. BIO kvalita zaručená, skvelá, hlboká chuť tiež. V prípade Honduras SHG vás čakajú tóny sladkej čokolády a karamelu vyvážené sviežosťou červených ríbezlí.
Zloženie
Arabica BIO 100%Crema a chuť kávy
Zrnková káva Honduras SHG BIO Decaf svoj pôvod nezaprie. Pre honduraskú úrodu je charakteristický karamel, čokoláda a bobuľovité ovocie. To všetko v nej nájdeme. Príjemnú sladkastosť pekne dopĺňajú svieže červené ríbezle. Komplexnú chuť podčiarkuje praženie na stredný stupeň. Crema je jemná, svetlá, kompaktná.
Pôvod kávy
V Hondurase sa pestovaniu kávovníkov venuje viac ako 100 tisíc rodín, z toho asi tri štvrtiny hospodária na menej ako 2 hektároch. Plantáže sa obvykle vysádzajú v nadmorskej výške okolo 1 500 metrov. To je napokon aj prípad dekofeinizovanej Honduras SHG BIO (kde skratka SHG znamená Strictly High Grown), ktorá pochádza z regiónu Copan ležiaceho v západnej časti krajiny. Okrem toho, že ho môžete poznať ako významného producenta kvalitnej kávy, možno tiež viete o archeologickom nálezisku – jednom z najväčších miest mayskej civilizácie.
Túto kávu vypestovali a vyrobili farmári združení v organizácii Cooperativa Cafetalera Capucas Limitada, ktorá sa venuje podpore poľnohospodárov, ich vzdelávaniu aj rozvoju turizmu (predovšetkým ekoturistiky). Družstvo prevádzkuje aj reštauráciu a niekoľko skleníkov, chová aj včely. Jeho hlavným cieľom je umožniť svojim členom ekonomický rast a nezávislosť. Aj vďaka tomu sa niektoré farmy môžu zamerať na pestovanie organickej, certifikovanej kávy. Produkovať kávu v BIO kvalite je náročnejšie a nákladnejšie, pretože bez priemyselne vyrábaných postrekov a hnojív vykazujú kávovníky nižšie výnosy aj odolnosť voči škodcom.
Možno vás ešte zaujíma, ako boli kávové zrnká zbavené kofeínu. Stalo sa tak pomocou Swiss Water Proces. Ide o certifikovaný postup, počas ktorého je káva ponorená do horúcej vody a extrahovaný kofeín je zachytávaný vo filtroch s aktívnym uhlím. Filtrácia je cirkulárna a trvá niekoľko hodín. Vďaka tomu, že molekuly kofeínu sú pomerne veľké, zostanú vo filtroch, zatiaľ čo molekuly aromatických a ďalších látok, ktoré sa podieľajú na unikátnej chuti a aróme kávy, filtre prechádzajú a vracajú sa späť do zŕn. Najväčšou výhodou švajčiarskeho spôsobu dekofeinizácie je, že nepoužíva vôbec žiadne chemické rozpúšťadlá a vodu, ktorá je pri nej použitá, vracia späť ku kávovníkom ako závlahu.
Ukážka balenia kávy
Naša káva je balená v kvalitnom alumíniovom obale, ktorý zároveň postráda výraznejšie grafické prvky, pretože našej spoločnosti ide hlavne o chuť a kvalitu. Skutočnú čerstvosť našej kávy si môžete overiť aj vďaka ventilu, ktorý uvoľňuje plyny vzniknuté skoro po pražení. Kvalitné balenie, ktoré zachováva charakter kávy. Káva je vždy v balení hermeticky uzavretá, aby odolávala vlhkosti, svetlu a cudzím pachom.
Návod na prípravu
- Kávu nameľte na hrubosť vyhovujúcu vybranej príprave kávy.
- Na 1 kávu použite aspoň 1,5 - 2 kávové lyžičky (približne 7g) mletej kávy.
- Kávu zalejte vodou s teplotou cca 95°C.