HONDURAS SHG EP BIO - zrnková káva
Ručne triedená, v BIO kvalite. Zrná z tradičného kávového regiónu patria do zlatého fondu svetových káv. Vyznačujú sa čistou, jemnou a elegantnou chuťou s podmanivo ovocnou stopou. Ostatne, juhozápadná časť Hondurasu sa pestovaniu kávovníkov venuje dlhé desaťročia. A vďaka ideálnym prírodným podmienkam smelo konkuruje krajinám stredoamerickým. Niet teda divu, že si káva z La Paz získava na trhu čoraz väčší priestor a popularitu.
Zloženie
Arabica BIO 100%Crema a chuť kávy
Káva Honduras SHG EP BIO sa s vami rozdelí o svoju vyrovnanú chuť plnú zrelého ovocia. Celkom iste identifikujete jemné pohladenie citrusových plodov podčiarknuté karamelovou dochuťou. Táto káva je stredne kyslá; keďže ide o arabiku, dáva jemnú, svetlú cremu.
Pôvod kávy
Už podľa názvu ľahko spoznáte, že v tomto prípade máme česť s kávou mimoriadnych kvalít a parametrov. Skratka SHG (Strictly High Grown) poukazuje na vyššiu nadmorskú výšku a teda aj nižšiu teplotu, v ktorej sa kávovníky pestujú. Vďaka tomu ich plody dozrievajú pomalšie. Chuť kávy je tak plnšia a akosť výborná. Skratka EP (Európska príprava) potom spotrebiteľa informuje o ručnom triedení zŕn. Tým farmári zaručujú úplnú čistotu úrody.
Pokiaľ ide o krajinu, z ktorej arabika Honduras SHG EP BIO pochádza, potom je vhodné uviesť, že Honduras síce patrí k štátom rozlohou malým, ale ide o piateho najväčšieho svetového producenta kávy. Napriek chorobám, ktoré kávovníky v posledných desaťročiach postihli, sa stáva čím ďalej silnejším dodávateľom špičkových zŕn.
Prvé kávovníky boli v Hondurase vysadené koncom 19. storočia. Dnes je do výroby kávy zapojených viac ako 100 tisíc rodín, 95 percent tvoria malí poľnohospodári a 70 percent farmy s menej ako 2 hektármi. Nie je bez zaujímavosti, že priemerný vek honduraských producentov kávy klesá. Mladí ľudia považujú jej pestovanie a predaj za dobrú investíciu a zároveň sa im darí prenikať na špecializované trhy.
Región La Paz leží v jednej zo známych kávových oblastí. Marcali-Montecillos pestuje kávovníky v nadmorskej výške okolo 1300 metrov, a to podľa pravidiel organického poľnohospodárstva. Teda bez použitia priemyselne vyrábaných hnojív či postrekov proti škodcom. Hlavný zber sa uskutočňuje medzi decembrom a aprílom. Kávové čerešne spracovávajú farmári premývaním, teda za použitia vody. Zelené zrná sušia zvyčajne na slnku.
Účinky kávy
Ukážka balenia kávy
Naša káva je balená v kvalitnom alumíniovom obale, ktorý zároveň postráda výraznejšie grafické prvky, pretože našej spoločnosti ide hlavne o chuť a kvalitu. Skutočnú čerstvosť našej kávy si môžete overiť aj vďaka ventilu, ktorý uvoľňuje plyny vzniknuté skoro po pražení. Kvalitné balenie, ktoré zachováva charakter kávy. Káva je vždy v balení hermeticky uzavretá, aby odolávala vlhkosti, svetlu a cudzím pachom.
Návod na prípravu
- Kávu nameľte na hrubosť vyhovujúcu vybranej príprave kávy.
- Na 1 kávu použite aspoň 1,5 - 2 kávové lyžičky (približne 7g) mletej kávy.
- Kávu zalejte vodou s teplotou cca 95 °C.