

INDONÉZIA BALI PARADISE - zrnková káva
Balijci za svoju kávu nevďačia Holanďanom, ako ich kolegovia na Jáve alebo Sumatre, ale obchodníkom zo susedného ostrova Lombok. Vysadenie prvých plantáží v oblasti Kintamani bol krok správnym smerom. Na kopcoch, v tieni pomarančovníkov, odvtedy dozrievajú plody so zrnami sladkej chuti kombinujúcrj lahodnosť mandlí a kakaa sa sviežosťou ovocia a pikantnosťou korenia.
Zloženie
Arabica 100%Crema a chuť
Zrnková káva Indonézia Bali Paradise patrí k výrazným, chuťovo plným sortám. Snúbia sa v nej mandle, kakao, ovocie a korenie. Celková kompozícia vyznieva harmonicky a sviežo.
Pôvod kávy
O krásach Bali ste už iste počuli. Indonézsky ostrov, ktorého brehy obmýva Indický oceán, patrí k populárnym turistickým destináciám. Preslávil sa ako úchvatnou prírodou, tak nádhernými chrámami a bohatým kultúrnym životom. O dobrej káve sa ale v súvislosti s Bali píše oveľa menej. Poďme to napraviť.
Prvé plantáže kávovníkov arabských (Coffea arabica) sa okolo roku 1980 objavili v regióne Kintamani. Nepriviezli ich Holanďania, ako na iné indonézske ostrovy, ale obchodníci zo susedného Lomboku. Balijská kopcovitá krajina, bohatá sopečná pôda a tieň pomarančových hájov poskytli kríkom vynikajúce podmienky. V nadmorskej výške 1 200 metrov začali miestni farmári žať kávu vynikajúcich parametrov. Hoci sa dnes káva na Bali pestuje aj inde, Kintamani zostáva hlavnou produkčnou oblasťou ostrova.
Poľnohospodári veľmi dbajú na udržiavanie harmónie, je to ostatne súčasťou ich filozofie Balinese Tri Hita Karana stavajúcej na rovnováhe medzi ľuďmi a Bohom, ľuďmi navzájom a ľuďmi a ich prostredím. Niet teda divu, že kávu pestujú v režime, ktorý západný svet pomenúva Fair Trade alebo organické poľnohospodárstvo.
Všetok zber je vykonávaný ručne a spracovanie zŕn, na rozdiel od ostatných indonézskych fariem, volia Balijci takzvanou mokrou metódou, teda premývaním. Zrelé plody najprv zbavia šupky a čiastočne aj dužiny, uvoľnené zrná vytriedia podľa farby a veľkosti a až potom ich nechávajú fermentovať v kvasných nádobách s vodou. Celý proces trvá 32 hodín, počas neho sa rozpustia zvyšky dužiny obaľujúcej semená a káva získava správnu kyslosť a arómu. Akonáhle je proces ukončený, rozprestrú farmári kávu na betónové terasy a niekoľko dní ju sušia na slnku.
Na záver slová kávového majstra Seniman Coffee Studio: "Káva z Bali spracovaná za mokra je oveľa jasnejšia a silnejšia ako iné kávy z regiónu... Určite má ovocné príchute, ktoré sa vyskytujú v kávach Java, Timor a Flores, ale má malú podobnosť s kávami Sulawesi alebo Sumatra, s výnimkou vzácnych káv z mokrého procesu pôvodov, "uviedol Rodney Glick pre server vilondo.com.
Ukážka balenia kávy
Naša káva je balená v kvalitnom alumíniovom obale, ktorý zároveň postráda výraznejšie grafické prvky, pretože našej spoločnosti ide hlavne o chuť a kvalitu. Skutočnú čerstvosť našej kávy si môžete overiť aj vďaka ventilu, ktorý uvoľňuje plyny vzniknuté skoro po pražení. Kvalitné balenie, ktoré zachováva charakter kávy. Káva je vždy v balení hermeticky uzavretá, aby odolávala vlhkosti, svetlu a cudzím pachom.
Návod na prípravu
- Kávu nameľte na hrubosť vyhovujúcu vybranej príprave kávy.
- Na 1 kávu použite aspoň 1,5 - 2 kávové lyžičky (približne 7g) mletej kávy.
- Kávu zalejte vodou s teplotou cca 95 °C.

























Najpredávanejšie príslušenstvo k tomuto tovaru
Hľadáte inšpiráciu? Ostatní kúpili napríklad aj toto:

BRAZÍLIA SANTOS NY2 SSFC 17/18 zrnková káva

BRAZÍLIA YELLOW B. FAZENDA DA LAGOA
