

INDONÉZIA JAVA BLAWAN ESTATE - Micro Lot
Pre kávu z "ostrova korenia" je typická chuťová vrstevnatosť a živosť. Obvykle sa v nej objavujú tóny ovocia a práve korenia, ktoré farmári v blízkosti kávových plantáží pestujú. Rovnaké je to aj v prípade mikrolotu Indonézia Java Blawan Estate z regiónu Ijen, ktorého ráz určuje komplex niekoľkých vulkánov. Špecifické pôdne pomery, vyššia poloha a mikroklíma náhornej plošiny sa vpisujú do chuti a arómy každého kávového zrnka.
Zloženie
Arabica 100%Crema a chuť kávy
Zrnková káva Indonézia Java Blawan Estate vykazuje pekné telo s jemnou kyselinkou, aróma je čokoládovo-korenená so stopou tabaku. V chuti rozpoznáte škoricu, čokoládu, hrozno aj mandarínky, všetko úplne vyvážené, harmonické, so skvelou dochuťou. Pokiaľ ide o cremu, pri príprave espressa vás čaká jemná, kompaktná, svetlá pena.
Pôvod kávy
Keď v roku 1696 poslal holandský guvernér pracujúci v Indii sadenice kávovníkov svojmu kolegovi na Jakarte, iste nevedel, že tým založia priemysel, ktorý Indonéziu vynesie do prvej päťky pestovateľov kávy na svete. Avšak aby sme boli presní, dodajme, že prvá zásielka kávovníkov skončila nevalne - plantáž spláchla povodeň. Druhý pokus z roku 1699 už bol úspešný a práve vďaka nemu mohla Indonézia vôbec prvýkrát vyviezť kávu do Európy. Stalo sa tak v roku 1711, a to z Jávy.
Ideálne podmienky pre rast kávovníkov sú na východnom konci Jávy, v okolí sopečného útvaru Ijen. Sopky sú v súčasnej dobe nečinné, tá najvyššia dosahuje nadmorskej výšky 2 769 metrov. Samozrejme priťahujú pozornosť turistov, ktorí najčastejšie mieria k modrým plameňom šľahajúcim z puklín krátera. Ide o mimoriadnu podívanú, až päťmetrový oheň láka k nočnému dvojhodinovému výšľapu mnoho ľudí. Pozoruhodné je tiež kráterové jazero považované za najkyslejšie na svete.
K ďalším zaujímavostiam patrí fakt, že na rozdiel od iných "kávových" krajín, na Jáve sa káva pestuje väčšinou na veľkých plantážach kontrolovaných vládou. Tieto štátne farmy však dbajú na vysokú kvalitu úrody a časť z pozemkov venujú mikrolotom - káve so zrejmým pôvodom. Presne taká je Indonézia Java Blawan Estate z Ijen.
Obdobie zberu pripadá v Indonézii na mesiace medzi májom a septembrom, najčastejším spôsobom spracovania kávových čerešní je premývanie a sušenie na priamom slnku. Aby boli zbavené červenej šupky, prechádzajú drviacimi plechmi. Dužinu, obaľujúcu zelené kávové zrnká, potom rozpustí niekoľkohodinový pobyt v nádržiach s vodou, v ktorých káva fermentuje. Záverečné "pranie" uvoľnenie semená dokonale očistí a pripraví na sušenie. Ešte pred balením kontrolujú kávu robotníci a zbavujú ju defektných zŕn.
Ukážka balenia kávy
Naša káva je balená v kvalitnom alumíniovom obale, ktorý zároveň postráda výraznejšie grafické prvky, pretože našej spoločnosti ide hlavne o chuť a kvalitu. Skutočnú čerstvosť našej kávy si môžete overiť aj vďaka ventilu, ktorý uvoľňuje plyny vzniknuté skoro po pražení. Kvalitné balenie, ktoré zachováva charakter kávy. Káva je vždy v balení hermeticky uzavretá, aby odolávala vlhkosti, svetlu a cudzím pachom.
Návod na prípravu
- Kávu nameľte na hrubosť vyhovujúcu vybranej príprave kávy.
- Na 1 kávu použite aspoň 1,5 - 2 kávové lyžičky (približne 7g) mletej kávy.
- Kávu zalejte vodou s teplotou cca 95 °C.

























Najpredávanejšie príslušenstvo k tomuto tovaru
Hľadáte inšpiráciu? Ostatní kúpili napríklad aj toto:

INDONÉZIA SUMATRA LINTONG zrnková káva

MYANMAR PADUAK WASHED AA (BARMA) - zrnková káva
