

KAKAOVÝ PRÁŠOK - GHANA (10/12)
Zloženie
100% KakaoChuť
Kakaový prášok Ghana (10/12) je škoricovo svetlo hnedý, vonia veľmi príjemne a chutí stredne horko. Je vhodný na prípravu nápojov, možno ho uplatniť pri pečení koláčov, tort alebo pri výrobe krémov.
Pôvod
"Kakao je chrbticou ghanskej ekonomiky," tvrdí okrem mnohých iných odborníkov tiež Yaa Peprah Amekudzi, žena, ktorá sa venuje podpore komunít pestovateľov kakaa a zapojeniu žien do jeho produkcie. Kakaový priemysel zamestnáva v Ghane okolo 800 tisíc rodín v šiestich z desiatich tamojších regiónov. Plodina ročne privádza do rozpočtu krajiny zhruba 2 miliardy dolárov a je tak hlavnou položkou, na ktorej stoja vládne príjmy a HDP. Kakao a jeho produkty ale milujú aj sami Ghančania. Vyrábajú z neho skvelý kakaový prášok a čokoládu.
Kakaovníky (Theobroma cacao) priviezol do Ghany údajne kováč Tetteh Quarshie, a to v roku 1895, kedy sa vrátil na svoju farmu z Papue Novej Guiney. Kakaové bôby si vraj priviezol vo vrecku a legenda hovorí, že pochádzali konkrétne z ostrova Fernando Po Bioko. Stromy plodiace žlté či červenkasté bobule sa v Ghane rýchlo rozšírili. A to natoľko, že už koncom 19. storočia ich začala Ghana vyvážať. Medzi rokmi 1911 až 1976 patrila dokonca medzi popredných dodávateľov kakaa spravujúca 30-40 percent svetovej produkcie. Vzhľadom na význam kakaa prevzala kontrolu nad jeho pestovaním, zberom, výrobou aj exportom Ghanská vláda. Dnes sa o všetko, čo sa ghanského kakaa týka, stará Cocobod (Ghana Cocoa Board) a tiež niekoľko ďalších organizácií kontrolujúcich okrem iného hnojenie plantáží, spracovanie kakaových bôbov a dozerajú na kvalitu kakaa.
Kakao má dlhý výrobný cyklus. Stromy v Ghane zvyčajne potrebujú 5-15 rokov, kým začnú plodiť. Veľké bobule (správne struky) musia poľnohospodári zo stromov odsekať, rozbiť a vybrať z nich samotné bôby. Tie potom 6-7 dní fermentujú a následne nechávajú po rovnakom čase sušiť na priamom slnku. Nakoniec sa kakao triedi, balí a odváža na predaj.
Kakaový prášok Ghana je vhodný pre vegetariánov aj vegánov.
Konzumácia tohto produktu môže u osôb trpiacich alergiou na kakao vyvolať zdravotnú reakciu. Výrobok môže obsahovať stopy orechových škrupín.
Skladujte pri teplote 12-20 ⁰C.
Ukážka balenia čokolády a kakaa
Naše čokolády a kakaá sú balené v kvalitnom alumíniovom obale, ktorý zároveň postráda výraznejšie grafické prvky, pretože našej spoločnosti ide hlavne o chuť a kvalitu. Kvalitné balenie zachováva charakter kakaa aj čokolády. Kakao a čokoláda sú vždy v balení hermeticky uzavreté, aby odolávali vlhkosti, svetlu a cudzím pachom.
Návod na prípravu
Vhodné na prípravu lahodného kakaa. Môže sa pripravovať s klasickým mliekom, so sójovým mliekom alebo s mliekom rýžovým. Skvelo sa taktiež hodí na pečenie dezertov.





Energetická hodnota: | 1246 kJ / 299 kcal |
Tuky: | 10.5 g |
z toho nasytených : | 6.4 g |
Sacharidy: | 8.5 g |
z toho cukry: | 0.4 g |
Bielkoviny: | 23.5 g |
Soľ: | 0.05 g |
Najpredávanejšie príslušenstvo k tomuto tovaru
Hľadáte inšpiráciu? Ostatní kúpili napríklad aj toto:

KAKAO EXTRA BRUT (22/24) - kakaový prášok

KAKAO PLEIN AROME (22/24) - kakaový prášok
