

Keňa AA Top Muranga Gakui washed - Micro Lot
Doprajte si kávu s rodokmeňom. Prečo? Pretože ochutnáte jedinečnú kombináciu sladkej čokolády, červených ríbezlí a šťavnatých černíc. Pretože rovnaká káva sa nikde inde na svete neurodí. A pretože mikroloty sú nielen vzácne, ale tiež veľmi starostlivo vypestované, zozbierané a spracované. Arabika z plantáží v oblasti Muranga vás presvedčí, že legendy o Keni ako krajine káve zasľúbenej, rozhodne neklamú.
Zloženie
Arabica 100%Crema a chuť kávy
Keňa AA Top Muranga Gakui washed patrí k tým, čo vynikajú bohatou chuťou s hlbokou kyselinkou a k tomu mimoriadne príjemne vonia. Pri degustácii narazíte na plnosť sladkej čokolády a svieže, jasné tóny ovocia – predovšetkým červených ríbezlí a zrelých černíc. Rozhodne však nejde o kávu kyslú. Šálka vás poteší intenzívnou chuťou s dlhým aftertastom.
Pôvod kávy
Keby ste zavítali do regiónu Murang'a County v centrálnej časti Kene, nadchla by vás nádherná príroda a množstvo turistických atraktivít. Mohli by ste navštíviť napríklad pohrebisko náčelníka Paramount Karuri Gakure, pozrieť si jaskyne Mau Mau alebo podniknúť horolezeckú výpravu v pohorí Aberdare. Oblasť sa preslávila aj muškárskymi kempingmi, na ktorých sa schádzajú rybári z celého sveta. Rieka Mathioya je zároveň jednou z najťažších raftových riek v Keni.
Okrem toho by ste určite narazili na čajové plantáže, ktorým miestne podnebie veľmi svedčí. Rovnako ako tým kávovým. Ostatne čaj a káva patria k hlavným trhovým plodinám Murang'a County. Kríky obľúbených kenských odrôd arabiky radu SL (predovšetkým SL 34 a SL 28) sú životaschopné a dávajú zrno špičkovej kvality. Skratka SL vychádza so Scott Laboratories, kenského výskumného centra, ktoré tieto odrody vyvinulo. Uvedené kávovníky sú vysoké, so špicatými listami, nemajú vysoké nároky na hnojenie a sú odolné voči suchu. Plody neuveriteľne odolných rastlín dozrievajú pomaly a môžu tak vytvoriť kávu plnej chuti, dobrej kyslosti a ovocnej vône.
Pôda, do ktorej farmári kávovníky vsádzajú, je vulkanická a teda bohatá na živiny. V nadmorskej výške okolo 1 700 metrov sa kríkom dobre darí. V oblasti hospodária drobní poľnohospodári, každý vlastní asi 150 kávovníkov. Ak by sme chceli spočítať všetky plodiace kávové rastliny, blížili by sme sa k číslu 400 tisíc. Červené kávové čerešne zbierajú robotníci ručne a selektívne. V období od októbra do decembra a potom od júna do augusta šklbú zrelé plody, aby ich ešte v ten istý deň previezli do spracovateľského závodu Gakui Coffee Factory.
Premývacia stanica dodržuje prísne štandardy spracovania kávy. Na celý proces dohliada niekoľko zamestnancov, ktorí nedozreté alebo poškodené čerešne vyraďujú. Hlavné slovo má Cherry Clerk, osoba majúca na starosť vedenie záznamov o prijatej a spracovanej káve a tiež o tom, koľko má farmár stanici zaplatiť. Akonáhle je administratíve urobené zadosť a zber je skontrolovaný, nasypú ho robotníci do rozvlákňovača. Odtiaľ putuje káva do fermentačných nádrží, kde zotrvá asi 12 hodín. Nato je premytá a zbavená slizových látok obaľujúcich kávové zrná. V namáčacích nádržiach potom leží ponorená do čistej vody ďalších 24 hodín. Vďaka tomu sa v zrne rozvinú komplexné ovocné chute. Celý proces uzatvára pomalé sušenie, mnohokrát zaberie 2-3 týždne. Kávu treba počas neho obracať a v najteplejšej časti dňa prikrývať plachtou.
Výsledkom takejto individuálnej starostlivosti je skvostný mikrolot, ktorý náš skúsený pražiar upraží tak, aby dal vyniknúť všetkým jeho báječným tónom a aróme.
Účinky kávy
Ukážka balenia kávy
Naša káva je balená v kvalitnom alumíniovom obale, ktorý zároveň postráda výraznejšie grafické prvky, pretože našej spoločnosti ide hlavne o chuť a kvalitu. Skutočnú čerstvosť našej kávy si môžete overiť aj vďaka ventilu, ktorý uvoľňuje plyny vzniknuté skoro po pražení. Kvalitné balenie, ktoré zachováva charakter kávy. Káva je vždy v balení hermeticky uzavretá, aby odolávala vlhkosti, svetlu a cudzím pachom.
Návod na prípravu
- Kávu nameľte na hrubosť vyhovujúcu vybranej príprave kávy.
- Na 1 kávu použite aspoň 1,5 - 2 kávové lyžičky (približne 7g) mletej kávy.
- Kávu zalejte vodou s teplotou cca 95°C.

























Najpredávanejšie príslušenstvo k tomuto tovaru
Hľadáte inšpiráciu? Ostatní kúpili napríklad aj toto:

BELGICKÉ PRALINKY zrnková káva

MEXICO MARAGOGYPE BARRANCO HAND zrnková káva
