

KEŇA KAINAMUI AA - Micro Lot
Viac ako tri štvrtiny keňskej kávy pestujú drobní farmári. Práve preto je zber na každej plantáži jedinečný. Priaznivci unikátnych chutí a špeciálnych vôní si môžu vyberať. V prípade arabiky z farmy Kainamui sa im dostane kávy s plným telom, veľmi príjemnou citrusovou kyselinkou a nežným čokoládovým záverom. Mikrolot z úpätia Mount Kenya patrí k najpopulárnejším kávam tejto nádhernej africkej zeme.
Zloženie
Arabica 100%Crema a chuť kávy
Arabika Keňa Kainamui AA uchváti kávomilov ako vysokou kvalitou zrna, tak znamenitou chuťou a jemnou cremou. V šálke ľahko rozoznáte šťavnaté ovocie – prevážne citrusy, ale tiež maliny a hrozná. Pri pozornej degustácií odhalíte aj ľahký dotyk čokolády.
Pôvod kávy
Takmer uprostred Kene, v horách, na území kmeňa Kikuyu pestujú kávu špeciálnu, suchu odolávajúce odrody. Najvyhľadávanejšia keňská arabika je zbieraná v plnej zrelosti a spracovávaná takzvaným premývaním. Kým odhalíme tajomstvo jej výroby, zastavme sa na chvíľu v krajine, kde sa narodila.
Kirinyaga je jedným z krajov Kene. Leží v centrálnej části krajiny, má rozlohu 1205,4 km2. V kopcovitej krajine žije približne pol milióna ľudí a väčšinu z nich živí poľnohospodárstvo. Obvykle pestujú čaj, kávu, ryžu, kukuricu, fazule či banány. Za zmienku stojí názov lokality – Kirinyaga sa prekladá ako „hrebeň belosti“, pretože odkiaľ koľvek sa pozriete, vždy zbadáte zasnežené vrcholy Mount Kenya. Miestne podnebie je na africké pomery neobvykle vlhké. Ročné teploty sa pohybujú medzi 12 a 26 ⁰C, obdobie dažďov sa dostavuje hneď dvakrát – od marca do mája a od októbra do decembra.
Farmu Kainamui nájdeme neďaleko mesta Ngariama, v nadmorskej výške 1460 metrov. Priemerne spracuje 550 tisíc kilogramov kávy ročne. Na jej mimoriadne lahodnej chuti sa podpisuje ako červená sopečná pôda, v ktorej kávovníky rastú, tak blízkosť eukalyptových a makadámiových stromov.
Kainamiu združuje 1800 poľnohospodárov. Uvádza sa, že každý z nich obhospodáruje približne 200 kríkov kávovníkov. Členstvo v Kainamui im zaisťuje nielen férové výkupné ceny a včasné výplaty ziskov, ale tiež rozvojové a vzdelávacie programy.
Káva Kainamui AA prechádza po zbere takzvaným premývaním. Červené kávové čerešne sa zbavujú šupiek a dužinatých obalov vo veľkých zariadeniach naplnených vodou, a to ako pretláčaním skrz špeciálne plechy, tak následnou fermentáciou. Premývaná káva získava krásne ovocné tóny.
Ukážka balenia kávy
Naša káva je balená v kvalitnom alumíniovom obale, ktorý zároveň postráda výraznejšie grafické prvky, pretože našej spoločnosti ide hlavne o chuť a kvalitu. Skutočnú čerstvosť našej kávy si môžete overiť aj vďaka ventilu, ktorý uvoľňuje plyny vzniknuté skoro po pražení. Kvalitné balenie, ktoré zachováva charakter kávy. Káva je vždy v balení hermeticky uzavretá, aby odolávala vlhkosti, svetlu a cudzím pachom.
Návod na prípravu
1. Kávu nameľte na hrubosť vyhovujúcu vybranej príprave kávy.
2. Na 1 kávu použite aspoň 1,5 - 2 kávové ližičky (približne 7g) mletej kávy.
3. Kávu zalejte vodou o teplote cca 95°C.

























Hľadáte inšpiráciu? Ostatní kúpili napríklad aj toto:

KEŇA AA SUPERSTAR zrnková káva

KOSTARIKA SAN RAFAEL TARRAZU SHB RZ zrnková káva
