Kokosová rozpustná káva
Ďalšie báječné uplatnenie kokosu je tu: Populárny orech dal tentoraz chuť a vôňu mixu mexickej arabiky a robusty. Výsledok? Famózny! Keď ku kvalitnému lyofilizovanému základu pridáte kvapku prírodnej arómy, nemôžete urobiť chybu. Výsledkom je rozpustná káva príjemne sladká, milo kokosová a nežne citrusová. Popíjajte ju len tak, alebo z nej pripravte kávovú verziu obľúbeného malibu. Vždy bude skvelá.
Zloženie
Arabica 80%, Robusta 20%, ArómaCrema a chuť kávy
Kokosová rozpustná káva je vyrobená zo zmesi mexickej arabiky a robusty, preto si v chuti zachováva ich sladkastosť a ľahkú ovocnosť. Pridaním prírodnej kokosovej arómy získala navyše exotické tóny kokosu.
Táto rozpustná káva sa hodí na prípravu horúceho nápoja rovnako dobre ako na výrobu ľadovej kávy alebo studených kávových koktailov.
Pôvod kávy
Kokosový orech určite všetci poznáme. Meria asi 20 centimetrov, váži až 2 kilogramy, na povrchu je hnedý, vláknitý, vo vnútri biely – s dužinou a kokosovou vodou. Kokosy rastú na palme pomenovanej kokosovník orechoplodý pochádzajúci z juhovýchodnej Ázie.
Dužina kokosu je veľmi populárnou potravinou. Používa sa ako ingrediencia do sladkých pokrmov, na výrobu oleja, masla alebo napríklad cukru. Zároveň sa z nej vyrába kokosová múka, ktorá je bezlepková a bohatá na vlákninu, bielkoviny aj tuky.
Prečo sa kokosová prírodná aróma pridáva ku káve vie každý, kto kokos raz ochutnal. Pretože je to skrátka úžasné! Špeciálna chuť kokosu kávu perfektne dopĺňa. Zvlášť, keď na tento účel vyberiete kávu mexickú, konkrétne zmes arabiky a robusty. Ďalším dôležitým bodom na ceste ku kokosovej rozpustnej káve je vymrazovanie čiže lyofilizácia.
Na rozdiel od rozprašovania, pri ktorom dochádza k znehodnoteniu senzorických vlastností kávy, je technológia lyofilizácie úplne šetrná. Upražené zrná arabiky a robusty je potrebné v stanovenom pomere zmiešať, potom z nich uvariť veľmi silný roztok a ten nechať zo značnej časti odpariť. Takto vzniknutý kávový koncentrát výrobca zmrazí až na teplotu -40 ⁰C, načo ho vystaví veľmi nízkemu tlaku. Fyzikálny jav zvaný sublimácia spôsobí, že zmrznutá voda prejde do plynného skupenstva a je nímaná mimo lyofilizačného zariadenia.
Ide o spôsob šetrnejší, ale aj nákladnejší ako spomínané rozprašovanie. Výsledky však stoja za to. Kávu vyrobenú vymrazovaním spoznáte podľa kryštálov s lesklými plôškami. A samozrejme aj podľa vynikajúcej chuti.
Účinky kávy
Ukážka balenia kávy
Naša káva je balená v kvalitnom alumíniovom obale, ktorý zároveň postráda výraznejšie grafické prvky, pretože našej spoločnosti ide hlavne o chuť a kvalitu. Skutočnú čerstvosť našej kávy si môžete overiť aj vďaka ventilu, ktorý uvoľňuje plyny vzniknuté skoro po pražení. Kvalitné balenie, ktoré zachováva charakter kávy. Káva je vždy v balení hermeticky uzavretá, aby odolávala vlhkosti, svetlu a cudzím pachom.
Návod na prípravu
- Pre optimálnu prípravu vyberte malý hrnček s obsahom 90 ml.
- Použite 1 alebo 2 lyžičky kávy a zalejte prevarenou vodou s teplotou 90 °C. Vriaca voda pripraví kávu o jej výraznú chuť.
- Na prípravu kávy vždy použite čerstvú vodu.
Energetická hodnota: | 520 kJ/125 kcal |
Tuky: | 0.2 g |
z toho nasytených : | 0.1 g |
Sacharidy: | 2.6 g |
z toho cukry: | 2.6 g |
Vláknina: | 24.8 g |
Bielkoviny: | 15.9 g |
Soľ: | 0.1 g |