Kolumbia Embrujo Anaerobic Natural - Micro Lot
Vedeli ste, že embrujo je španielsky zázrak alebo kúzlo? Teraz už to vedieť budete. A keď ochutnáte arabiku Kolumbia Embrujo Anaerobic Natural, zistíte, prečo v jej názve toto slovo hrá prím. Je totiž skutočne kúzelná. Spája tradičný spôsob pestovania a inovatívny variant spracovania. Vďaka anaeróbnej fermentácii získala výrazne sladkú, komplexnú chuť a jedinečnú, intenzívnu arómu.
Zloženie
Arabica 100%Chuť kávy
Kolumbia Embrujo Anaerobic Natural má doslova fascinujúci chuťový profil. Poznáte v ňom černice, červené ovocie a kakao, jemnú sladkastosť a miernu kyselinku. Táto káva vám urobí radosť pripravená vo french presse aj pákovom kávovare. Jej jedinečné tóny skvele rozvinie aj cold brew.
Pôvod kávy
Toto je káva s veľkým K! Kolumbia Embrujo Anaerobic Natural pochádza z farmy Finca El Embrujo, ktorá leží v nadmorskej výške 1 450 - 1 900 metrov. Oblasť Anserma v kolumbijskom regióne Caldas pred viac ako 50 rokmi učarovala otcovi súčasného majiteľa natoľko, že v nej kúpil prvých 12 hektárov pôdy. Farmu postupne rozširoval, takže dnes už dosahuje rozlohu 170 hektárov. A starostlivosť o kávovníky prevzal jeho syn Ignacio Rodriguez.
Jeho misiou je vymeniť tradičný prístup k spracovaniu kávovníkových čerešní za moderný, inovatívny a „kúzelný“. Vybral si teda anaeróbnu fermentáciu čiže kvasenie bez prístupu kyslíka. Čo to znamená? Na anaeróbnu fermentáciu je potrebné vybrať len stopercentne zrelé plody, preto ich robotníci zbierajú ručne. Pokiaľ by náhodou pozornosti zberačov nejaká nekvalitná čerešňa unikla, odhalí ju robotníčka počas ručného triedenia. Úplne dokonalý zber je čiastočne zbavený šupiek, rozsypaný do nepriedušných vriec a umiestnený do nádrží s vodou. Tak, v prostredí bez kyslíka (ktorému sa hovorí anaeróbne), fermentuje až 100 hodín. Farmár počas tej doby sleduje obsah cukru a pH vo vreciach až do okamihu, keď uzná fermentáciu za ukončenú. Nakoniec je potrebné kávu z vriec vysypať, pomaly vysušiť, vyčistiť a nechať odpočívať. Až po potrebnom „relaxe“ môže káva vyraziť k zákazníkovi.
Ignacio Rodriguez je známy svojím pozitívnym prístupom k ochrane prírody – vodu a šupky z kávových čerešní využíva ako hnojivo pre kávovníky, jeho spracovateľský závod je poháňaný solárnou energiou. Zároveň podporuje miestne ženy, keď ich necelú päťdesiatku celoročne zamestnáva. Mnohé z nich sú slobodné matky, ktoré sú na príjme z farmy existenciálne závislé.
Keď budete ochutnávať kávu Kolumbia Embrujo Anaerobic Natural, spomeňte si na cit, aký do nej vložil nielen majiteľ farmy, ale aj každý z jeho zamestnancov. A buďte si istí, že máte príležitosť popíjať kávu nielen chuťovo skvostnú, ale zároveň aj trochu kúzelnú.
Ukážka balenia kávy
Naša káva je balená v kvalitnom alumíniovom obale, ktorý zároveň postráda výraznejšie grafické prvky, pretože našej spoločnosti ide hlavne o chuť a kvalitu. Skutočnú čerstvosť našej kávy si môžete overiť aj vďaka ventilu, ktorý uvoľňuje plyny vzniknuté skoro po pražení. Kvalitné balenie, ktoré zachováva charakter kávy. Káva je vždy v balení hermeticky uzavretá, aby odolávala vlhkosti, svetlu a cudzím pachom.
Návod na prípravu
- Kávu nameľte na hrubosť vyhovujúcu vybranej príprave kávy.
- Na 1 kávu použite aspoň 1,5 - 2 kávové lyžičky (približne 7g) mletej kávy.
- Kávu zalejte vodou s teplotou cca 95°C.