KOLUMBIA HUILA ROJAS ESTATE GEISHA - Micro Lot
Zloženie
Arabica 100%Crema a chuť kávy
Zrnková káva Kolumbia Huila Rojas Estate Geisha je už zo svojej podstaty úplne luxusná. Odroda Geisha je známa sladkou chuťou, bohatými tónmi ovocia a kvetín. To všetko sa v tejto káve objavuje - dočkáte sa skvostnej kombinácie jabĺčok, papáje a limetky, ktorú dopĺňajú horkosladké mandle. Kvetinová, sladkastá aróma celkový dojem z kávy báječne korunuje. Pretože ide o arabiku, dočkáte sa ľahkej, súdržnej a svetlej cremy.
Pôvod kávy
Keď v úvodnom texte hovoríme, že toto je káva "s rodokmeňom", ani trochu si nevymýšľame. Takzvané mikroloty sú sorty pestované na jednom konkrétnom mieste, nezosypávané z viac zberov a viac plantáží. U mikrolotu vždy viete, kde presne vyrástol a môžete si teda dopriať jedinečnú chuť pochádzajúcu len a len z uvedeného pozemku. Spracovávajú sa oddelene od ďalšej kávy danej plantáže, aby sa zdôraznili ich špeciálne vlastnosti. Práve preto sú mikroloty veľmi vyhľadávané, na druhú stranu však len v obmedzenom množstve dostupné.
Farmu El Bolsón, na ktorej hospodária Eliecer a Elvia Rojasovci plus ich päť dcér a štyria synovia, nájdete v západnej časti Kolumbie. Región Huila je hornatý, zahŕňa napríklad tretiu najvyššiu horu krajiny - sopku Nevado de Huila. V oblasti pramení kolumbijská najväčšia rieka Magdalena, na ktorej leží priehrada Betania. Plantáže kávovníkov sa rozkladajú v nadmorskej výške 1 450 až 1 650 metrov a zaberajú plochu 26 hektárov. Iba na 2 percentách rozlohy však farmári pestujú odrodu Geisha - celkom 9 tisíc rastlín.
U Geishi sa na chvíľku zastavme. Ide o pôvodnú odrodu kávovníka pochádzajúcu z etiópskej oblasti Gesha. Rastlina dosahuje výšku až 5 metrov a špičkovú úrodu poskytuje v nadmorských výškach nad 1 400 metrov. Nemá rada priame slnko, ktoré jej listy poškodzuje. Geisha sa preslávila jedinečným chuťovým profilom a teda vysokou exkluzivitou aj predajnou cenou.
Mikrolot Kolumbia Huila Rojas Estate Geisha bol zberaný v období od októbra do novembra. Kávovníky sú v regióne zberané ešte raz, a to v apríli a máji. Pretože ide o kávu unikátnu, šklbú červené plody členovia rodiny Rojasovcov výhradne ručne, aby vylúčili nezrelé alebo poškodené bobule. Potom ich nasypali do mlynov, v ktorých boli za pomoci prúdu vody a drviacich plechov zbavené šupky aj časti dužiny. Takto uvoľnené kávové zrnká putovali do sudov s vodou, kde niekoľko hodín fermentovali. Vďaka tomu sa prirodzeným spôsobom rozpustila zostávajúca dužina. Takzvane premytú kávu sušili farmári na priamom slnku.
Farma El Bolsón je členom družstva Cadefihuila a tiež združenia Guacacallo Association. Spoločným cieľom všetkých členov je vyladiť pestovateľské aj výrobné postupy tak, aby výsledná káva bola čo najhodnotnejšia.
Účinky kávy
Ukážka balenia kávy
Naša káva je balená v kvalitnom alumíniovom obale, ktorý zároveň postráda výraznejšie grafické prvky, pretože našej spoločnosti ide hlavne o chuť a kvalitu. Skutočnú čerstvosť našej kávy si môžete overiť aj vďaka ventilu, ktorý uvoľňuje plyny vzniknuté skoro po pražení. Kvalitné balenie, ktoré zachováva charakter kávy. Káva je vždy v balení hermeticky uzavretá, aby odolávala vlhkosti, svetlu a cudzím pachom.
Návod na prípravu
- Kávu nameľte na hrubosť vyhovujúcu vybranej príprave kávy.
- Na 1 kávu použite aspoň 1,5 - 2 kávové lyžičky (približne 7g) mletej kávy.
- Kávu zalejte vodou s teplotou cca 95 °C.