PAPUA NOVA GUINEA (PNG) Sigri Estate zrnková káva
Polonahí domorodci, nebezpečné krokodíly a bublajúce sopky? Áno, aj taká je Papua Nová Guinea. My vám z nej privážame ochutnávku o poznanie lákavejšiu. Káva, ktorá vyrástla vo vyhlásenom regióne Eastern Highlands, je rovnako ako rovníková krajina pikantná a voňavá. Na pestovanie vysoko akostnej arabiky sa zameriavajú malé rodinné plantáže.
Zloženie
Arabica 100%Crema a chuť kávy
Vyrovnaná veľkosť zŕn, jemná chuť s okrúhlym telom a strednou aciditou - taká je pomerne mladá káva z Papui Novej Guiney. Maximálne príjemne podtóny ovocia a korenia z nej robia unikátny produkt. Káva je upražená tak, aby vynikli jej aromatické prednosti. Cremu môžeme opísať ako celistvú, stredne hustú, svetlú.
Pôvod kávy
Kry kávovníkov (Coffea arabica) sú na Papue Novej Guinei novinkou. Prvýkrát sa začali sadiť až okolo roku 1950. Plantážnici, malí rodinní poľnohospodári, sa zameriavajú ako na arabiku, tak robustu. Pole zakladajú najčastejšie v hlbokých lesoch, na rúbaniskách, ktoré sú neprístupné strojom. Preto možno miestnu kávu považovať za produkt organického poľnohospodárstva - žiadne priemyselne vyrábané hnojivá ani ošetrujúce prípravky sa ku kávovníkom zaručene nedostanú. Tiež preto, že sú finančne náročné.
Zber plodov kávovníkov je stopercentne ručný. Aby bola zaistená vysoká kvalita úrody, zaviedla tamojšia vláda štandardy kvality kávy. Najmenej akostné zrná tak úplne zmizli z trhu a káva z Papuy Novej Guiney strmo šplhá po rebríčku popularity medzi špičky svetových káv.
Pozbierané kávové bobule sú spracovávané takzvaným premývaním. Celé plody sa nasypú do nádrží s vodou (z hladiny sú zozbierané nekvalitné bobule, ostatné klesnú ku dnu). Pretlačením cez špeciálne plechy sa zbavia dužiny a časti obalov. Nasleduje fermentácia a sušenie. Nakoniec sú kávové zrnká podrobené kontrole, vytriedené a balené do jutových vriec.
Účinky kávy
Ukážka balenia kávy
Naša káva je balená v kvalitnom alumíniovom obale, ktorý zároveň postráda výraznejšie grafické prvky, pretože našej spoločnosti ide hlavne o chuť a kvalitu. Skutočnú čerstvosť našej kávy si môžete overiť aj vďaka ventilu, ktorý uvoľňuje plyny vzniknuté skoro po pražení. Kvalitné balenie, ktoré zachováva charakter kávy. Káva je vždy v balení hermeticky uzavretá, aby odolávala vlhkosti, svetlu a cudzím pachom.
Návod na prípravu
- Kávu nameľte na hrubosť vyhovujúcu vybranej príprave kávy.
- Na 1 kávu použite aspoň 1,5 - 2 kávové lyžičky (približne 7g) mletej kávy.
- Kávu zalejte vodou s teplotou cca 95 °C.