KONGO LATUMBA AA - zrnková káva
Kongo prežíva kávovú renesanciu. Po desaťročných občianskych konfliktov sa malí farmári vracajú na výslnie a vysielajú do sveta jasný signál: Počítajte s nami, káva z Konga je očarujúca! Baristi zo Spojených štátov, kam väčšia časť kongského zberu putuje, kívajú súhlasne hlavami. Kongo je miestom, kde sa rodia skutočné špeciality. Ako napríklad Latumba AA s intenzívnou vôňou a chuťou červených pomarančov, černíc, cukrovej trstiny aj kardamomu.
Zloženie
Arabica 100%Crema a chuť kávy
Stopercentná arabika Kongo Latumba AA možno prekvapí. Pozitívne, samozrejme. Jej aróma sa dá opísať ako kvetinová, chuť v sebe snúbi pomaranč, černica, cukrová trstina a štipka kardamomu. Kyslosť je stredná, živá, príjemná. Vzhľad a vlastnosti cremy sa samozrejme odvíjajú od spôsobu prípravy kávy. Pokiaľ vsadíte na espresso, dočkáte sa ľahkej, nižšej cremy.
Pôvod kávy
Afrika je s kávou spojená odnepamäti. Bola to práve Etiópia, podľa legendy natrafil pastier kôz na zvláštny ker. Všimol si, že keď ho zvieratá okusovali, boli čulejší a veselší. Zrnká kávovníkov si získali veľmi rýchlo veľmi značnú obľubu a pestovanie kávy sa začalo šíriť Afrikou. Napriek tomu dnes veľa pestovateľov kávy bojuje o svoju existenciu. Príkladom sú práve producenti z Konga, ktoré zasiahli dlhoročné občianske vojny a hospodárska kríza. Pred niekoľko desiatimi rokmi patrila káva z Konga k svetovým špičkám. V súčasnej dobe dosahuje týchto kvalít iba produkcia niekoľko málo farmárov. Podľa všetkého sa ale aj v Kongu, pokiaľ ide o kávu, blýska na lepšie časy. Región South Kivu sa radí k tým, kde sa kávovníkom vždy skvelo darilo. Jedna z 26 konžských provincií dostal meno po jazere Kivu. Oblasť charakterizuje svieža vegetácia, pôdy vulkanickej povahy a vysoká nadmorská výška. To všetko hrá do kariet pestovanie jedinečnej kávy, ktorá dozrieva pomaly je zbieraná mimoriadne starostlivo. Pokiaľ vás zaujíma spracovanie, potom doplníme, že Kongo Latumba AA je káva premývaná, teda vyrobená s pomocou vody. Kávové čerešne nasypú farmári do veľkých nádob plných vody a pretlačia ich drviacimi plechmi. Tie ich zbavia šupiek. Nasleduje fermentácia (12-18 hodín), pri ktorej sa rozloží aj dužina obaľujúca kávové zrná. Nakoniec je nutné kávu dobre usušiť na vyvýšených afrických lôžkach, čo v závislosti na počasí trvá 12-16 dní. Výrobná stanica Latumba je súčasťou družstva AMKA CO-OP. To má približne 1400 členov a je podporované belgickou nevládnou organizáciou COMEQUI. Drobní pestovatelia kávy tak majú možnosť spracovať svoj zber v priaznivých podmienkach, na kvalitných strojoch. Vďaka tomu môžu odberateľom ponúknuť kávu maximálnej akosti.
Účinky kávy
Ukážka balenia kávy
Naša káva je balená v kvalitnom alumíniovom obale, ktorý zároveň postráda výraznejšie grafické prvky, pretože našej spoločnosti ide hlavne o chuť a kvalitu. Skutočnú čerstvosť našej kávy si môžete overiť aj vďaka ventilu, ktorý uvoľňuje plyny vzniknuté skoro po pražení. Kvalitné balenie, ktoré zachováva charakter kávy. Káva je vždy v balení hermeticky uzavretá, aby odolávala vlhkosti, svetlu a cudzím pachom.
Návod na prípravu
1. Kávu namelte na vyhovujúcu hrubosť na prípravu kávy.
2. Na 1 kávu použite aspoň 1,5-2 kávovej lyžičky (približne 7g) mletej kávy.
3. Kávu zalejte s cca 95 °C teplou vodou
5. 10.