MALINOVÁ zrnková káva
Na čo si spomeniete, keď sa povie leto? My na vôňu malín. Na zarastené stráne, zapadajúce slniečko a vzdialené volanie kukučky. Podobnú romantiku teraz privoláte olíznutím kávovej lyžičky. Stačí si pripraviť kanvičku Malinovej zrnkovej kávy a prizvať k stolu tých, ktorí sú vám milí. Urobte to bez ohľadu na ročné obdobie. Chvíle pospolitosti bývajú tak vzácne.
Zloženie
Arabica 100%, ArómaCrema a chuť kávy
Základom Malinovej zrnkovej kávy je zrno z honduraského regiónu Marcali, ktoré vyniká strednou kyslosťou a slabo karamelovou chuťou. V kombinácii s prírodnou arómou malín vzniká káva ľahká, svieža a elegantná. Pretože ide o stopercentnú arabiku, poteší vás jemnou cremou.
Pôvod kávy
Káva z Hondurasu sa dostáva na výslnie. V roku 2011 ju Buena Vida Coffee vyhlásila za najlepšiu v Strednej Amerike a druhú najlepšiu premývanú kávu sveta. O rok neskôr privítala krajinu medzi elitnými výrobcami kávy Special Coffees Association of America. Nečudujme sa teda, že po honduraskom zrne je veľká zhánka. A že si ho náš pražiar vybral, aby pripravil aromatizovanú, krásne malinovú kávu pre znalcov.
Kávovníky v Hondurase rastú v nadmorskej výške okolo 1 500 metrov. Pestujú ich zvyčajne malí farmári, a to na plochách nepresahujúcich 2 hektáre. Kávové čerešne sú spracovávané najčastejšie mokrou metódou, to znamená, že po našklbaní putujú do vodných mlynov, ktoré ich zbavia šupky a dužiny. Uvoľnené zrnká potom niekoľko hodín až dní fermentujú v kvasných nádobách. Vďaka tomuto spôsobu sa v zrnách zvýrazňujú ľahké, ovocné chute.
Takto pripravené zelené zrná potom putujú k nášmu pražiarovi. Záleží len na jeho ume, starostlivosti a skúsenostiach, akú kávu pošle do sveta. A pretože jeho ruky sú svižné a cit pre kávu vycibrený, vyrobil aj tentoraz ochutenú kávu par excellence!
Jednoduché to však nebolo. Volí totiž náročnejší spôsob ochutenia a pracuje s čisto prírodnou aromatickou látkou. Tú, na rozdiel od väčšinového ochucovania až po upražení, na zrná rozprašuje ešte pred pražením. Aróma sa tak lepšie do kávy zapracuje a dlhšie v nej zostáva. Avšak je dôležité dávať veľký pozor na teplotu, dĺžku a ďalšie parametre celého procesu.
Na záver spomeňme, že prírodná aromatická látka sa získava z rastlinného materiálu, nie je vyrobená synteticky. Nezaťažuje preto organizmus, nespôsobuje pálenie záhy ani iné ťažkosti.
Príprava aromatizovanej kávy v automatickom kávovare
Pokiaľ hodláte použiť aromatizovanú kávu na prípravu nápoja v automatickom kávovare so zásobníkom, odporúčame sa v návode na použitie kávovaru uistiť, že je to možné. V prípade, že výrobca prístroja o aromatizovanej káve žiadne informácie neuvádza, držte sa prosím nasledujúcich odporúčaní. Prírodná aróma, ktorou je táto káva ochutená, môže pri dlhšom kontakte reagovať s plastmi v násypníku a spôsobiť ich zbielenie.
Rovnaké pravidlo je vhodné dodržať aj pre mletie aromatizovanej kávy v mlynčekoch (ručných aj elektrických). |
Účinky kávy
Ukážka balenia kávy
Naša káva je balená v kvalitnom alumíniovom obale, ktorý zároveň postráda výraznejšie grafické prvky, pretože našej spoločnosti ide hlavne o chuť a kvalitu. Skutočnú čerstvosť našej kávy si môžete overiť aj vďaka ventilu, ktorý uvoľňuje plyny vzniknuté skoro po pražení. Kvalitné balenie, ktoré zachováva charakter kávy. Káva je vždy v balení hermeticky uzavretá, aby odolávala vlhkosti, svetlu a cudzím pachom.
Návod na prípravu
- Kávu nameľte na hrubosť vyhovujúcu vybranej príprave kávy.
- Na 1 kávu použite aspoň 1,5 - 2 kávové lyžičky (približne 7g) mletej kávy.
- Kávu zalejte vodou s teplotou cca 95 °C.