

MYANMAR PADUAK WASHED AA (BARMA) - zrnková káva
Objav! Premývaná arabika s tak vrstevnatou chuťou, že každý dúšok je zážitkom, nás úplne uchvátila. A sme si istí, že harmóniu čokolády, orechov, korenia a pozor - zeleného čaju - oceníte tiež. Kávový priemysel juhovýchodnej Ázie je na vzostupe, kvalita produkcie konkuruje svetovým plantážam a kávomilci sa usmievajú popod fúzy. Dvojáčkový Myanmar z Paduaku je ďalší skvost do zbierky unikátnych chutí.
Zloženie
Arabica 100%Crema a chuť kávy
Zrnková káva Myanmar Paduak Washed AA vás poteší skutočne mnohými, ľúbezne sa doplňujúcimi chuťami. Že medzi nimi nájdete čokoládu a orechy možno neprekvapí, kardamóm je v chuti kávy príjemným bonusom. Avšak zelený čaj, to je niečo! Dodáva celej kompozícii jedinečnú sviežosť a ľahkosť.
Pôvod kávy
Barmu si v Európe s kávou príliš nespájame. Ale mali by sme začať, pretože sa zdá byť na dobrej ceste medzi svetových producentov.
Barma (do roku 1989 Mjanmarsko) leží na pobreží Bengálskeho zálivu, susedí s Indiou, Čínou, Laosom, Thajskom a Bangladéšom. Má asi 50 miliónov obyvateľov a veľmi rozmanité prírodné podmienky. Sever charakterizujú Himaláje, západ Arkansaské pohorie, stred krajiny patrí nížine okolo rieky Iravádí. Subtropické podnebie je samozrejme vlhké a teplé, polovicu rozlohy Barmy pokrývajú dažďové pralesy. Najviac zrážok prichádza v lete a na jeseň, monzúny sa ale vyskytujú celoročne. Oblasti Ywangan a Pyin Oo Lwin, odkiaľ kávu Myanmar Paduak Washed AA dovážame, od seba ležia asi 100 kilometrov. Ide o primárne kávové lokality na severe Mjanmarska združené v Mandalay Coffee Group. Obe farmy sú v nadmorskej výške okolo 1 100 - 1 600 metrov, obhospodarujú ich miestny robotníci a kávu posielajú na spracovanie do centrálneho mlyna.
Kávové čerešne sa v Mjanmarsku zberajú od decembra do apríla, kedy panuje sucho. Do 48 hodín po našklbaní je káva vytriedená a zrelé plody sú takzvane rozvláknené (mechanicky zbavené vrchnej pevnej šupky). Nato je potreba úrodu fermentovať. Mjanmarskí producenti k tomu používajú betónové nádrže, do ktorých kávu vsypú a uzavrú tak, aby k nej neprenikal (a zároveň z nej neunikal) žiadny vzduch. Počas tohto procesu dôjde k rozpusteniu kávovej dužiny obaľujúcej zrnká. Potom je potreba kávu vybrať, rozprestrieť na betónové terasy a za pravidelného otáčania (každú hodinu) dokonale usušiť.
Kávu začali v Mjanmarsku pestovať koncom 19. storočia misionári. Avšak veľkého úspechu sa vtedy nedočkali. Na druhú stranu treba priznať, že nimi založené plantáže dodnes fungujú, hoci (alebo pretože) ich od 60. do 90. rokov minulého storočia spravoval štát. Ostatne vláda sa na tamojšom kávovom priemysle vždy veľmi podieľala. Spolu so zahraničnými organizáciami sa zasadila o zníženie produkcie maku a jeho náhradu kávovníkmi. Dnes sa vďaka podpore štátu a investíciám MVO darí krajine produkovať kávu skvelých parametrov.
Ukážka balenia kávy
Naša káva je balená v kvalitnom alumíniovom obale, ktorý zároveň postráda výraznejšie grafické prvky, pretože našej spoločnosti ide hlavne o chuť a kvalitu. Skutočnú čerstvosť našej kávy si môžete overiť aj vďaka ventilu, ktorý uvoľňuje plyny vzniknuté skoro po pražení. Kvalitné balenie, ktoré zachováva charakter kávy. Káva je vždy v balení hermeticky uzavretá, aby odolávala vlhkosti, svetlu a cudzím pachom.
Návod na prípravu
1. Kávu nameľte na hrubosť vyhovujúcu vybranej príprave kávy.
2. Na 1 kávu použite aspoň 1,5 - 2 kávové lyžičky (približne 7g) mletej kávy.
3. Kávu zalejte vodou s teplotou cca 95 °C.

























Najpredávanejšie príslušenstvo k tomuto tovaru
Hľadáte inšpiráciu? Ostatní kúpili napríklad aj toto:

GUATEMALA - ANTIQUA SAN JUAN SCR90 zrnková káva

KOSTARIKA SAN RAFAEL TARRAZU SHB RZ zrnková káva
