

Nikaragua Matagalpa Microlot - zrnková káva
Vulkány, jazerá, exotické kvety a tropické stromy. Nikaragua je krajina mimoriadnej biodiverzity a tým pádom aj úplne perfektnej kávy. Dôkazom je arabika z regiónu Matagalpa, unikátny mikrolot s chuťou karamelu, citrusov a čokolády. Miestnej klíme sa hovorí večná jar a miestnej káve láska v prvom dúšku. Presvedčte sa sami.
Zloženie
Arabica 100%Crema a chuť kávy
Nikaragua Matagalpa Mikrolot je káva s vyváženým chuťovým profilom, v ktorom sa odrážajú tóny sladkého karamelu, šťavnatých a sviežich citrusových plodov aj čokolády. Pôsobí veľmi harmonicky, pritom neustále baví svojou vrstevnatosťou. Pri rôznych spôsoboch príprav môžu jednotlivé chuťové valéry vynikať viac. Otestujte túto krásnu arabiku v pákovom kávovare, ale aj na filtri alebo v moka kanvičke.
Pôvod kávy
Káva označovaná ako mikrolot je špeciálna tým, že pochádza z jednej konkrétnej oblasti a celá šarža tak, ako sa dostane do vášho vrecka, bola spracovaná v jednej „várke“. Dokonale odráža prírodné podmienky danej plantáže aj spôsob spracovania. Mikroloty mávajú jedinečný chuťový a aromatický charakter, je o ne značný záujem a v ponuke sa vyskytujú pomerne sporadicky. Preto máme veľkú radosť, že vám môžeme predstaviť báječný Nikaragua Matagalpa Mikrolot z vyhlásenej nikaragujskej kávovej oblasti a tiež z regiónu, ktorý sa preslávil špičkovým kakaom a perfektným tabakom.
Matagalpa leží v horách, takže jej klíma je veľmi príjemná. Nie nadarmo jej tamojší ľudia hovoria „večná jar“. Prevažná väčšina regiónu sa špecializuje na organický spôsob poľnohospodárstva a návrat k prírode. Farmári sa združujú do komunít, čím získavajú prístup na trhy s Fair Trade produktmi, pretože ako jednotlivci by si nemohli dovoliť vysoké náklady spojené so splnením požadovaných štandardov.
Kávové čerešne zbierajú najímaní robotníci od marca do októbra. Sezóna začína pozvoľna, takže spočiatku sa po plantážach pohybuje len pár mužov a žien s veľkými košmi, keď dozrieva väčšina bobúľ, býva na plantážach veľmi živo. To kladie zvýšené nároky na včasné a precízne spracovanie zberu. Pre Nikaraguu je typické premývanie. Najprv je potrebné nasypať zberané čerešne do vody a oddeliť nezrelé alebo defektné plody. V ďalšom kroku musí byť káva zbavená vrchnej šupky, čo sa deje pretláčaním cez drviace plechy. Takto spracované plody putujú do fermentačných nádrží s vodou, v ktorých niekoľko hodín až dní kvasia. Vďaka tomu dôjde k rozpusteniu sladkej dužiny obaľujúcej kávové zrná. Zelenú kávu robotníci nakoniec znovu premyjú a nechajú sušiť buď v sušiarňach, alebo na priamom slnku.
Nikaragujci obvykle obhospodarujú plantáže do rozlohy 14 hektárov a ročne vyprodukujú asi 2 milióny vriec kávy, z ktorých viac ako 90 percent vyvezú do sveta. Je pravdou, že nikaragujská káva si svoje miesto na výslní zatiaľ hľadá, ale na trhu sa v posledných rokoch dlho neohreje, čo je dobrým dôkazom vysokej kvality.
Ukážka balenia kávy
Naša káva je balená v kvalitnom alumíniovom obale, ktorý zároveň postráda výraznejšie grafické prvky, pretože našej spoločnosti ide hlavne o chuť a kvalitu. Skutočnú čerstvosť našej kávy si môžete overiť aj vďaka ventilu, ktorý uvoľňuje plyny vzniknuté skoro po pražení. Kvalitné balenie, ktoré zachováva charakter kávy. Káva je vždy v balení hermeticky uzavretá, aby odolávala vlhkosti, svetlu a cudzím pachom.
Návod na prípravu
- Kávu nameľte na hrubosť vyhovujúcu vybranej príprave kávy.
- Na 1 kávu použite aspoň 1,5 - 2 kávové lyžičky (približne 7g) mletej kávy.
- Kávu zalejte vodou s teplotou cca 95°C.




















Najpredávanejšie príslušenstvo k tomuto tovaru
Hľadáte inšpiráciu? Ostatní kúpili napríklad aj toto:

BRAZÍLIA YELLOW B. FAZENDA DA LAGOA

KUBA SERRANO SUPERIOR zrnková káva
