

NIKARAGUA SHB EP MARAGOGYPE - zrnková káva
Sopečné pôdy Nikarague poskytujú kávovníkom skvelé podmienky. Niet teda divu, že tamojšia úroda vyniká miernym ovocným jasom s preukázateľnými náznakmi čokolády. Tie sa objavujú predovšetkým pri káve z regiónu Nueva Segovia, doplnenej o závan karamelu a orieškov. Produkcia nie je nijako závratná, lebo odroda Maragogype patrí k menej plodným. O to krajšiu má jej zrno chuť, o to atraktívnejšiu arómu kávomilcom ponúka.
Zloženie
Arabica 100%Crema a chuť kávy
Zrnková káva Nikaragua SHB EP Maragogype patrí k mierne kyslým. Skôr než svieže ovocie v nej zaznamenáte chuť horkej čokolády, karamelu a lieskových orieškov. Ešte než okúsite, upúta vás výnimočne silnou vôňou. Po prvom dúšku môžete konštatovať, že máte česť popíjať kávu dokonale vyváženú. Práve ste objavili labužnícku kávu pre každý deň.
Pôvod kávy
Nikaragua je 12. najväčším exportérom kávy planéty a vyváža viac ako 90 percent svojej produkcie. Keď sa na tieto údaje pozrieme z inej strany, zistíme, že Nikaragujská káva tvorí na svetovom trhu samotná 1,4 percenta. To už tak veľa nie je. Avšak o kvalite a popularite kávových zŕn vypovedajú vždy viac než čísla skúsenosti samotných konzumentov. A tí v prípade Nikaragua SHB EP Maragogype nešetria komplimentmi.
Je všeobecne známe, že kávy Strednej Ameriky patria ku sladším, a ak už sa v nich kyslosť nájde, potom smeruje skôr k nižším tónom marhúľ alebo papáje. Oveľa charakteristickejšie sú náznaky horkej čokolády, nugátu, karamelu... Bohatou čokoládovosťou a mandľovou nasládlosťou sú typické zrná regiónu Nueva Segovia. Práve z neho pochádza táto káva.
Nueva Segovia sa rozkladá na severe Nikaraguy, pri hranici s Hondurasom. Tamojší poľnohospodári obhospodarujú malé plantáže, priemerná rozloha sa udáva okolo 3 hektárov. Na aróme a chuti kávy sa výrazne podieľa ako úrodná vulkanická pôda, tak vysoká nadmorská výška a tieň, v ktorom kávovníky rastú. Za ojedinelou chuťou Nikaragua SHB EP Maragogype však musíme vidieť aj odrodu arabiky Bourbon, presnejšie jej mutáciu nazývanú Maragogype (slonia fazuľa, Elephant Beans). Ide o kultivar, ktorému sa darí vo vysokých horách a ktorý dáva zrno nebývalej veľkosti. Daňou za odolnosť kávovníka a extra veľké zrná je pomerne nízka výnosnosť kríkov. Najväčších kávových zŕn na svete je teda pomerne malé množstvo, takže sú vzácne a veľmi cenené.
Kávovníky sa oberajú ručne, pretože rastú v ťažko prístupnej kopcovitej krajine. Veľká zrná vyžadujú špeciálnu linku, ktorá ich spracuje. Akonáhle sa plody dostanú do závodu, putujú do takzvaných mlynov, v ktorých sú zbavené šupky a časti dužiny obaľujúcej zrnká. Následne je káva umiestnená do kvasných nádob a 24-72 hodín v nich fermentuje. Nakoniec prichádza na rad sušenie, ktoré zaberie 5-7 dní. Ešte pred odoslaním na trh nechávajú farmári zelenú kávu nejakú dobu odpočívať. Až potom ju balia do jutových vriec a exportujú do sveta.
Možno vás prekvapila skratka EP v názve tejto kávy. Ide o záruku, že zrno prešlo dodatočnou kontrolou kvality pre európsky trh (EP = Európsky prípravok).Účinky kávy
Ukážka balenia kávy
Naša káva je balená v kvalitnom alumíniovom obale, ktorý zároveň postráda výraznejšie grafické prvky, pretože našej spoločnosti ide hlavne o chuť a kvalitu. Skutočnú čerstvosť našej kávy si môžete overiť aj vďaka ventilu, ktorý uvoľňuje plyny vzniknuté skoro po pražení. Kvalitné balenie, ktoré zachováva charakter kávy. Káva je vždy v balení hermeticky uzavretá, aby odolávala vlhkosti, svetlu a cudzím pachom.
Návod na prípravu
- Kávu nameľte na hrubosť vyhovujúcu vybranej príprave kávy.
- Na 1 kávu použite aspoň 1,5 - 2 kávové lyžičky (približne 7g) mletej kávy.
- Kávu zalejte vodou s teplotou cca 95 °C.

























Najpredávanejšie príslušenstvo k tomuto tovaru
Hľadáte inšpiráciu? Ostatní kúpili napríklad aj toto:

BELGICKÉ PRALINKY zrnková káva

MEXICO MARAGOGYPE BARRANCO HAND zrnková káva
