

NIKARAGUA SHG ESTELI BIO - zrnková káva
Symbolom vytrvalosti, odhodlania a tiež starostlivosť by mohla byť táto Nikaragujská lahôdka. Vypestovali ju ženy z družstva Las Diosas obhospodarujúceho plantáže na severe krajiny. Ich vysokohorská arabika oplýva tónmi mliečnej čokolády a ovocia, ktoré dopĺňa ľahučká stopa tabaku. Úžasná káva s úžasným príbehom!
Zloženie
Arabica 100%Crema a chuť kávy
Zrnková káva Nikaragua SHG Esteli BIO kombinuje v chuti sladkosť a jemnosť mliečnej čokolády, strednú kyslosť broskýň a hrozna aj tlmený, podprahový dotyk tabaku. V ústach zanecháva krémový, veľmi príjemný a dlhotrvajúci pocit. Crema je jemná, kompaktná a ľahká.
Pôvod kávy
Pre Nikaraguu je káva dôležitou súčasťou histórie a ekonomiky. Prvý veľký rozmach kávového priemyslu sa datuje do obdobia okolo roku 1870, kedy bola káva hlavnou exportnou plodinou krajiny. Druhým míľnikom potom bol rok 1992, počas ktorého vysadili farmári kávovníkmi plochu oveľa väčšiu, než akú vyčlenili pre iné plodiny. Hoci krajina čelí s mnohým problémom, pokiaľ ide o kávu, venuje jej obrovskú pozornosť. Svedčí o tom napríklad aj fakt, že v roku 2019 vyvinuli práve nikaragujškí vedci nadmieru odolný kávovník prosperujúci vo vysokých nadmorských výškach a vykazujúci značné výnosy. Ak vás to zaujíma, dostal tento hybrid názov Starmaya.
Ale späť ku káve Nikaragua SHG Esteli BIO. Bola vypestovaná v regióne Nueva Segovia rozprestierajúcom sa na severozápade krajiny pri hranici s Hondurasom. Zaujímavý je jednak hornatým povrchom a potom tiež zachovalým tropickým pralesom, ktorý vysoké kopce pokrýva. V jeho centre leží mesto Villa de San Antonio de Pavi de Estelí (skrátene Estelí), osídlené od konca 17. storočia skupinou Španielov utekajúci pred pirátmi.
Práve v Estelí sídli družstvo Las Diosas zložené zo štyroch menších organizácií zamestnávajúcich celkom 360 žien. Družstvo úzko spolupracuje s Fundacion Entre Mujeres (FEM), čo je jedna z najrešpektovanejších spoločností zaoberajúcich sa právami žien v Nikarague. Okrem pestovania kávovníkov sa dámy v Las Diosas venujú napríklad výrobe medu alebo vína. Vďaka poľnohospodárskemu vzdelaniu, ktorého sa im v rámci podpory FEM dostáva, vyrábajú kávu s ohľadom na ochranu prírody. A hoci musia bojovať s častým suchom, zemetraseniami, hurikánmi a zosuvmi pôdy, posielajú do sveta kávu mimoriadnej kvality.
Vrchol úrody sa v Nikarague pohybuje od apríla do júla. Kávové čerešne bývajú spracovávané premývaním a káva je sušená najčastejšie na priamom slnku. Vďaka tomu si v chuti zachováva príjemný ovocný nádych, ktorý krásne dopĺňa čokoládové tóny.
Ukážka balenia kávy
Naša káva je balená v kvalitnom alumíniovom obale, ktorý zároveň postráda výraznejšie grafické prvky, pretože našej spoločnosti ide hlavne o chuť a kvalitu. Skutočnú čerstvosť našej kávy si môžete overiť aj vďaka ventilu, ktorý uvoľňuje plyny vzniknuté skoro po pražení. Kvalitné balenie, ktoré zachováva charakter kávy. Káva je vždy v balení hermeticky uzavretá, aby odolávala vlhkosti, svetlu a cudzím pachom.
Návod na prípravu
- Kávu nameľte na hrubosť vyhovujúcu vybranej príprave kávy.
- Na 1 kávu použite aspoň 1,5 - 2 kávové lyžičky (približne 7g) mletej kávy.
- Kávu zalejte vodou s teplotou cca 95 °C.

























Najpredávanejšie príslušenstvo k tomuto tovaru
Hľadáte inšpiráciu? Ostatní kúpili napríklad aj toto:

HONDURAS SHG EP BIO - zrnková káva

PERU SHB PICHANAKI GRADE 1 BIO - zrnková káva
