Nová registrácia
Zabudli ste heslo?
0221 201 040 (Po-Pia 7-17 hod.)
0 Ks
0,00 €
Košik je prázdny. Poďme to napraviť!
Neplaťte poštovné! Pridajte 40,00 € a máte ho zadarmo.
 
40,00 €

NIKARAGUA WASHED SHG EP LAS CAMPANILLAS - zrnková káva

Kód: 1628

Pre stredoamerické arabiky je typické hladké telo, vyvážená sladkosť a mierna acidita. Presne takej chuti sa dočkáte aj od premývaného zrná z farmy rodiny Rizovcov, ktorá sa pestovaniu kávovníkov venuje v Nikarague vyše dvesto rokov. A robia to s maximálnou starostlivosťou a dokonalou kontrolou nad každým krokom. Výsledkom je zber špičkovej kvality, ale aj ochrana fauny, flóry aj vodných zdrojov v kopcoch Matagalpa a Jinotega.

Veľké balenia:
Malé balenia:
Odoslaním strážneho psa súhlasíte so spracovaním osobných údajov..
Neplaťte poštovné! Pridajte 40,00 € a máte ho zadarmo.
 
40,00 €
Krajina pôvodu
Krajina pôvodu:
Nicaragua
Odroda
Odroda:
Parainema, Caturra
Región
Región:
Jinotega
Nadm. výška
Nadm. výška:
1900m
Chuť
Chuť:
Čokoláda, Ovocie, Sladká, Orechy
Spracovanie
Spracovanie:
Mokré

Zloženie

Arabica 100%

Crema a chuť kávy

Zrnková káva Nikaragua Washed SHG EP Las Campanillas je chuti harmonickej, triezvej a predsa dobre zapamätateľnej. Nájdete v nej miernu aciditu doplnenú prirodzenou sladkosťou a ovocnosť premývaných káv. Dopĺňajú ich stopy orechov a čokolády. Keďže ide o arabiku, pri príprave v domácom automatickom kávovare získate jemnú a elastickú cremu.

Pôvod kávy

V Nikarague, stredoamerickom štáte medzi Pacifikom a Karibikom, sa káva zberá od októbra do marca. Farmári vysádzajú kávovníky najčastejšie v nadmorskej výške 1 100 - 1 600 metrov a zrno spracovávajú premývaním (wet process). Rad miestnych káv získava označenie SHG (Strictly Hight Grow), ktoré hovorí, že pochádza z vysokých polôh. Pokiaľ ide o Nikaragua Washed SHG EP Las Campanillas, nájdeme v jej názve tiež skratku EP (European Preparation) vypovedajúcu o splnení európskej normy na množstvo defektných zŕn. Kávy s týmto označením boli ručne prebrané a takých zŕn zbavené.

Káva sa z Nikaraguy začala vyvážať v polovici 18. storočia. A podobne ako v iných krajinách, tiež tu na jej produkciu a export mali vplyv občianskej vojny, prírodné katastrofy a celosvetová politická klíma. V posledných rokoch je Nikaragua dvanástym najväčším producentom kávy na svete, ročne vyvezie asi 115 ton. Farmy sa počítajú na desiatky tisíc, ročne dávajú prácu viac ako štvrť miliónu obyvateľov. Pre Nikaraguu je tiež typické, že úplná väčšina kávovníkov je pestovaná v tieni. Čo je aj prípad Nikaragua Washed SHG EP Las Campanillas.

Rodina pána Rizoa, od ktorého pochádza táto káva, sa remeslu venuje viac ako dve storočia. Vlastní 400 hektárov kávovníkových plantáží v centrálnej časti krajiny, ktorá je veľmi hornatá. To je napokon ďalší zo spoločných znakov stredoamerických káv - rastú obvykle na zle dostupných miestach, preto sa pri ich pestovaní nepoužívajú hnojivá ani ošetrujúce prípravky. Ich doprava by bola extrémne náročná. Počas zberu najíma rodina Rizo až tisícku robotníkov, ktorí sa na plantáže vydávajú. Zozbierané červené bobule znášajú na spracovanie na farmu. Tam sú najprv nasypané do kadí s vodou a zbavené nezrelých kusov. Potom sa pretláčajú špeciálnymi mlynmi, ktoré z nich olúpu šupku a čiastočne aj sladkú dužinu obaľujúcu zrnká. Tie musia byť po nejakú dobu ponechané vo vode, kde prejdú fermentáciou, ktorá "rozpustí" posledné zvyšky dužiny. Káva je nakoniec sušená - buď na priamom slnku alebo v sušiarňach.
Majitelia farmy dbajú ako na dôkladnosť zberu a spracovania kávy, tak aj na zdravie a vzdelávanie svojich zamestnancov. Zadarmo poskytujú školské programy pre deti žijúce na farme aj deti zo susedných komunít. Hospodária tiež s ohľadom na zachovanie biodiverzity a uchovanie vodných zdrojov.
Na záver malá dúška: Káva Nikaragua Washed SHG EP Las Campanillas získala podľa stanov SCA (Speciality Coffee Association) skóre 83 bodov. Čo je známka vysokej kvality a potvrdenie jej zaradenia medzi výberové kávy.

Účinky kávy

Arabika
Účinky arabiky

Ukážka balenia kávy

Naša káva je balená v kvalitnom alumíniovom obale, ktorý zároveň postráda výraznejšie grafické prvky, pretože našej spoločnosti ide hlavne o chuť a kvalitu. Skutočnú čerstvosť našej kávy si môžete overiť aj vďaka ventilu, ktorý uvoľňuje plyny vzniknuté skoro po pražení. Kvalitné balenie, ktoré zachováva charakter kávy. Káva je vždy v balení hermeticky uzavretá, aby odolávala vlhkosti, svetlu a cudzím pachom.

Návod na prípravu

  1. Kávu nameľte na hrubosť vyhovujúcu vybranej príprave kávy.
  2. Na 1 kávu použite aspoň 1,5 - 2 kávové lyžičky (približne 7g) mletej kávy.
  3. Kávu zalejte vodou s teplotou cca 95 °C.
Chuť a tóny:
Intenzita
Kyslosť
Praženie
Zrno
Spracovanie

Potrebujete poradiť?

Kontaktujte Petru!
0221 201 040
petra@manucafe.sk
Pomôžte ostatným pri výbere:

Najpredávanejšie príslušenstvo k tomuto tovaru

Môžete sa kedykoľvek odhlásiť. Novinky Vám zašleme len 1x za 14 dní.
Prihlásením do akcií, noviniek a zaujímavostí súhlasíte sa spracovaním osobných údajov..

  Doprava zadarmo od 40 € | Zľava na prvý nákup »