

PANAMA ARABICA SHB EP BOQUETE LAS DALIAS FINCA MARY - Micro Lot
Panamská arabika z tamojšieho najstaršieho a najznámejšieho kávového regiónu zaujme profilom, v ktorom na plné, stredne kyslé telo nadväzujú chute citrusov a vlašských orechov. Rodina Petersonovcov, ktorá hospodári na farme Hacienda Esmeralda, sa káve venuje so starostlivosťou a láskou. Aj preto je mikrolot zozbieraný z časti malej plantáže tak unikátny. Chuťou aj príbehom.
Zloženie
Arabica 100%Crema a chuť kávy
Zrnková káva Panama Arabica SHB EP Boquete patrí k stredne kyslým, však veľmi vyváženým a chuťovo plným. Spoznáte v nej citrusové plody, ktorých sviežosť krásne dopĺňajú tóny vlašských orechov.
Súzvuk všetkých chutí tejto jedinečnej arabiky pekne vynikne pri príprave na filtri alebo v pákovom kávovare.
Pôvod kávy
Reputácia panamskej kávy mnohokrát prevyšuje fakt, že jej produkcia mierne klesá. Menej vyvezených vriec totiž v tomto prípade ukazuje na skutočnosť, že Panama sa vydala cestou jedinečných sort a mnohých výnimočných, malých šarží. Čo je presne prípad mikrolotu Panama Arabica SHB EP Boquete.
Kávovníky sa do Panamy dostali zrejme na konci 19. storočia, keď do krajiny dorazili európski prisťahovalci. Aj s kávou. Práve región Boquete v Central Cordilleras bol kríkmi kávovníkov osadený medzi prvými. Na kvalite úrody sa výrazne podieľajú juhozápadné svahy, do ktorých sú plantáže lokalizované, sopečná pôda bohatá na živiny a jemná hmla, ktorú do kopcov prináša vietor zo severu. Pomáha spomaľovať zrenie kávových čerešní, takže sa v ich zrnách môžu postupne kumulovať rôzne chuťové vrstvy a jedinečné profily.
Teplota sa v Boquete pohybuje medzi 10 a 24 stupňami Celzia, káva sa zbiera od decembra do marca. Konkrétne mikrolot Panama Arabica SHB EP Boquete pestuje, zberá a spracováva rodina Petersonovcov z farmy Hacienda Esmeralda. Tá sa pestovaniu kávy venuje od roku 1967, okrem toho tiež chová zvieratá. Nie je bez zaujímavosti, že Petersonovci veľmi dbajú na udržateľnosť svojho podnikania. Odpad zo spracovania kávy napríklad využívajú na hnojenie pôdy, prerezávanie kávovníkov vždy plánujú až na dobu, kedy je ukončené hniezdenie vtákov. Starajú sa tiež o svojich robotníkov a ich deti: vybudovali škôlku pre matky s dojčatami, svojim zamestnancom dodávajú základné potraviny a deťom, ktoré vykazujú vynikajúce školské výsledky, poskytujú štipendium.
Na farme tak panuje veľmi príjemná, otvorená atmosféra, v ktorej nechýba solidarita a vrelé vzťahy. To samozrejme nič nemení na profesionálnom prístupe, s akým kávu pestujú a zberajú. Kávové čerešne šklbú robotníci ručne, aby mohli vybrať len tie najzrelšie. V premývacej stanici ich vysypú do barelov s vodou a pomocou špeciálnych mlynov zbavia šupky a čiastočne aj dužiny. Uvoľnené zrnká potom presypú do nádrží s čistou vodou a nechajú ich niekoľko hodín fermentovať. Nakoniec celú úrodu rozprestrú na betónové pláty a kávu, za častého prehrabávania, vysušia na priamom slnku. Potom kávu triedia a balia.
Ukážka balenia kávy
Naša káva je balená v kvalitnom alumíniovom obale, ktorý zároveň postráda výraznejšie grafické prvky, pretože našej spoločnosti ide hlavne o chuť a kvalitu. Skutočnú čerstvosť našej kávy si môžete overiť aj vďaka ventilu, ktorý uvoľňuje plyny vzniknuté skoro po pražení. Kvalitné balenie, ktoré zachováva charakter kávy. Káva je vždy v balení hermeticky uzavretá, aby odolávala vlhkosti, svetlu a cudzím pachom.
Návod na prípravu
- Kávu nameľte na hrubosť vyhovujúcu vybranej príprave kávy.
- Na 1 kávu použite aspoň 1,5 - 2 kávové lyžičky (približne 7g) mletej kávy.
- Kávu zalejte vodou s teplotou cca 95 °C.

























Najpredávanejšie príslušenstvo k tomuto tovaru
Hľadáte inšpiráciu? Ostatní kúpili napríklad aj toto:

KEŇA KAINAMUI AA - Micro Lot

Kostarika Palmichal Micro-Mill Villa Sarchi Honey - zrnková káva
