

PAPUA NOVA GUINEA BAROIDA ESTATE HIGHLANDS - Micro Lot
Je mladá a plná elánu. Plantáž v Baroida Estate sa dostáva do centra pozornosti, jej káva je totiž viac než interesantná. Pokiaľ máte radi mliečnu čokoládu, jahody a pomaranče, prídete si na svoje. O to viac, že ide o mikrolot, teda kávu s jasne daným pôvodom, opatrovanú a dostupnú len v malom množstve. Arabika z vysokých hôr Papuy Novej Guiney poteší aj najmaškrtnejšie jazýčky.
Zloženie
Arabica 100%Crema a chuť kávy
Zrnková káva Papua Nová Guinea Baroida Estate Highlands patrí ku sladším, ovocným a vysoko akostným kávam. V jej chuti ľahko identifikujete bohatú chuť mliečnej čokolády a svieže tóny jahôd a pomarančov. Arabika vytvára jemnú, svetlú cremu.
Pôvod kávy
Za touto kávou musíme vidieť predovšetkým farmára, ktorý sa v 60. rokoch minulého storočia rozhodol založiť na východnej vysočine Papuy Novej Guiney "panstvo" Baroida. S podporou vlády lákajúcej do krajiny zahraničných roľníkov vysadil v dedine Aiyura plantáže, ktoré sa neskôr preslávili pod menom Baroida Estate. Názov odkazuje k veľkému balvanu v miestnej rieke. Ten si obyvatelia Aiyury spájajú práve s Benom Colbranom. Dôvod je naporúdzi - rovnako ako kameň obmývaný vodou, tiež pán Colbran odolával ťažkým časom. S neutíchajúcim entuziazmom budoval kávovníkové plantáže a dával prácu mnohým robotníkom. Jeho odkaz majú potomkovia rodiny Colbranovcov stále na pamäti.
Plantáže Baroida sa rozkladajú v pohorí Jabara vo východnej vysočine. Jeho vrcholky sa vypínajú do výšky 2 400 metrov nad morom a práve pod nimi rastú zelené kávovníky, na 220 hektároch, rozdelené do necelých 30 šarží. Každá šarža zahŕňa inú odrodu, aby bola zachovaná úplná čistota výsledného zrna. Ostatne starostlivosť a mimoriadne podrobne vedené záznamy o každej partii zrejme veľmi prispievajú k úspechom celej farmy.
Kávovníky robotníci zberajú v období máj-jún, a to len v plnej zrelosti. Plody spracovávajú premývaním, teda takzvaným mokrým procesom. Bobule nasypú do rozvlákňovacích strojov, ktoré odstránia pevnú šupku a narušia mäkkú dužinu obaľujúcu kávové zrnká. Potom nechávajú kávu zaliatu vodou 36 hodín fermentovať. Prirodzené chemické pochody sa postarajú o rozpustenie dužiny, vzniknuté slizové látky robotníci z kávy zlejú špecifickým trasením a kruhovými pohybmi z kade. Nakoniec je nutné zelené kávové zrná samozrejme dobre usušiť (na slnku alebo v sušiarni). Až do novembra alebo decembra potom zostáva káva uložená v jutových vreciach, pri stabilnej teplote a vlhkosti, aby dozrela. Až potom putuje na trh a do sveta.
Kávový priemysel Papuy Novej Guiney naráža na zastaranú infraštruktúru, klesajúcu vládnu podporu aj pomerne zložitú komunikáciu medzi domorodými komunitami s rozdielnymi kultúrnymi tradíciami. Napriek tomu sa niektorým farmárom darí produkovať kávu ohromujúcich parametrov a vytrvalosťou aj usilovnosťou povzbudzovať ostatných pestovateľov. V posledných rokoch sa k ich podpore pridala Coffee Industry Corporation Limited zameriavajúca pozornosť na lákanie zahraničných investorov a na kontrolu kvality vyvážanej kávy.
Ukážka balenia kávy
Naša káva je balená v kvalitnom alumíniovom obale, ktorý zároveň postráda výraznejšie grafické prvky, pretože našej spoločnosti ide hlavne o chuť a kvalitu. Skutočnú čerstvosť našej kávy si môžete overiť aj vďaka ventilu, ktorý uvoľňuje plyny vzniknuté skoro po pražení. Kvalitné balenie, ktoré zachováva charakter kávy. Káva je vždy v balení hermeticky uzavretá, aby odolávala vlhkosti, svetlu a cudzím pachom.
Návod na prípravu
- Kávu nameľte na hrubosť vyhovujúcu vybranej príprave kávy.
- Na 1 kávu použite aspoň 1,5 - 2 kávové lyžičky (približne 7g) mletej kávy.
- Kávu zalejte vodou s teplotou cca 95 °C.

























Najpredávanejšie príslušenstvo k tomuto tovaru
Hľadáte inšpiráciu? Ostatní kúpili napríklad aj toto:

BRAZÍLIA SANTOS NY2 SSFC 17/18 zrnková káva

KUBA SERRANO SUPERIOR zrnková káva

KOLUMBIA EXCELSO NARINO - Micro Lot
Prezerali ste
