

Peru El Eden - Anaerobic Natural
Pre peruánsku kávu je typická vyvážená kyslosť a výrazná ovocná chuť s jemnými tónmi čokolády a orechov. Peru El Eden – Anaerobic Natural k nej ešte pridáva kvety a karamel. Jej jedinečnosť je odrazom nielen skvelého miesta, odkiaľ pochádza, ale aj spôsobu, akým bola vyrobená. Moderná metóda anaeróbnej fermentácie totiž zo zrniek kávovníkov dostane skutočné maximum.
Zloženie
Arabica 100%Chuť kávy
Peru El Eden – Anaerobic Natural je možné popísať ako stredne kyslú, so stredne okrúhlym telom a chuťou kôstkového ovocia, jabĺk aj karamelu. Aróma je príjemne kvetinová.
Peruánska arabika sa hodí na prípravu vo french presse, prekvapkávači, ale aj v pákovom kávovare. Ani metódou cold brew nič nepokazíte, naopak, získate kávu s výraznými ovocnými a kvetinovými tónmi.
Pôvod kávy
Pre chuť kávy Peru El Eden - Anaerobic Natural je kľúčové, akým spôsobom bola vyrobená. Začnime teda pri objasnení metódy spracovania anaeróbnou fermentáciou. Ide o pomerne novú technológiu, na výslnie sa začala dostávať okolo roku 2010. Čím ďalej populárnejšia je medzi producentmi kávy v Kolumbii, Kostarike, Guatemale, Hondurase, Salvadore, Brazílii alebo Etiópii. Postup si každý farmár upravuje podľa toho, aký výsledok chce dosiahnuť. Testujú sa tak ďalšie a ďalšie odrody kávy, ich kombinácia, dĺžka fermentácie a podobne.
Samotný proces spočíva v hermetickom uzavretí olúpaných kávových bobúľ do nerezových nádrží. Vďaka tomu, že zrnká kávy sú vždy obalené sladkou, slizovitou dužinou, spustí sa veľmi rýchlo prirodzený proces kvasenia. Počas neho sa v nádobe znižuje obsah kyslíka a rastie obsah oxidu uhličitého, čo zároveň mení tlakové podmienky vo vnútri nádrže. Pritom vzrastá teplota materiálu, mení sa pomer cukru aj pH. Všetky tieto parametre musia farmári starostlivo monitorovať, aby zachytili chvíľu, v ktorej fermentácia premení dužinu na alkohol. To sa nesmie stať, celá várka kávy by bola znehodnotená.
Anaeróbnej fermentácii sú zrná vystavené zhruba 18-23 hodín, potom ich farmári z nádob vysypú na rohože alebo betónové pláty a nechajú ich sušiť na priamom slnku. Tak dôjde nielen k zastaveniu kvasenia, v káve sa zároveň stabilizuje chuť a aróma.
Cieľom celého postupu je získať kávu nových, atraktívnych chutí. Anaeróbna fermentácia totiž dokáže všetky chuťové nuansy obsiahnuté v celej kávovej bobuli „preniesť“ do zrna. To je potom mimoriadne chuťovo bohaté a harmonické.
Rovnako ako je pomerne nová popísaná metóda, je čerstvá aj skupina farmárov, ktorá si hovorí „El Eden“. Hospodári na konci údolia v provincii Jaen. Daždivá a teplá vysočina poskytuje podmienky na zakladanie kávových plantáží vo výške okolo 1 600 metrov nad morom. Kríky kávovníkov sú obvykle pestované organicky, bez použitia pesticídov a herbicídov a ich plody zbierajú robotníci najčastejšie ručne. Vzhľadom k vysokej kvalite a špecifickým chuťovým vlastnostiam patrí káva z regiónu Jaen medzi vyhľadávané kávovými znalcami a milovníkmi po celom svete.
Ukážka balenia kávy
Naša káva je balená v kvalitnom alumíniovom obale, ktorý zároveň postráda výraznejšie grafické prvky, pretože našej spoločnosti ide hlavne o chuť a kvalitu. Skutočnú čerstvosť našej kávy si môžete overiť aj vďaka ventilu, ktorý uvoľňuje plyny vzniknuté skoro po pražení. Kvalitné balenie, ktoré zachováva charakter kávy. Káva je vždy v balení hermeticky uzavretá, aby odolávala vlhkosti, svetlu a cudzím pachom.
Návod na prípravu
- Kávu nameľte na hrubosť vyhovujúcu vybranej príprave kávy.
- Na 1 kávu použite aspoň 1,5 - 2 kávové lyžičky (približne 7g) mletej kávy.
- Kávu zalejte vodou s teplotou cca 95 °C.




















Najpredávanejšie príslušenstvo k tomuto tovaru
Hľadáte inšpiráciu? Ostatní kúpili napríklad aj toto:

SALVADOR SHG RED BOURBON FINCA SANTA ADELAIDA - zrnková káva

BRAZÍLIA CERRADO BLACK DIAMOND - zrnková káva
