HORÚCA ČOKOLÁDA V PRÁŠKU 42% BIO - KARAMEL
Ak máte hrnček, mlieko a lyžičku, chýba vám ku šťastiu už len horúca čokoláda. Zmes špičkového kakaa a kvalitného trstinového cukru dokáže privolať dobrú náladu a povzbudiť chuť do práce alebo športovania. Nie nadarmo si kakao doprajú zamilovaní ľudia, malé deti a seniori. Ti všetci vedia, čo je to šťastie. Pridajte sa k nim a oslaďte si ráno alebo popoludnie zdravou horúcou čokoládou.
Zloženie
Organický trstinový cukor, Kakaový prášok BIO, Karamelové aromaCreama a chuť čokolády
Horúca čokoláda v prášku s 42 percentami kakaa a štipkou trstinového cukru chutí veľmi lahodne, hrejivo a mäkko. Aróma karamelu jej dodáva atraktívny, avšak nevtieravý tón obľúbenej pochutiny.
Pôvod
Možno poznáte horúcu čokoládu z automatu alebo farebného sáčku z regálov supermarketov. Ťažko povedať, čo všetko takéto zmesi obsahujú. Horúca čokoláda v prášku 42 % BIO – karamel má zloženie jasné: kakaový prášok z Dominikánskej republiky, trstinový cukor z Paraguaya a kvapka karamelovej arómy. To je všetko. Žiadne konzervanty alebo zbytočnosti. Kakao a cukor pochádzajú naviac z organického poľnohospodárstva, môžu sa teda právom pýšiť značkou BIO.
Kakao a výrobky z neho nás obklopujú denne. Málokedy si však uvedomíme, odkiaľ vlastne pochádzajú. Možno vás zaujme informácia, že najväčším svetovým producentom kakaa je Pobrežie Slonoviny, nasleduje Indonézia a Ghana. Dominikánska republika, ktorej farmári vypestovali kakaové bôby pre túto horúcu čokoládu, obsadila desiatu priečku. Ročne vyprodukuje okolo 50 tisíc ton kakaa. Je pre ňu kľúčovou plodinou. Vďaka kakau sa Dominikánska republika radí na špičku vývozcov ekologických produktov na svete. Kvalita tamojšieho kakaa je na medzinárodnej úrovni uznávaná ako jedna z najlepších. Mimochodom – pestovaniu kakaovníkov v režime organického poľnohospodárstva sa venuje okolo 17 percent z necelých 40 tisíc registrovaných fariem. To rozhodne nie je málo. Najčastejšie putuje dominikánske kakao do Spojených štátov, Holandska a Belgicka. Vývoz za posledných 10 rokov vzrástol o neuveriteľných 322 percent.
Kakaovníky pravé (Theobroma cacao) sú vysoké stálezelené stromy s dlhými listami a veľkými, až 30 centimetovými plodmi. Ich dužina ukrýva 4-14 kakaových bôbov o veľkosti asi 2 centimetre. Tie je potrebné vyňať, zbaviť zvyškov dužiny, nechať niekoľko dní kvasiť a potom dobre usušiť. Bôby nasledovne putujú do spracovateľských závodov, kde sú dočistené, olúpané a upražené. Potom putujú na takzvané mlyny, kde z nich vznikne kakaová hmota. Z tej sa oddeľuje kakaové maslo a samotný kakaový prášok.
Rovnako ako kakao, poznáme veľmi dobre aj cukor. Ako je to s cukrovou trstinou už však tak jasné byť nemusí. Mohutná tráva je radená do čeľade lipnicovité a najlepšie sa jej darí v trópoch. Paraguay je jednou zo zemí, pre ktorú je cukrová trstina (Saccharum officinarum) zásadnou plodinou, dokonca podporovanou štátom. Hoci boli prvé semenáčiky vysadené už v roku 1549, vyššie výnosy vykazujú poľnohospodári až od polovice 20. storočia. Očakáva sa však, že výroba cukru v Paraguayi porastie. Trstinový cukor sa vyrába povarením šťavy zo stoniek cukrovej trstiny. Akonáhle sa z nej odparí voda, vzniknú v nádobách sladké kryštáliky jantárovej farby.
Všetky ingrediencie Horúcej čokolády v prášku 42 % pochádzajú z organického poľnohospodárstva. Zmes je ochutená karamelovou arómou, ktorá nezakrýva pôvodnú chuť surovín a zároveň nespôsobuje pálenie záhy alebo akékoľvek iné zdravotné reakcie. Na pozore by sa mali mať len ľudia s alergiou na laktózu. Horúca čokoláda môže obsahovať stopy mlieka.
Ukážka balenia čokolády a kakaa
Naše čokolády a kakaá sú balené v kvalitnom alumíniovom obale, ktorý zároveň postráda výraznejšie grafické prvky, pretože našej spoločnosti ide hlavne o chuť a kvalitu. Kvalitné balenie zachováva charakter kakaa aj čokolády. Kakao a čokoláda sú vždy v balení hermeticky uzavreté, aby odolávali vlhkosti, svetlu a cudzím pachom.
Návod na prípravu
Rozpustite 30 g čokolády v cca 150 ml horúceho mlieka. Pokiaľ chcete mať nápoj hutnejší a výraznejšej chuti, čokoládu zmiešajte v pomere 33 g čokolády a 66 ml horúceho mlieka. Samozrejme si s pomerom môžete pohrať tak, ako Vám to bude najlepšie vyhovovať.
Energetická hodnota: | 1649 kJ / 392 kcal |
Tuky: | 8,8 |
z toho nasytených : | 5,5 |
Sacharidy: | 63,7 |
z toho cukry: | 58,2 |
Bielkoviny: | 7,6 |
Soľ: | 0,02 |